Patarimai tiems, kas šiais metais pradėjo rašyti pirmąjį kursinį darbą

Parašę prašymą ir susitvarkę visus formalumus, jaučiate palengvėjimą. Pasirinkote kursinio darbo temą ir galite pradėti jį rengti. Tačiau kas yra kursinis darbas ir nuo ko pradėti? Pabandysiu ir aš pateikti kelis praktinius patarimus...

Kas yra kursinis darbas?

Kursinis darbas - tai savarankiškas pasirinktos temos nagrinėjimas, kuris leidžia sukurti naujas žinias, padaryti originalias išvadas. Naujos žinios ir originalios išvados atsiranda, kai jūs analizuojate, interpretuojate žinias, kurios jau buvo sukurtos (pvz., mokslinius straipsnius, jau atliktus tyrimus), atliekate savo tyrimus. Svarbu suvokti, kad geras kursinis darbas – tai nėra tiesiog šaltinių, kurie po skubotos peržiūros atrodo „susiję su tema“, ištraukų sąvadas. Reikėtų prisipažinti, kad praktikoje tenka susidurti su tokiais popieriaus, o dabar ir elektroninių laikmenų, „prievartavimo“ atvejais. Kursinis darbas – tai jūsų originalus temos matymas, kuris įmanomas, kai įsigilinate, vertinate, lyginate, suformuojate savo požiūrį, kurį pagrindžiate argumentais.

Ką svarbu žinoti prieš pradedant rengti darbą?

Bet kurio tyrimo pradžia, be abejonės, yra tiriamojo klausimo, arba klausimo, į kurį bandysite atsakyti darbe, formulavimas. Būčiau tikslesnė, jei pasakyčiau, kad pirmasis žingsnis – pasirengimas užduoti tokį klausimą. Tiriamasis klausimas nurodo tai, ką gi jūs ketinate ištirti, išnagrinėti, išanalizuoti, įvertinti jūsų darbe.

Pvz., jeigu pasirinkote darbą „Knyga kaip Kalėdinė dovana“, ar būtų iš karto akivaizdu, į kokį klausimą galėtumėte atsakyti šiame darbe? Argi aiškintumėtės tiesiog tai, kiek žmonių dovanoja knygas Kalėdoms? Tačiau pradėjus galvoti apie tai, kyla ir kitokie klausimai, kurie nukreipia jus tiriamojo klausimo suformulavimo linkme. O kodėl būtent Kalėdoms? Pagalvoję įdėmiau, pastebėtumėte, kad Kalėdos Lietuvoje yra ypatinga šventė, tapusi brangia tradicija. Todėl dovanodami knygą Kalėdoms, tikriausia, žmonės demonstruoja, kad vertina knygą (o tiksliau, skaitymą). Taigi Kalėdinė dovana tiesiog parodo, kaip skaitymas vertinamas mūsų visuomenėje. „Kaip vertina skaitymą Lietuvos visuomenė (pvz., moksleiviai, studentai, senjorai, jaunimas ir kt., gyvenantys tam tikrame mieste, studijuojantys tam tikroje mokykloje)?“ Šis klausimas jau gali būti vadinamas tiriamuoju.

Galimą minčių seką, kuri padeda suformuluoti klausimą, matote paveikslėlyje.



Tiriamasis klausimas labai svarbus, nes jis nukreipia mūsų mąstymą ir leidžia paprasčiau priimti sprendimus, kurie dažnam studentui atrodo labai sudėtingi:

Kokią informaciją rinkti?

Iš kokių dalių turėtų susidėti kursinis darbas?

Į kokias surastų šaltinių idėjas ir argumentus atkreipti dėmesį?

Kokį tyrimą atlikti (pvz., gal apklausti bibliotekos skaitytojus, o gal išanalizuoti bibliotekų svetainių turinį)?

Kokius pavyzdžius, iliustruojančius argumentus, pateikti darbe?

Kokiais faktais remtis?

Ką rašyti išvadose?

Nors mano paaiškinta tiriamojo klausimo formulavimo seka atrodo nesudėtinga, dažnai, kad kiltų tokių klausimų, reikia perskaityti nemažai literatūros.

Pirmieji žingsniai...

Taigi kai jau žinote, ką turite padaryti, reikia kibti į darbą. Pirmiausia, reikia surasti informacijos šaltinius, padėsiančius jums geriau suprasti temą, kurią pasirinkote. Tam kad juos surastumėte, svarbu sužinoti, kaip ir kur ieškoti.

