Kaip padidinti bibliotekų skaitmeninių paslaugų žinomumą


Priešpaskutinę praėjusių metų dieną Library Journal naujienų skiltyje aptikau įdomų Lauren J. Young straipsnį, pavadintą Promoting Digital. Straipsnyje kolegos iš Jungtinių Amerikos Valstijų kalba apie pastangas viešosiose bibliotekose populiarinti skaitmenines paslaugas ir išteklius, taip pat dalinasi praktika, kokius įrankius ir strategijas naudoja. 

Skaitmeninių išteklių ir paslaugų pasiūla viešosiose bibliotekose sparčiai plečiasi. Tačiau plėtra ir nuolatinis naujovių diegimas negarantuoja jų panaudojimo. 2016 m. Pew Research apklausa parodė, kad nors 90 %  JAV viešųjų bibliotekų turi skaitmeninių knygų fondus, beveik pusė suaugusių lankytojų (16 metų ir vyresnių) apie jų skolinimo paslaugą nieko nežino. Straipsnyje kalbinami kolegos svarsto, kad greičiausiai dar daugiau nėra girdėję apie naujesnes paslaugas, tokias kaip filmų ir muzikos peržiūra internete (streaming), skaitmeniniai žurnalai.

Išvada: reguliariai populiarinti reikia ne tik naujai pristatytas skaitmenines paslaugas ir šaltinius,  bet ir jau įprastais tapusius skaitmeninius išteklius. Pavyzdžiui, metai iš metų prenumeruojamas duomenų bazes, kuriomis išsigandę  sudėtingesnės prieigos ir turinio dauguma bibliotekos lankytojų nesinaudoja. Čia situaciją gali pakeisti bibliotekininkai, jei, žinoma, jie patys jaučiasi turintys pakankamai žinių ir įgūdžių pademonstruoti galimynes ir atskleisti turinį lankytojams. O tai turi sugebėti kiekvienas bibliotekos darbuotojas be išimties, kaip kad gali paimti knygą iš lentynos. Pranešimas su duomenų bazių sąrašu bibliotekos skelbimų lentoje  mažai veiksmingas. Populiarinimo strategijų sėkmę lemia daugelis dalykų, pavyzdžiui, reikia suprasti ir prisitaikyti prie bendruomenės poreikių ir gyvenimo būdo, panaudoti socialinius tinklus ir kitus komunikacijos internete kanalus, suteikti bendruomenei išbandyti technologines naujoves už bibliotekos ribų (švenčių ar kitų susibūrimų metu), taip pat suteikti naujų įgūdžių, organizuojant praktinius kursus.      

