Bibliotekų ateities gairės: stažuotė Lisabonoje

 Balandžio 8–12 dienomis Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrimų ir sklaidos skyriaus vedėja Sigita Vaitkaitytė ir Bibliotekų metodikos ir vadybos skyriaus vyr. metodininkė Evelina Kvietkienė dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ profesinėje stažuotėje Lisabonoje (Portugalija).Profesinės stažuotės metu darbuotojos dalyvavo 32-ojoje EBLIDA (Nepriklausomos Europos bibliotekų, informacijos ir dokumentacijos asociacijų bei institucijų skėtinės asociacijos) konferencijoje „Bibliotekų ateities gairės“ („Charting the future of libraries“). Konferencijos metu buvo analizuojamas bibliotekų vaidmuo besikeičiančioje visuomenėje. Dėmesys buvo sutelktas į ekonominius, demografinius ir technologinius pokyčius, veikiančius bibliotekų funkcijas ir bendravimą su bendruomenėmis.

Praktinių seminarų metu daugiausia dėmesio skirta dabartinių bibliotekų paslaugų atitikimui ateities poreikiams naudojant „tendencijų žemėlapį“, siekiant nustatyti ir užpildyti bibliotekininkų mokymo spragas. Taip pat buvo nagrinėjamos dirbtinio intelekto galimybės keičiant bibliotekų paslaugas, pateikiamos įžvalgos apie technologijų panaudojimą siekiant išplėsti vartotojų patirtį ir veiklos efektyvumą. Šiose diskusijose ir praktiniuose seminaruose bibliotekos darbuotojos turėjo galimybę išgirsti Europos šalių gerąją patirtį.

Ypač prasmingas buvo dalyvavimas „Gyvosios bibliotekos“ sesijoje, kurioje ES finansuojamų projektų pranešėjai dalijosi patirtimi apie skaitmeninio raštingumo stiprinimą Europos bibliotekose. Šios sesijos metu dalyviai susiskirstė į nedideles grupeles ir klausėsi pranešėjų pristatymų, uždavė klausimų. Pasibaigus vienam etapui buvo renkamasi kita tema, taip išklausant net kelių pristatymų. Taigi buvo sudaryta galimybė susipažinti su įvairiomis perspektyvomis, kaip skaitmeniniai gebėjimai stiprinami ir įgyvendinami įvairiose Europos bibliotekose.

Stažuotės metu Lisabonoje buvo aplankytos dvi bibliotekos. Pirmoji – didžiausia mieste Marvilos biblioteka, jos veikla orientuota į socialinę gyventojų integraciją ir vietos bendruomenės įtraukimą į bibliotekos veiklą. Kita bibliotekos darbuotojų aplankyta Vila Franca de Xira viešoji biblioteka. Ji išsiskiria modernumu ir naujumu. Daugiafunkcėse bibliotekos patalpose, galerijoje ir kitose įvairios paskirties erdvėse kuriama visapusiška kultūrinė programa, skirta įvairioms auditorijoms – nuo vaikų iki suaugusiųjų.

Ši stažuotė bibliotekos specialistėms suteikė puikią galimybę susipažinti su tarptautinėmis bibliotekų inovacijomis, praplėsti profesines žinias ir taip prisidėjo prie bibliotekininkystės augimo ir vystymosi.

Evelinos Kvietkienės inf.

Bibliotekos archyvo nuotr.



Komentarai

Populiarūs įrašai