Sužaidybinimas – raktas į patrauklias bibliotekų kultūrines veiklas ir edukacijas suaugusiesiems

 „Tai man nauja. Niekada negalvojau, kad per, atrodytų, vaikiškus žaidimus galima paskatinti jauną žmogų daugiau skaityti knygas“. Panašiai atsiliepė dauguma Lietuvos, Slovėnijos ir Latvijos viešųjų bibliotekų specialistų, 2023 m. spalį dalyvavusių Erasmus + projeko „Dungeons and Librarians: Quest for Gamified Reading Promotion II“ mokymuose. Mokymus organizavusi Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka (ŠAVB) 2022 m. jau vykdė tokio pobūdžio projektą. Tada į mokymus apie sužaidybinimo metodą bibliotekų skaitymo skatinimo veiklose atvyko projekto partnerių bibliotekų atstovai iš Talino, Tartu, Viljandžio ir Silamejės (Estija), Jelgavos (Latvija) bei Šiaulių miestų bibliotekų. Atsižvelgiant į pirmųjų mokymų sėkmę ir gerus bibliotekų atsiliepimus, projektas buvo pakartotas. Šiais metais dalyvauti mokymuose pageidavimą išreiškė net 32 Lietuvos, Latvijos ir Slovėnijos bibliotekų specialistai.  Per savaitę trukusius mokymus, kuriuos vedė daug projektinės skaitymo skatinimo veiklų patirties turintys ŠAVB lektoriai, dalyviai turėjo įgyvendinti nelengvą užduotį – naudodami sužaidybinimo metodą išmokti savo bibliotekoje kurti aktualias ir įtraukiančias veiklas jaunimui, kurios gerintų bibliotekų paslaugų, projektinių veiklų kokybę ir paskatintų jaunąją auditoriją vėl atrasti knygų skaitymą bei kultūrines pramogas kaip smagią ir naudingą laisvalaikio veiklą. Siekdami gerinti bibliotekų paslaugų kokybę, dalyviai taip pat aiškinosi jaunų žmonių užimtumo problemas savo miestuose, dalijosi patirtimi ir idėjomis, dalyvavo praktinėse-kūrybinėse dirbtuvėse. 

Sužaidybinimas neformalaus švietimo kontekste šiuo metu yra ypač populiarus metodas, kurio metu įprasti, tradiciniai lavinimo procesai yra atliekami juos sužaidybinant, sukuriant žaidimo atmosferą, rungtyniavimo momentą ar derinant kitokius interaktyvius-pramoginius elementus. Sužaidybinimo metodo specifika naudojama organizuojant skaitymo skatinimo iniciatyvas, rengiant edukacines programas, kuriant projektines veiklas.  

Projekto vadovė Urtė Šulskienė pastebėjo, kad „Bibliotekinio darbo kontekste sužaidybinimas ne tik padeda sudominti jaunuosius bibliotekų lankytojus, bet ir sėkmingai gali būti taikomas įtraukiant ir suaugusiuosius. Todėl mokymų dalyviai buvo susipažindinti su skirtingomis sužaidybintų edukacijų formomis, „LEGO serious play“ metodu, komiksų pritaikymu edukacijose, lankėsi Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, kur galėjo pamatyti sužaidybinimo metodą taikomą praktiškai: išbandyti bibliotekos sukurtus stalo žaidimus, pabėgimo kambarį, Sensorinių skaitymų užsiėmimus“. Visas įgytas žinias bibliotekų specialistai pritaikė paskutinę dieną pristatę naujas naujų sužaidybintų edukacijų bei projektų idėjas, kurias planuoja įgyvendinti grįžę į savo biblioteką.  

 

Projektas finansuojamas „Erasmus+“ programos lėšomis.

T. Pauliuščenkos inf.

Bibliotekos archyvo nuotr.






Komentarai

Populiarūs įrašai