Netikėtas Twitterio taikymo atvejis bibliotekoje

Viso pasaulio bibliotekos labai aktyviai eksperimentuoja su antrosios kartos saityno technologijomis. Ne išimtis ir Twitteris, mikrotinklaraščio ir socialinio tinklo hibridas. Ši saityno paslauga leidžia vartotojams savo paskyroje skelbti trumpas žinutes, neviršijančias 140 ženklų. Vartotojai gali kurti draugų ir sekėjų tinklus, žinutes galima prenumeruoti.

Tyrimai rodo, kad bibliotekos dažniausiai naudoja Twitterį informacijos sklaidai - reklamuodamos savo naujas paslaugas, informuodamos apie renginius.

Šiuo atžvilgiu įdomus Britų Kolumbijos universiteto Koernerio bibliotekos, kuri Twitterį naudoja bibliografinio aptarnavimo kontekste, pavyzdys. Pirma mintis, kuri ateitų į galvą - gal jie atsako į vartotojų klausimus per Twitterį? Ne, iš tiesų, budintys bibliografai tiesiog skelbia užklausas, į kurias jie atsakinėja darbo metu. Twitteris leidžia vartotojams stebėti gana platų ir netikėtų užklausų spektrą - pavyzdžiui, nuo technologijų ir globalizacijos iki teisės aktų, susijusių su prostitucija, 17 a. Amsterdame. Užklausų stebėjimas rodo, kad biblioteka - tai vieta, kurioje galima gauti atsakymus į netikėčiausius klausimus. Be to, Twitteryje skelbiamos užklausos atskleidžia akademinės bendruomenės interesus, galimas tyrimų kryptis. Štai tokia subtili bibliotekos ir universiteto reklama :).

Parengta pagal:

FIELDS, Erin. A unique Twitter use for reference services. Library Hi Tech News, 2010, no. 6/7, p. 14-15.

Komentarai

  1. Taip, iš tikrųjų išradinga. Bibliografinį darbą reklamuoti nelengva, reikėtų pagalvoti, kaip tai daryti nenuobodžiai. Gal, pvz., kurti mini detektyvines istorijas? Hmm

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai