Danijoje toliau plinta atvirųjų bibliotekų „virusas“


Silkeborg'o biblioteka pirmoji Danijoje pradėjo savitarnos praktiką 
Šių metų birželį Danijoje lankiausi Harlev viešojoje bibliotekoje, kuri yra sujungta su pradinės mokyklos biblioteka ir veikia viename pastate. Harlev yra nedidelis apie 10 kilometrų nutolę nuo Orhuso centro nutolęs miestelis, kuriame gyvena šiek tiek mažiau nei 4000 gyventojų. 

Jungtinės bibliotekos, be abejo, nėra naujovė, apsilankymą šioje bibliotekoje prisiminiau dėl visai kitos priežasties. Harlev viešoji ir pradinės mokyklos biblioteka yra viena iš Orhuso miesto viešųjų bibliotekų veikiančių kaip ‘atviroji biblioteka’.  Tai reiškia, kad po mokyklos ir bibliotekos personalo darbo valandų, bendruomenė ja naudojasi savitarnos principu. Į biblioteką atvykau šeštadienį su grupe bibliotekininkų iš įvairių šalių - Next Library 2019 konferencijos dalyvių, nei mokykla, nei bibliotekos personalas nedirbo. Į biblioteką mus įleido Orhuso bibliotekos darbuotojai lydėję b. Kol tyrinėjome bibliotekos erdves, diskutavome apie privalumus ir klausinėjome vietinių apie pavojus bibliotekos turtui ir blogąsias patirtis, į biblioteką užsuko keli vietiniai gyventojai - atsirakinę bibliotekos duris su savo skaitytojo bilietu ir asmeniniu PIN kodu. Likus gal pusvalandžiui, o gal penkiolikai minučių iki atvirosios bibliotekos darbo pabaigos, išgirdome garsinį pranešimą, informuojantį, jog biblioteka automatiškai užsirakins ir kviečiantį laiku išeiti iš  bibliotekos patalpų.  

Savitarnos praktikai Danijos bibliotekose jau daugiau nei dešimt metų. 2016-ais  Guldborgsund'o pagrindinė viešoji biblioteka ir penki jos filialai veikė kaip „atvirosios bibliotekos“ – pažymi Jan‘as Holmquist‘as šios bibliotekos tuometinis vadovas savo tinklaraštyje. Kasmet šis „virusas“ pasiekia vis daugiau bibliotekų. Šiuo metu šalyje 88 % viešųjų bibliotekų yra prieinamos visuomenei ir po bibliotekos personalo darbo valandų. Iš viso Danijoje veikia 97 pagrindinės (centrinės) viešosios bibliotekos su 315 filialų. Tinklo spragas užpildo 18 mobiliųjų bibliotekų ir 92 paslaugų punktai bei, žinoma, kasmet auga elektroninių paslaugų skaičius ir įvairovė.

Anot Jan‘o, vis daugiau Danijos viešųjų bibliotekų tampa atvirosiomis, ypač mažesniuose miestuose ir gyvenvietėse todėl, kad turi neviliojančią alternatyvą – jas visiškai uždaryti. Nors yra daug dalykų, kuriuos būtina apgalvoti ir techniškai pasiruošti prieš įvedant savitarnos valandas bibliotekose, tai yra veiksmingas sprendimas išlaikyti bibliotekos paslaugas ir erdvę bendruomenėse, kur vis labiau mažėja vietoje teikiamų viešųjų paslaugų ir viešųjų erdvių. Savitarnos valandos išplečia viešųjų bibliotekų erdvių prieinamumą, didėja apsilankymai ir bibliotekos išteklių panaudojimas, atitinkamai, auga bendras bibliotekos naudingumas visuomenei.  

Įsivaizduokit, vietoj įprastų darbo valandų nuo 9 iki 18, geriausiu atveju iki 19 val., net ir maži filialai darbo dienomis gali būti prieinami vietos bendruomenei nuo 7 val. ryto iki 22 val. vakaro. Atvirosiose bibliotekose   bibliotekininkai gyventojus aptarnauja nustatytomis dienomis vidutiniškai nuo 3-5 valandas per dieną (priklausomai nuo filialo ir bendruomenės dydžio). Eksperimentų būdu danai nustatė, kad gyvas aptarnavimas yra būtinas bendruomenei ir bibliotekos paslaugų bei erdvės gyvybingumui. Vien savitarnos principu veikiančiose bibliotekose (visai be lankytojų ir profesionalių darbuotojų susitikimų) apsilankymai ilgainiui mažėja. 

Skaitykite daugiau Jan‘o Holmquist‘o tinklaraštyje, kuris man priminė vasarinį vizitą į Halev viešąją ir pradinės mokyklos biblioteką (žr. nuotraukoje) ir inspiravo šį įrašą:  Holmquist, Jan. Open libraries: self-service libraries – the danish way. janholmquist.net. April 6, 2016 [New statistics added in December 2019]. Prieiga internete: https://janholmquist.net/2016/04/06/open-libraries-self-service-libraries-the-danish-way/

Taip pat paskaitykite, ką apie savitarnos bibliotekas Rock’n’roll tinklaraštyje prieš šešerius metus rašė Zinaida: Savitarnos bibliotekos - naujos viešųjų bibliotekų realijos? 2012 m. birželio 7 d. -  http://bukbibliotekininku.blogspot.com/2012/06/savitarnos-bibliotekos-naujos-viesuju.html

Man patraukliai atrodo danų pasirinkimas, vietoj sprendimo uždaryti mažas bibliotekas visam laikui, atverti jas bendruomenei... Įdomu, ar kada pradėsime svarstyti atvirųjų bibliotekų praktikos galimybes viešosiose bibliotekose Lietuvoje?

Komentarai

Populiarūs įrašai