Socialinė antreprenerystė - įdomios idėjos bibliotekoms

Šiame tinklaraštyje jau ne kartą kalbėjome apie įvairias bendruomenių iniciatyvas - pavyzdžiui, pačių piliečių inicijuotas bendruomenės bibliotekėles: Manhatano telefono būdelės virsta mini bibliotekomis, Mažos nemokamos bibliotekos užkariauja pasaulį.

Tikriausiai, ekonominiu sunkmečiu išryškėjo svarbus dalykas - bendruomenės gali daug ką nuveikti kartu ir neturėdamos daug pinigų.

Bendruomenių, organizacijų ir atskirų žmonių aktyvumas sprendžiant įvairias socialines problemas ir siekiant paskatinti teigiamus pokyčius įgavo socialinės antreprenerystės, arba socialinio verslumo, formą. Verslo principai panaudojami bendruomenių gerbūviui sukurti ir socialinėms problemoms spręsti.

Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į įdomias besirandančias skaitmenines socialinės antreprenerystės platformas (įrankius, jeigu norite). Vienas iš pavyzdžių - GOOD Maker. Šioje svetainėje (verčiau, socialiniame tinkle) visiems socialiai aktyviems internautams formuluojami iššūkiai, su kuriais kviečiama susidoroti. Tai savotiškas gerų sprendimų konkursas, kuriame laimėtojas - apdovanojamas ir gali įgyvendinti savo idėją.

Vienas iš tokių GOOD Maker socialinių projektų pavyzdžių - netradicinės bibliotekos. Jos jau ne pirmą kartą rodo, kad kartu galima pasiekti labai daug. Pavyzdžiui, naudodamiesi skaitmeniniais bendruomenių tinklais (pvz., NeighborGoods), žmonės pasidalija virtuvės, sodo įrankiais, kurie pakankamai brangiai kainuoja, o naujodami ne taip jau intensyviai. Taip atsiranda netradicinės "bendruomenių bibliotekos", kurios jau tampa savotiško dalijimosi bendruomenėse tradicija ir nauja tendencija.

Gal šiuose projektuose atsirastų vietos ir bibliotekoms?

Parengta pagal:

GOOG Maker finalists: unconventional lending libraries. GOOD Maker [interaktyvus]. 26 April, 2012 [žiūrėta 2012 m. gegužės 21 d.]. Prieiga per internetą: http://www.good.is/post/good-maker-finalists-unconventional-lending-libraries/

Komentarai

Populiarūs įrašai