Apie sėkmingą Šiaulių regiono projektą „Visi po viena saule“

Įvairiomis veiklomis Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka  projektas „Visi po viena saule“ kūrybinėse dirbtuvėse skatino Šiauliuose, Joniškyje ir Mažeikiuose gyvenančius ukrainiečius moksleivius kartu su bendraklasiais lietuviais rašyti laiškus vieni kitiems ir tokiu būdu užmegzti naujas draugystes, susirasti susirašinėjimo draugų. Jas vedė jaunimo rašytoja Ignė Zarambaitė ir , edukatorė Žana Tolstikova, o Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ rengė teatralizuotus mokymus „Rašyti laiškus šaunu“. Taip pat vyko jautrus susitikimas su ukrainiečių rašytoju, karo veteranu Oleksandr Tereščenko, charizmatiški susitikimai (Šiauliuose, Joniškyje ir Mažeikiuose) su rašytoja Ilona Ežerinyte, muzikiniai susitikimai su atlikėja, grupės „Kitava“ vokaliste dr. Rasa Stoškuviene, ukrainiečių artiste ir atlikėja Olena Lastivka.

Mokinių laiškai ir projekto veiklų
nuotraukossudėtos į 2024 m. kalendorių


Mokinių laiškai ir bibliotekose vykusių renginių nuotraukos dailininkės Dalios Brazlauskienės rankose pavirto  koliažų paroda ir 2024 metų kalendorių. Kurdama kompozicijas, dailininkė provokuoja dialogą su žiūrovu, žaismingama derino laiškų prasmes ir menines išraiškas. 

Baigiamasis renginys

2023 m. gruodžio 7 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale vyko baigiamasis renginys „Draugystė tiesia tiltus“, kuriame buvo pristatytos sėkmingai įgyvendintos  veiklos, pasiekti rezultatai i dalyvių įspūdžiai ir patirtys. Renginyje dalyvavo projekto dalyviai mokiniai ir mokytojai iš Šiaulių, Joniškio ir Mažeikių mokymosi įstaigų, partneriai, rėmėjai. Renginio metu sveikinimo žodį tarė Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistas Andrius Kvedaras. Direktorė pasveikino visus atvykusius į biblioteką, dalyvavusius projekte: „Išeidami šiandien iš bibliotekos, išsinešite faktą, kad draugystė daro stebuklus“, – kalbėjo I. Žilinskienė. A. Kvedaras padėkojo bibliotekai Šiaulių savivaldybės vardu ir pasidžiaugė bibliotekos įgyvendinamomis idėjomis: „Tai yra vienas iš pavyzdžių, kaip mes galime prisidėti prie ukrainiečių bendruomenės integracijos į mūsų miestą, kultūrinių, socialinių ryšių stiprinimo“, – teigė A. Kvedaras. Projekto reikšmingumu ukrainiečių bendruomenei ir įgyvendintomis veiklomis bei sklandžiu bendradarbiavimu pasidžiaugė ir projekto partnerio Ukrainiečių integracijos centro „Malva“ koordinatorė Žana Tolstikova ir susirinkusiuosius paskatino pabandyti sau parašyti laišką, ypač, kai aplanko blogos emocijos:

Akimirka iš muzikinio susitikimo su
ukrainiečių artiste ir atlikėja Olena Lastivka

„Parašykite ir suplėšykite, parašykite ir vėl suplėšykite, nes laiškai perduoda emociją – ir džiaugsmą, ir skausmą“, – skatino Ž. Tolstikova. Renginyje Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ atstovė Giedrė Brazlauskaitė „Malvai“ padovanojo 40 bibliotekos skaitytojų bilietų (20 suaugusiems ir 20 vaikams), kurie atiteks Šiaulių mieste gyvenantiems ukrainiečiams. Pasidžiaugta, kad prie projekto sėkmės prisidėjo ir Ukrainos ambasada Lietuvoje, bibliotekos knygų fondą papildžiusi 16 skirtingų pavadinimų 29 vienetų knygų ukrainiečių kalba. Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jolanta Gintalienė kalbėjo, kad apie bibliotekos projekto įgyvendintas veiklas bus pasidalinta Mažeikių krašte.

Muzikinę nuotaiką kūrė, renginio dalyviams ukrainietiškas dainas dovanojo ir savo charizma bei energija žavėjo ukrainiečių atlikėja Olena Lastivka.

Apdovanoti dalyviai

Galimybe dalyvauti projekte „Visi po viena saule“ ir matyti mokinių kūrybinės veiklos rezultatus – kalendorius ir parodą – pasidžiaugė ir Šiaulių, Joniškio ir Mažeikių mokymosi įstaigų mokytojos. Pasak mokytojų, mokiniai įgijo naujos patirties ir susirašinėdami laiškais, susirado naujų draugų iš kitų miestų. Projekto dalyviams buvo įteiktos padėkos ir dovanėlės – 2024 m. kalendoriai. 

Akimirka iš muzikinio susitikimo
su atlikėja, grupės „Kitava“ vokaliste
dr. Rasa Stoškuviene

Apie projektą

Šiaulių miesto savivaldybės viešoji bibliotekos projektą „Visi po viena saule“ finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Jo tikslas prisidėti prie 5–8 klasių ukrainiečių moksleivių integracijos ir socializacijos Lietuvoje, skatinti tarpkultūrinį bendravimą tarp mokinių ir mokytojų, ugdyti kūrybinę saviraišką bei potencialą dalyvaujant kūrybinėse ir edukacinėse veiklose su profesionaliais kūrėjais, tenkinti lavinimosi ir pažinimo poreikius. 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos informaciją atsiuntė Jurgita Januševičiūtė-Taralė.

Nuotraukos iš bibliotekos archyvo. 




Komentarai

Populiarūs įrašai