Biblioteka šeimoms virtualiai: nuo rašymo kursų iki virtualių ir gyvų susitikimų

Pandemijos laikotarpis palietė daugelį svarbių sričių, ne išimtis ir biblioteka. Virtualių kūrybinių veiklų projektas „Rašau knygą: kūrybinė terapija šeimoms“ tapo viena Šiaulių miesto savivaldybės viešosios  bibliotekos prisitaikymo prie pandemijos apribojimų strategijų 2021 metais. Kūrybines veiklas rėmė Šiaulių miesto savivaldybės ir Lietuvos kultūros taryba.

Išleista istorijų ir komiksų rinktinė

Sukamoji projekto ašis buvo kūrybinis rašymas ir tėvams skirti kursai. Daugiau mėnesį laiko vyko virtualūs istorijų kūrimo mokymai tėvams ir komiksų piešimo pamokėlės vaikams. Privačioje grupėje, socialiniame tinkle „Facebook“, daugiau nei 30 šeimų pasinėrė į kūrybos nuotykį. Paskaitas vedė ir patirtimi dalijosi žurnaliukų vaikams „Kutis“ ir daugybės vaikiškų knygelių autorė Ilona Bakšė. Komiksų pamokėles vaikams paruoši bibliotekoje įsikūrusio Komiksų centro (Šiauliuose, K. Korsako g. 10) darbuotojai. Išklausius visą kursai tėvai su vaikais buvo pakviesti kurti istorijas, iliustruojant jas komiksais. 

Šių užsiėmimų rezultatas - net 10 unikalių istorijų, kurios sugulė į istorijų ir komiksų rinktinę „O kai aš mažas buvau“. Kūrybinėse veiklose dalyvavo ne tik tėvai su vaikais, bet ir dėdės, tetos su dukterėčiomis, močiutės su anūkais.  Su išleistu leidiniu bus galima susipažinti visuose bibliotekos padaliniuose bei interneto svetainėje www.smsvb.lt.

Kūrybiškumo ugdymas per patirtis

Projekto „Rašau knygą: kūrybinė terapija šeimoms“ metu vyko du susitikimų ciklai, skirti tėvams bei vaikams. Rašytojos Rasa Borodina, Viktorija Guseinova bei Ilona Bakšė su tėvais dalijosi patirtimi apie  rašymo ir kūrimo procesą, iškylančius iššūkius. Kalbėtasi apie kelią nuo ketureilio juodraštyje iki kūrinio knygoje, apie įkvėpimo šaltinius bei teksto svarbą ugdant vaikus. 

Mokyklinio amžiaus vaikai susitiko su leidyklų „Vaiga“ ir „Jotema“atstovėmis, kurios papasakojo apie knygos gimimo kelią - nuo teksto parašymo iki patekimo į knygyną - ir iššūkius, kuriuos turi išspręsti leidyklų darbuotojai. 

Kūrybinės dirbtuvės gyvai ir virtualiai

Projekto „Rašau knygą: kūrybinė terapija šeimoms“ metu taip pat sukurta virtuali metodinė medžiaga „Kūrybinis rašymo žemėlapis“, kuria pasinaudoti gali visi bibliotekos lankytojai. Šis leidinys suspažindina su įvairiais rašymo būdais ir metodais, įkvėpimo paieška ir teksto pateikimu, iliustracijų funkcijomis.

Taip pat buvo sukurti penki edukaciniai kūrybinių dirbtuvių – eksperimentų filmukai, kurie bus patalpinti bibliotekos „Youtube“ kanale. Filmukai demonstruoja skirtingas kūrybines veiklas, kuriomis šeimos gali užsiimti savarankiškai namuose: nuo sapnų gaudyklės pasigaminimo iki eksperimentų virtuvėje turimomis priemonėmis. Vieną iš veiklų – pasigaminti unikalų knygų skirtuką – moksleiviai buvo pakviesti išmėginti gyvai bibliotekos „Saulės“ filiale (K. Korsako g. 10). Naudodami tą patį skirtuko pagrindą ir pridėjč keletą papildomų detalių, vakai pagamino įvairiaspalvių gyvūnų skirtukų. Jie tuoj pat buvo panaudoti praktiškai - vaikų skaitomose knygose.

Bibliotekos pasiūlyti kūrybiniai užsiėmimai ne tik suteikė galimybę šeimoms linksmai praleisti laiką, bet padėjo ir pagerinti tarpusavio santykius, ugdė ir vaikų, ir suaugusių kūrybiškumą.

-----------------------------

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios informacija ot nuotraukos. Tekstą atsiuntė 
Jurgita Januševičiūtė-Taralė

Komentarai

Populiarūs įrašai