Pradiniame etape labai svarbus susitikimas su vadovu (-e). Jūsų darbo vadovas (-ė) padės jums pradėti literatūros paiešką, paaiškins, kur galima ieškoti informacijos, kokios sąvokos būtų naudingos formuluojant užklausą paieškos sistemose. Atkreipkite dėmesį į vadovo (-ės) patarimus. Paklauskite, kur geriau ieškoti informacijos (gal yra kokie nors leidiniai ar žurnalai, kurie skelbia informaciją, susijusią su kursinio darbo tema).

Pradėdami literatūros paiešką pasinaudokite Vilniaus universiteto bibliotekos prenumeruojamomis duomenų bazėmis. Rekomenduočiau ieškoti informacijos EBSCO ir Emerald duomenų bazėse. Jose sukaupta nemažai straipsnių bibliotekininkystės temomis. Atlikite paiešką Vilniaus universiteto bibliotekos elektroniniame kataloge.

Peržiūrėkite Lietuvoje leidžiamus mokslinius ir profesinius žurnalus, skelbiančius straipsnius bibliotekininkystės temomis. Tokių žurnalų pavyzdžiai - Informacijos mokslai, Knygotyra, Tarp knygų ir kt. Žurnalas Tarp knygų prieinamas tik spausdinta forma, bet Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka skelbia kiekvieno numerio turinį, kas žymiai pagreitina reikiamų straipsnių atranką.

Jeigu norėtumėte naudotis interneto paieškos sistemomis, patarčiau pasirinkti Google Scholar. Paieška Google Scholar tokia pat paprasta kaip ir bendroje Google sistemoje. Tačiau privalumas yra tas, kad ieškoma tik mokslinės informacijos. Google Scholar atlieka paiešką ir kai kuriose duomenų bazėse, kurias prenumeruoja Vilniaus universiteto biblioteka. Tad jeigu ieškote naudodamiesi VU tinklo kompiuteriais, prisijungsite prie surasto prenumeruojamos duomenų bazės straipsnio iš Google Scholar rezultatų sąrašo.

...Ir paskutinis svarbus darbas, kurį turėtumėte atlikti pačioje pradžioje. Peržiūrėkite KF Rašto darbų metodinius nurodymus. Juose aprašyti kursiniams darbams keliami turinio ir apipavidalinimo reikalavimai, visas kursinio darbo rengimo procesas, darbo vadovo ir studento įsipareigojimai. Būtent pagal šiame leidinyje nustatytus kriterijus bus vertinamas jūsų darbas, todėl verta visada turėti jį po ranka ir atsižvelgti į jame išdėstytus reikalavimus.

Tikiuosi, kad šie patarimai bus naudingi. Linkiu sėkmės!

Komentarai

  1. Gražūs debesėliai. Įdomu skaityti patarimus, kurie yra tokie unikalūs, mažai kuo panašūs. Visų trijų dėstytojų patarimai skirtingi, tačiau tai mintys apie viena ir tą patį - mokslinio darbo rašymą. Dėkui už šiuos patarimus, juos buvo smagu skaityti netgi skaudančia galva.

    AtsakytiPanaikinti
  2. o nuo ko pradeti , nuo tyrimo? o ivada ant galu galo rasyti, nes juk ivade turi atsipindeti visas darba, nes vertintojei paskaito ivada ir nusprendzia ar vetra toliau skaityti ar ne, zodziu daugiausiai vertina is ivado, tai as kiek suprNTu reikia daryti tyrima(apklaus, interviu ir pan.)o paskui ivada kurti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ne, pradėti reikia nuo darbo plano - paskaitykite mano naujausią straipsnelį Kaip parengti kursinio darbo planą. Jei nežinosite, ką tiriate, bus labai sudėtinga tinkamai parinkti tyrimo metodą, duomenų šaltinius, metodus ir kt. Vargu parengsite kokybišką darbą. Planas - tai savotiški ankstyvieji įvado griaučiai, jeigu norite. O jau galutinis įvadas kuriamas pabaigoje. Bet planas - labai svarbus - paklausykite mano patarimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal galetumete papasakoti kokiu principu turetu buti rasomas semestro projektinis darbas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Viskas priklauso nuo to, kas jus domina konkrečiai - ar jūsų semestrinis darbas yra projektinis (t.y. ar kalbame apie magistro semestrinį darbą)? Ar jūs dirbate vienas (-a) ar grupėje? Apie projekto ataskaitų paskirtį ir apipavidalinimą rašoma KF rašto darbų metodiniuose nurodymuose: http://www.kf.vu.lt/uploads/docs/Studiju%20dokumentai/metodiniai_nurodymai090204.pdf (žr. p. 11)

