Fotografijų paroda "100 metų kartu" Smėlynės bibliotekoje

Spalio 15-osios vakarą Smėlynės biblioteka - Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinys - nušvito šypsenomis.  Atidaryta Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmečiui skirta fotografės Monikos Požerskytės-Kalvelės nuotraukų paroda „100 metų kartu“. Taip pat pristatyti to paties  pavadinimo nuotraukų albumas ir režisierės Editos Kabaraitės dokumentinis filmas. Šis filmas 2018 metais festivalyje „Kino pavasaris“ pelnė žiūrovų prizą.  

Fotografė pasakojo, kad idėja parodoje sugretinti valstybės istorijos šimtmetį ir žmonių gyvenimus kilo netikėtai. 2018 metais Lietuvoje gyveno apie 500 šimtamečių senolių. Įgyvendinant projektą sumanytojai bendravo su keturiomis dešimtimis ilgaamžių, juos filmavo ir fotografavo.  Vyriausiam projekto herojui Antanui tuo metu buvo net 107-eri! Į nuotraukų albumą atrinktos 36-ių šimtamečių fotografijos.

Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė papasakojo apie  prieš kelerius metus kilusį norą susipažinti su parodos autoriais, pamačius ją Vilniaus knygų mugėje. Nuotraukų herojai žavėjo savo šviesumu, šypsenomis, išmintimi. 

Fotografė Monika Požerskytė džiaugėsi, - „Šis projektas buvo dovana mums. Mes gavome daugiau, nei atidavėme.“ Ji domėjosi tyrimo, ieškojusio ilgaamžiškumo veiksnių, rezultatais - ilgiausiai gyvena socialiai aktyvūs, bendraujantys, draugų turintys, pozityvūs žmonės. Visos šios savybės atsiskleidžia nuotraukuose ir filme: nuoširdūs, iškalbingi, besišypsantys. Monika Požerskytė pastebėjo, kad dauguma ilgaamžių senolių – mokytojai, mėgstantys bendrauti ir pasakoti istorijas. Ji bibliotekos lankytojus kvietė atsigręžti į vyresnius artimuosius, rasti laiko su jais pabendrauti, pasiklausyti jų prisiminimų Už jiems skirtą laiką - atlygis su kaupu. 

Monika Požerskytė taip pat papasakojo apie nuotraukų kūrimą. Ji pasidžiaugė savo profesija: ne kartą įsitikino, kad fotoaparatas gali atidaryti beveik visas duris. Aplankyti šimtamečiai mielai įsileido į savo namus, gausiai vaišino, drąsiai bendravo, pasakojo savo gyvenimo istorijas. Renginyje fotografė dalinosi niekur nepatekusiomis akimirkomis. Susirinkusieji bibliotekoje pamatė kai senolių dvi gyvenimo puses: vienoje – vaišėmis nukrautus stalus, kitoje – pataluose gulintį žmogų. Nuotraukos nebuvo retušuotos, todėl matomas nesuvaidintas gyvenimas. Tačiau, pasak fotografės, prieš fotosesiją ilgaamžiai atgydavo, pasitempdavo, imdavo kalbėti, šypsotis. Nuotraukos – neretušuotos. Viskas kas matoma jose – natūralu.

Dokumentinis filmas kėlė dar stipresnes emocijas - stebino, kėlė šypseną ir graudino. Po jo lankytojai neskubėjo skirstytis - dalinosi įspūdžiais, apžiūrinėjo fotografijas, kalbėjo apie filmo herojus. Paroda Smėlynės bibliotekoje veiks iki l2021 m. apkričio 8 dienos - apsilankykite.

--------------------------------

Informaciją parengė ir pateikė publikacijai Vaida Žalienė ir Lolita Pranienė. Nuotraukos - Smėlynės biblioteka



Komentarai

Populiarūs įrašai