Projektas „Petro Repšio ekslibrisų katalogo leidyba ir sklaida“ pasiekė finišą

2019–2020 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos įgyvendintas kultūros ir meno sklaidos projektas „Petro Repšio ekslibrisų katalogo leidyba ir sklaida“, skirtas dailininko Petro Repšio kūrybos ir knygos ženklų (ekslibrisų) tradicijoms Lietuvoje pristatyti ir populiarinti, užbaigtas ir džiugina savo rezultatais.
Įgyvendinti projekto tikslus padėjo ŠAVB komandos sutelktumas ir ypač stiprūs pagalbininkai bei partneriai – žymios Lietuvos kultūros asmenybės, šalyje pripažinti savo srities žinovai (Petras Repšys, prof. Giedrė Jankevičiūtė, Sigutė Chlebinskaitė), Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus grafikos meno centras, Lietuvos dailininkų sąjunga, spaustuvė „Petro Ofsetas“ ir kt.
Dailininko P. Repšio dėka ŠAVB Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde dabar saugoma visa 1969–2019 m. grafiko darbų kolekcija. Būtent šito rinkinio pagrindu ir buvo parengtas bei plačiajai visuomenei pristatytas išskirtinio dizaino katalogas „Petras Repšys. Ekslibrisai ir kas jie mums“, o kultūros ir dailės pasauliui reikšmingi dailininko ekslibrisai suskaitmeninti ir paskelbti Lietuvos paveldo duomenų bazėje (epaveldas.lt).
Naujasis katalogas, grafikas P. Repšys ir jo darbai projekto veiklų metu taip pat buvo pristatyti Šiaulių „Saulėtekio“ ir Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos moksleiviams, kurie edukacinių užsiėmimų metu interpretuodami P. Repšio grafinį vaizdavimo būdą, kūrė savo ekslibrisus, skirtus katalogo leidėjai ŠAVB, kuri 2020 metais švenčia 70-ies metų jubiliejų.
Svarbu pabrėžti, kad virtualiems bibliotekos paslaugų vartotojams parengtas skaitmeninis katalogo formatas, kurį visada galite peržiūrėti čia: https://issuu.com/savbbiblioteka/docs/rep_io_katalogas.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

T. Pauliuščenkos inf.


Komentarai

Populiarūs įrašai