    AtsakytiPanaikinti
  6. aciu kad yra dar tokiu geru zmoniu kurie gali padeti kitiems- mums pirma karta rasantiems kursinius(kurie visada atrodo labai bauginaciai)
    aciu jums uz patarimus, kurie tikrai praverte.Paaiskinimai aiskus ir suprantami.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba diena,rašau kursinį darbą apie netradicinius ligų diagnozavimo metodus,bet mokslinės literatūros rasti labai sudėtinga,mokslinių tyrimų įrodančių šių metodų patikimumą taippat beveik nėra,arba jie publikuojami nemoksliniuose žurnaluose.Kaip manote,ar verta šų darbą test,ar jis bus vertingas,jei informacija neįrodyta moksliniu tyrimu? Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Hmmm, įtariu, kad studijuojate tikrai ne bibliotekininkystę :). Ką gi pasistengsiu pateikti bendrų patarimų. Nenusiminkite, jūsų aprašytos problemos kamuoja visus studentus :). Manau, viena iš priežasčių, kodėl nerandate literatūros, gali būti tai, kad dar nesusipažinote su temos terminija ir nesukonkretinote temos. Reikėtų pagalvoti, kaip apibrėžiate tuos netradicinius metodus, kokie metodai gali būti įvardijami kaip netradiciniai. Čia vienas iš būdų susiaurinti ir sukonkretinti temą. Kitas klausimas, ar tikrai studijuosite visų ligų netradicinius diagnozavimo metodus, ar tam tikrų ligų grupės metodus. Pradiniame darbo etape, svarbu suvokti, ką ketinate tyrinėti ir kokio rezultato norėtumėte pasiekti. Yra nemažai būdų tą išsiaiškinti. Kai visą tai apibrėšite, turėsite visą sąrašą terminų, kurie padės jums surasti mokslinės literatūros nagrinėjama tema. O jei tokios visiškai nėra - tai leidžia jums pakoreguoti metodą - pavyzdžiui, galima bandyti sužinoti praktikuojančių gydytojų ar mokslininkų nuomonę šiuo klausimų - tai būtų vertingas pirmasis žingsnis nagrinėjant tokią temą (toks tyrimas atitiktų kursiniams darbams keliamus reikalavimus). Labai siūlau jums pasinaudoti VU bibliotekos informacinio raštingumo svetainę. Joje aiškinama, kaip sukonkretinti nagrinėjamą temą, rasti literatūros, korektiškai cituoti mokslinius straipsnius ir kt. Apsilankykite šioje svetainėje: http://www.ir.mb.vu.lt/

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, studijuoju -visuomenes sveikata.Pati pasirinkau šią temą,senai domėjausi netradicine medicina,netradicine ligų giagnostika ir jos patikimumu. Darbe išsikėliau tokius uždavinius:
    1. Pateikti netradicinės medicinos sampratą.
    2. Pristatyti ir apžvelgti ligų diagnozavimo metodus netradicinėje medicinoje.
    3. Paanalizuoti netradicinės medicinos diagnozavimo metodų patikimumą: tyrimų apžvalga.
    Aalizuojant tyrimų apžvalgą,tradiciniai gydytojai publikuojamose straipsniuose dažnai skeptiškai atsiliepia apie "konkurentus"-netradicinę mediciną, todėl labai sunku rasti medžiagos,kurioje būtų teigiamų atsiliepimų, ar patvirtinančių netradicines medicinos nuopelnus, kurie mano manymu, akivaizdūs, tik daugelis jais pasinaudoję,tai slepia.

