Mažosios nemokamos bibliotekos užkariauja pasaulį

Nuotrauka iš Little Free Library galerijos, http://www.littlefreelibrary.org/one-of-a-kind.html
Mažoji nemokama biblioteka - tai paukščių lesyklą primenantis namukas, pilnas knygų. Iš namuko galima pasiskolinti knygą pasiskaitymui, atnešti savąją, kad ir kiti ją galėtų paskaityti.

Mažoji nemokama biblioteka - tai iniciatyva, pradėta įgyvendinti JAV nepelno organizacijos Viskonsino partneriai. Šiuo metu galima teigti, kad mažosios nemokamos bibliotekos užkariauja pasaulį. Jų net 2500 JAV, Kanadoje ir net Afrikoje.

Iniciatyva veikia savanorystės principu. Jos pagrindinis siekis - populiarinti skaitymą ir raštingumą. Visi norintieji gali prisidėti ir "pastatyti" savąją mažąją nemokamą biblioteką. Iniciatyvos svetainėje kiekvienas savanoris ras mažosios bibliotekos brėžinių, patarimų, kaip ją įrengti, bendraminčių ir draugystę. Kiekviena nauja mažoji nemokama biblioteka registruojama žemėlapyje.

Be to, savanoriai gali skirti lėšų toms bendruomenėms, kuriems trūksta pinigų sukurti net tokią nedidelę biblioteką.

Įdomu, kad mažųjų nemokamų bibliotekų kūrimas jau tapo savotišku pomėgiu ir menu. Iniciatyvos svetainėje galima matyti didžiulę nuotraukų su įvairiausio dizaino mikro-bibliotekomis galeriją.

Manau, tai nuostabusis būdas pačioms bendruomenėms kartu sutelkus jėgas pagerinti savo gyvenimą. Tikriausia, tokiose iniciatyvose steigiant "mažųjų brolių (ar seserų)" tinklą galėtų dalyvauti ir pačios bibliotekos.

Susidomėjusius mažosiomis nemokamomis bibliotekomis kviečiame apsilankyti  ir iniciatyvos Facebook paskyroje.

Komentarai

Populiarūs įrašai