Greičiausiai skaitmeninių knygų ir kitų išteklių pasirinkimas JAV viešosiose bibliotekose yra didesnis. Bet net jei Lietuvoje turime mažiau, šių paslaugų žinomumo klausimas yra labai aktualus. Nuo žinomumo priklauso bibliotekos išteklių panaudojimas, o nuo šių dviejų bibliotekos įvaizdis bei, kad ir kaip technokratiškai skambėtų, veiklos rodikliai.
Jei vis dar galvojat, kad bibliotekoms knygos svarbiau nei technologiniai dalykai (nekart girdėjau kolegas konferencijų tribūnose tai deklaruojant), tuomet siūlyčiau elgtis principingai ir atsisakyti išlaidavimo nereikalingiems kompiuteriams, robotams, duomenų bazėms, skaitmeninio turinio sistemoms ir kitiems brangiems žaisliukams. 
Gal tuomet knygoms lėšų atsiras? Čia žinoma, kalbu ironiškai, nes greičiausiai tai būtų veiksminga strategija uždaryti dar daugiau viešųjų bibliotekų. Jei rimtai, tai skaitmeninės paslaugos ir šaltiniai yra lygiaverčiai spausdintų knygų  fondams bei tradicinėms bibliotekų programoms. Pastarieji beje taip pat turi būti viešinami ir populiarinami - reguliariai, išradingai ir visomis įmanomomis priemonėmis bei kanalais, bibliotekoje ir už jos ribų. Bibliotekai būti nepakanka. Taigi rekomenduoju paskaityti visą straipsnį, o “užkabinimui” keli iš jo ištraukti pavyzdžiai:  
  • Sinsinačio miesto ir Hamiltono apygardos viešosios bibliotekos strategija - planingos e-laiškų bibliotekos lankytojams kampanijos, kurios skaitmeninių knygų išdavimo statistiką gali išauginti nuo kelių šimtų iki tūkstančių procentų. Ką gi jie daro: Jie naudoja Savannah, masinių e-pašto pranešimų platformą, kuri leidžia segmentuoti skaitytojus į grupes pagal jų mėgstamus formatus, turinį ir žanrus. Tokiu būdu biblioteka gali pritaikyti pranešimą pagal vartotojo interesus ir pomėgius.   
  • Vašingtono apygardos kooperatyvinė bibliotekų tarnyba išsirenka populiarinti kelias iš daugelio skaitmeninėje aplinkoje prieinamas paslaugas (pavyzdžiui, skaitmeninių knygų išdavimo platformą, kalbų mokymosi programą, filmų peržiūros internete paslaugą)  ir stengiasi atskleisti vartotojams jų  turinį -  siūlo atrasti įdomius kursus, knygas ar kitus šaltinius vaikams ir pan. Jie taip pat sukūrė skaitmeninę personą, vardu Libby, kuri spausdinto naujienlaiškio patarimų skiltyje atsakinėja į skaitytojų užduodamus klausimus apie skaitmeninių knygų platformą ir išdavimo niuansus.  
Norėdami sužinoti daugiau, skaitykite visą straipsnį, kuriuo paremtas šis tekstas:

Youg, Lauren. Promoting Digital. Library Journal. Filed in News December 30, 2019. Prieiga internete: https://www.libraryjournal.com/?detailStory=Promoting-Digital  

Kaip visada, kviečiu pasidalinti ir savo patirtimi - komentarų srityje galite rašyti anonimiškai ar prisiregistravę.    

P.S. [Tekstas pridėtas 2020 m. sausio 11 d.] Dar vienas straipsnis, kviečiantis didinti bibliotekų žinomumą, šį kartą kolegės iš Jungtinės Karalystės (JK). Paskelbtas prieš šešerius metus, bet žinant, kas šiuo metu ten darosi su bibliotekomis, gal vertėtų į kvietimą įsiklausyti. Žr. Rayan, Andy. Bad news for books? The survival of libraries lies in positive promotion. The Guardian. 17 Marсh 2014. Prieiga internete: https://www.theguardian.com/culture-professionals-network/culture-professionals-blog/2014/mar/17/bad-news-books-survival-libraries


O kad problema JK vis dar aktuali rodo prieš tris dienas The Guardians žurnalistės kalbintos  madų verslo tendencijų žinovės Lidewij Edelkoort prognozės 2020-siems, kur tarp kitų dalykų ji teigia bibliotekos: 'pradės skolinti drabužius, organizuoti paskaitas ir rašymo kursus, rengs parodas ir koncertus. [...] mažuose miesteliuose ir kaimuose bendruomenių ir iš dalies savanorių iniciatyva taps epicentrais.' Jos žiniomis Japonijoje jau veikia tokios gražios bibliotekos, kur 'žmonės ateina ir dirbti, ir pavakarieniauti'. 
Įdomu, ar ne? Ką gi apie tokią bibliotekų ateitį manote jūs? Akivaizdžiai, kažką bibliotekininkai daro ne taip, jei kitų sričių profesionalai nežino, kaip atrodo ir veikia bibliotekos šiandien, bei senokai teikiamas paslaugas priskiria ateičiai. Pasidalinkit, jei turite idėjų, kaip galima būtų situaciją pakeisti?

Čia rasite pacituotą prognozę bibliotekoms originalo kalba bei visą interviu: Marriott, Hannah. What does fashion’s top trend-spotter think we’ll be wearing in the 2020s? The Guardians, 8 January 2020. Prieiga internete: https://www.theguardian.com/fashion/2020/jan/08/fashion-top-trend-setter-li-edelkoort-futurologist-perfect-clothes-2020s







Komentarai

Populiarūs įrašai