    AtsakytiPanaikinti
  10. pabandykite paieškoti Google Scholar (http://scholar.google.com/) pagal terminus "alternative medicine", "complimentary medicine" (rezultatuose nemažai tyrimų, kaip patys piliečiai, ypač JAV, naudojasi netradicinės medicinos gydymo metodais, yra tyrimų apie metodų taikymą gydytojų tarpe, gal pavyktų rasti informacijos ir kt. klausimais). O šiaip argi galima rasti vienareikšmišką įrodymą dėl netradicinės medicinos diagnozavimo metodų apskritai (t.y. visus)? Čia jums reikia daugybės tyrimų, bandymų - aš manau, tai mokslininko užduotis keliems dešimtmečiams :)))). Pagalvokite apie tai...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū labai Jums už pagalbą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labas vakaras, rašau darbą apie mūsų fakulteto fonoteką. Norėjau paklausti ar yra literatūros apie tai? Labai sunkiai sekasi galvoti kokius klausimus galėčiau iškelti rašant darbą, gal galėtumėte padėti?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, tikriausia apie pačią fonoteką literatūros nerasite. Jums reikia apsispręsti dėl aspekto - kodėl nagrinėjate fonoteką? Ar tai istorinis aspektas? Ar nagrinėjate fonotekos tvarkybos aspektus? Svarbu surasti tą specifinį klausimą, atsakymas į kurį turėtų naudos mokslui ir/ar praktikai. Na, pavyzdžiui, aš kaip bibliotekininkystės specialistė iš karto matau fonotekos tvarkybos aspektą - tuomet tai būtų taikomasis darbas, kuris nagrinėtų fonotekos rinkinių tvarkybos principus ir ištirtų jų taikymą dabartinėje fakulteto fonotekoje, leistų parengti rekomendacijas, kaip ją tvarkyti. Tuomet akivaizdžiai reikėtų ieškoti literatūros apie rinkinių tvarkybą, skiriant dėmesį būtent jūsų nagrinėjamiems rinkiniams. Tai, ką aš rašau, be abejo, tik pavyzdys, kaip apsispręsti dėl darbo problemos. Manau, naudinga iš pradžių pasitarti su vadovu dėl darbe nagrinėjamos problemos. Sakyčiau, tai netgi būtina :). Susisiekite su vadovu

    AtsakytiPanaikinti
  14. sveiki esu nekivaizdinio skyriaus studente is klaipedos rašau darba kuri rugsejo men turiu pristatyti darbo tema yra informacijos instituciju paslaugos vaikams iki 3 metu ir ju seimos nariams ? gal galit parekomenduoti kazkokia literatura ar duoti kokiu patarimu siai temai

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, paprastai literatūrą rekomenduoja kursinio darbo vadovas, skyręs temą, nes jis yra kompetetingiausias specialistas šioje srityje. Ar bandėte kreiptis į vadovą? Manau, kad pokalbis su vadovu, padėtų jums surasti ne tik literatūros, bet nukreiptų visą darbo rašymo procesą

    AtsakytiPanaikinti
  16. is literaturos nurode tik bibliotekiniu paslaugu vaikams iki 3 metu IFLA gaires tik nezinau kaip man pradeti ar galima butu bibliotekos informacijos paslaugu vaikams iki 3 metu kokybes tyrima daryt ir analizuoti vaiku iki 3 metu informacijos poreiki ..ar gal turit ka pasiulyt..

    AtsakytiPanaikinti
  17. tai jums reikia atlikti literatūros paiešką - peržiūrėkite VU bibliotekos prenumeruojamas duomenų bazes, raskite straipsnių jūsų tema, panagrinėkite pagrindines temas, kuriomis rašoma straipsniuose ir tada bus lengviau apsispręsti, ką tyrinėti. Manau, jums būtų labai naudinga apsilankyti VU bibliotekos svetainėje, kurioje aiškinama, kaip studentui išgryninti nagrinėjamą temą: http://www.ir.mb.vu.lt/ Ir būtinai tarkitės su darbo vadovu, bet nepamirškite, kad ir pati turite įdėti pastangų. Siūlau pradėti nuo paieškos (pvz., Google Scholar, http://scholar.google.com), galimi reikšminiai žodžiai: toddlers, family literacy, family, children services, public libraries. Radau jums iš karto vieną šaltinį apie projektą su mažais vaikais ir jų motinomis Australijoje: žr. http://www.alia.org.au/publishing/alj/58/ALJ_Nov2009_Vol_58_N4_web.pdf#page=30
    Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. labas vakaras ;] rasau pirmaji savo kursini darba tema "Atviro darbo su jaunimu formos ypatumai" gal galite patarti literatura nes sunkiai randu as ja;/

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki, manau, jums pirmiausia reikia pasikalbėti su kursinio darbo vadovu ir aptarti jūsų pasirinktos temos ypatumus, terminiją. Vadovas gali pateikti bendrų patarimų, kurie padėtų jums ieškoti literatūros. Kad pradėtumėte paiešką,reikia susiorientuoti, kokia tema rašote

