Citatos apie bibliotekas ir bibliotekininkus: nuodytojai ir žudikai

Knygų ekspozicija su saldainiu ant stalo

Studijų metais mano kursiokė Jurgita tyrinėjo bibliotekininko įvaizdį grožinėje literatūroje. Dabartinių diskusijų visuomenėje kontekste jau vien iš principo sakyčiau "bibliotekininkės", bet čia jau kita tema. 

Grįžtu prie tikrosios - naujų citatų apie bibliotekininkes ir bibliotekininkus, kurie, atrodo, yra pavojingi visuomenei. Štai antrajame šių metų "Nemuno" numeryje Vaida Ambrasaitė novelėje "Formatas" užrašė dviejų žmonių pokalbį: 

"- Čia saldainis. Paėmiau iš bibliotekos, tik atsargiai, nenusinuodyk. Jaučiu, piktos bibliotekos tetos gali prikišti į saldainius nuodų, kad vieną dieną nebeateitų". 

O štai Undinės Radzevičiūtės knygos "Grožio ir blogio biblioteka" veiksmas sukasi apie istorinę biblioteką ir jos 'tarnautoją' - bibliofilą arba knygių - Walterį. Paveldėjęs biblioteką iš senelio Ergono, Walteris tampa žudiku dėl aistros makabriškai knygų kolekcijai. Nenoriu sugadinti skaitymo malonumo ir atskleisti jo paslapties, tai išrinkau tik kelias citatas:

"Jis nekentė pasaulio, kur tai, ką turi vienas, gali turėti visi. Walteris nekentė pasaulio, kuriame jam ir jo bibliotekai nebuvo vietos".  

"Kad be žodžių papasakotų išskirtinę tatuiruotės nešiotojo istoriją. Walterio biblioteka padarytų jų istorijas nemirtingas". 

"- Kiek atsimenu, Varburgas savo biblioteką ir knygų klasifikaciją skyrė tirti penkiolikto amžiaus Europai, Renesanso menui ir kultūrai ir antikos įtakai jam. O ką tiriate jūs, Herr Schultzai? 

- Bibliotekos savininką.

- Save? - nustebęs paklausė G. Grassas". 

Malonaus skaitymo ir pasvarstymų apie bibliotekininkų profesinius džiaugsmus! 

 ----

Šaltiniai: 

Ambrasaitė, Vaida. Formatas. Nemunas. 2020 Nr. 2. p. 37.

Radzevičiūtė, Undinė. Grožio ir blogio biblioteka. Vilnius, 2020, 200 p. 




Komentarai

Populiarūs įrašai