Įspūdžiai iš Vilniaus knygų mugės „700 eilučių laisvei“

Akmenės rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos, miestų, kaimų filialų, mokyklų bibliotekininkai, bibliotekų bičiuliai vyko į Vilniaus knygų mugę „Bičiulių dieną“. Pagrindinis šių metų Vilniaus knygų mugės akcentu tapo 700-ąjį gimtadienį švenčiantis Vilnius ir metus karą išgyvenanti Ukraina. Knygų mugės programoje – apdovanojimai, susitikimai su knygų autoriais, diskusijos ir pokalbiai, edukacinės programos, filmų peržiūros, knygų pristatymai ir koncertai, kūrybinės dirbtuvės, medijų forumai ir kiti renginiai. Veikė Lietuvos bibliotekininkų kuriama Bibliotekų erdvė, knygų kūrėjai kvietė į dirbtuves „Kūrybos be formulių“.Buvo lankytasi  „15min forume“– intelektualių pokalbių vietoje, kurioje vyko diskusijos, naujų leidinių pristatymai, buvo atkreipiamas dėmesys į aktualias visuomenines ir kultūrines problemas. 

Teko lankytis Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos salėje, iš kurios buvo transliuojami Vilniaus knygų mugės 2023 populiariausi renginiai, diskusijos bei knygų pristatymai; diskusijoje apie knygą „Kiekvienam savas kampas“ dalyvavo Inga Mitunevičiūtė ir rašytojas Selemonas Paltanavičius;  Norberto Černiausko ir profesorės Viktorijos Šeina diskusijoje apie monografiją „Lietuvių literatūros kanono dirbtuvės: XIX a. pabaiga – XX a. pirma pusė“ ir kt. pristatymuose.

„Knygų šalies“  kūrybinėje studijoje buvo pristatoma garsių užsienio ir Lietuvos iliustratorių kūryba. Pačių mažiausių skaitytojų laukė „Knygų startas“ kampelio sumanytojai.

Šalia žymiausių leidėjų ir populiariausių knygų mugėje puikavosi Lietuvos audiosensorinės virtualios bibliotekos ELVIS stendas ir visa aktuali informacija apie disleksiją ir skaitymo sutrikimus, susipažinome su bibliotekos išleistais leidiniais. sužinota apie garsines knygas ir jų naudą skaitymo sutrikimų turintiems žmonėms. Garsinės knygos ir ELVIS platforma – tai būdas prisitraukti skaitytojus į savo biblioteką, kai jie nebegali skaityti įprastu būdu.

Medijų forumas — tai tęstinis renginys, Kultūros ministerijos iniciatyva pradėtas rengti 2018 metais. Tikslas — sukviesti žiniasklaidos atstovus ir visuomenę diskutuoti aktualiomis temomis, susijusiomis su visuomenės informavimu, medijų raštingumo ir kitais aktualiais klausimais. Šių metų Medijų forumo tema: „Politikų frontas. Ar laisvė ir saugumas yra suderinami?“. Dalyvavo Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys, Ukrainos kultūros ir informacinės politikos viceministras Taras Shevchenko (nuotoliu), moderatorius Rytis Zemkauskas.

Vilniaus  knygų  mugės 2023 atidaryme dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana Nausėdiene, Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas Rimvydas Stankevičius ir kt. Visi laisvės knygoje įrašė po savo simbolinę eilutę.


Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė




Komentarai

Populiarūs įrašai