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki, turiu parasyti kursini darba, studijuoju turizmo administravima. Tema turetu buti susijusi su turizmu,rekreacija,viesbuciais. Gal turite ka pasiulyti, nes niekaip neeisirenku temos darbui. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki, malonu, kad skaitote patarimus, kaip rašyti kursinius darbus. Šiame tinklaraštyje temų nesiūlome, o ir būtumėme nekompetentingi tą padaryti turint omeny visas tas skirtingas temas, kuriomis rašo studentai, užklydę į šią svetainę. Jums reikėtų pirmiausiai rasti kursinio darbo vadovą ir jam išdėstyti tuos dalykus, kurie jus domina. Tuomet pavyktų kartu ir temą suformuluoti su kompetentingu turizmo srities specialistu. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveiki, rašau kursinį darbą tema 'Polysemy of Prepositions: Case of in' (Prielinksnių polisemantiškumas). Gal galėtumėte patarti, kur ieškoti informacijos bei ką analizuoti praktinėje dalyje? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki, kaip ir anksčiau klausiusiems, pirmiausia rekomenduojame pasitarti su kursinio darbo vadovu ar vadove. Antra, paieškokite informacijos Lietuvos virtualioje bibliotekoje, čia rasite vertingų patarimų apie paieškos gudrybes - http://tools.elaba.lt/help/primo_lt/ Ir, žinoma, nepamirškite užsukti į savo studijų institucijos biblioteką. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  24. Hey ! Rašau kursini, kurio tema : Pasikesinimas padaryti nusikalstama veiką. Koks bus darbo objektas? tikslas? ir uzdaviniai? :))) Aciu Jums ;]

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, darbo objekto, tikslo ir uždavinių formuluotes rekomenduojame aptarti su Jūsų darbo vadovu, bet prieš tai - pabandykite suformuoti pats /pati, nes tai juk jūsų darbas. Jei jus nepavyksta įveikti "balto lapo" baimės ir abejonių - paskaitykite vieną ar kitą straipsnį savo darbo tema. Tai padeda pradėti. Linkiu sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki, studijuoju specialiaja pedagogika, mano kursinio tema yra "Pedagogines ugdymo/si aplinkų kūrimo kompetencijos". Ieškojau literatūros bibliotekoje, bet nieko neradau, ar galėtumėte patarti kaip ir kur ieškoti informacijos?

    AtsakytiPanaikinti
  27. Sveiki, aš manau, kad jums reikėtų pradėti nuo platesnių temų - pvz., kas yra toji pedagoginė ugdymo/si aplinka, arba paieškoti informacijos apie ugdymo procesus ir ten bandyti rasti ugdymo/si aplinkas, o jau paskui, kai sužinosite daugiau terminų iš rašomo darbo, galėsite siaurinti ieškomos literatūros temas. Pasikonsultuokite su darbo vadovu - neabejoju, kad jis galės jums pagelbėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Sveiki. jau įpusėjau rašyti diplominį darbą (vadybos kryptis). balandžio gale kursinių darbų gynimai. taip iki galo ir nesuprantu, ar kursinis darbas yra pirmos dvi diplominio dalys,ar tik pirma ta teorinė dalis? ir išvis, ar kursiniam darbe turi būti anotacija,priedai,literatūros sąrašas,išvados? Labai reikalingas atsakymas. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  29. Sveiki, rasau kursini darba is literaturos temos, gal turetumet duoti kokiu pavizdziu kaip parasyti ivada? :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Sveiki,rašau kursinį darbą šia tema: vaikų globos namų auklėtinių dalyvavimo neformaliojoje veikloje ir ateities perspektyvų sąsajos,gal galite patarti dėl plano sudarymo ir literatūros? :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. sveiki rašau kursini darba tema-Sergančių širdies ligomis psichikos savybių įtaka ligos eigai.Tikrai nerandu literaturos,gal galite parekomenduoti kanors? :/

    AtsakytiPanaikinti
  32. Sveiki, aš patarčiau jums atlikti paiešką Lietuvos virtualios bibliotekos portale (http://www.lvb.lt). Jums bus pateikti rezultatai iš įvairių akademinių bibliotekų. Be to, portalas leidžia ieškoti akademinių bibliotekų prenumeruojamose mokslinių knygų, žurnalų duomenų bazėse (tam ieškodami pasirinkite skirtuką "duomenų bazės"). Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki dar karteli bandžiau naudotis lvb.lt bet nežinau kaip susieti žodžius su savo tema(Sergančių širdies ligomis psichikos savybių įtaka ligos eigai) kad raščiau knygu,gal galit padėt? ;/

      Panaikinti
  33. Sveiki, galite pradėti nuo paprastesnių paieškos sistemų, pvz.: Google Scholar, http://scholar.google.com, kad paeksperimentuotumėte ir patikslintumėte terminus. Nežinau, kokia kalba skaitote ir ieškote, bet akivaizdu, kad svarbus paieškos terminas "širdies ligos" (heart disease) ir psichologiniai faktoriai (galima pamėginti paieškos žodžius "psichologiniai veiksniai" - psychological factors (arba net be factors įvesti). O toliau rezultatai parodo, kad yra įvairios temos: tam tikri psichologiniai veiksniai, kurie didina susirgimo riziką, gydymo koregavimas atsižvelgiant į psichikos savybes, kad pacientas greičiau pasveiktų ir t.t. Taigi kai rasite pirmuosius šaltinius, patikslinsite terminus. Štai ką aš radau: http://link.springer.com/article/10.1007/s12160-010-9244-y (Heart Disease Occurs in a Biological, Psychological, and Social Matrix: Cardiac Risk Factors, Symptom Presentation, and Recovery as Illustrative Examples)

    Jeigu domina, kaip psichologiniai veiksniai veikia gydymą, galima dar žodį "treatment" pridėti. Tačiau iš pradžių pamėginkite nerašyti per daug užklausos žodžių. Kai žinosite terminus, naudokite http://www.lvb.lt

    Dar pažiūrėkite: Biopsychosocial Determinants of Health and Quality of life Among Young Women with Coronary Heart Disease, http://link.springer.com/article/10.1007/s12170-013-0366-1

    Visa nurodyta medžiaga turėtų būti akademinės bibliotekos prenumeruojamuose duomenų bazėse - nežinau, kur studijuojate, bet turėtumėte gauti prieigą.

    Manau tolesnei paieškai gali būti naudingas terminas "biopsychosocial"

    AtsakytiPanaikinti
  34. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  35. ačiū jums labai,bet va geriau butu Lietuviu kalba literatūra,kurios tikrai sunku rast,Klaipėdoje,o dar turi ji būti ne senesne nei 2009m. ;/

    AtsakytiPanaikinti
  36. Sveiki, o gal žinote, koks puslapis, tikriausia, ar kažkokia programa yra, kur galima rašyti savo darbą, kad jis nepradingtų, kaip kartais nutinka, kai rašai kompiuteryje. Girdėjau, kad toks dalykas yra?

    AtsakytiPanaikinti
  37. Sveiki, jei turite el. paštą Gmail, galite naudotis paslauga Google Documents, ji leidžia kurti ir saugoti dokumentus virtualioje paskyroje - aplinka - įprasta Word rengyklė. Žr.: http://www.google.lt/intl/lt/about/products/

    AtsakytiPanaikinti
  38. Laba diena,turiu bėda rašau kursini darba tema:Sergančių širdies ligomis psichikos būkles įtaka ligos eigai. Net neisivaizduoju apie ka įvade turetu būti kalbama ? gal galit padėti,bučiau labai dėkinga :)

    AtsakytiPanaikinti
  39. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  40. Sveiki, manau, kad paskutinių dviejų komentuotojų klausimai turėtų būti adresuojami darbo vadovui, o ne tinklaraščiui :)

    AtsakytiPanaikinti
  41. sveiki,norejau pakalusti apie ka turi būti kalbama kursinio įvade?ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  42. Sveiki, gal turite kokio nors kursinio pavyzdį, kuriuo galėtumėt pasidalinti? nes aš rašau kursinį darbą ir noriu tiesiog pažiūrėti kaip pačiame tekste yra žymimi skyriai, poskyriai, kaip jie išskiriami, nes baigiamųjų ir kursinių darbų reglamente tai nėra aprašyta ar parodyta. Dėkui

    AtsakytiPanaikinti
  43. Sveiki, ne, tokių pavyzdžių neturime, tačiau paprastai rašto darbų rengimo metodiniuose nurodymuose paaiškinami tokie dalykai

    AtsakytiPanaikinti
  44. Sveiki,rašau baigiamajį tema, eksursijų jaunimui poreikis x rajone.. nuo ko pradėti,ir kur rasti daugiau informacijos..ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  45. Ačiū, Zinaida, kad esate tokia kantri, išmintinga ir visiems klausiantiems atsakote. Jūs nuostabi :) Linkėjimai iš Antakalnio gimnazijos bibliotekos.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai