Biblioteka įamžino pasaulio Lietuvą

Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka Pasaulio lietuvių metams skirto projekto „Mes amžinam Lietuvą" baigiamajam renginiui pasirinko netradicinę vietą – Šiaulių oro uostą. Ketvirtadienį čia skambėjo patriotinės dainos ir Airijos lietuviškų mokyklų moksleivių sukurti eilėraščiai, pristatyta paroda "Ką Šiauliai davė pasauliui", kelionių nuotykiais dalijosi žinomas keliautojas Mantas Bertulis.

Susirinkusius sveikino Seimo nario padėjėjai
Gausiai susirinkusius baigiamojo renginio dalyvius pasveikino Seimo nario dr. Stasio Tumėno, kuris ir buvo Pasaulio lietuvių metų iniciatorius, padėjėjai dr. Nerijus Brazauskas ir Tautvydas Elijošius. N. Brazauskas Seimo nario vardu dėkojo bibliotekai už gražią iniciatyvą ir veiklas, kurios konceptualiai įsijungė į Lietuvoje vykstančius Pasaulio lietuvių metų minėjimo renginius. „Jūs amžinate Lietuvą, tai reiškia, jūs ją kuriate, trindami ribas tarp lietuvių, gyvenančių Lietuvoje ir užsienyje, tarp atskirų lietuvių bendruomenių, individų. Tai darydami jūs aktualizuojate patį pirmąją Lietuvių chartos punktą, kuriame yra teigiama, kad visi po pasaulį pasklidę lietuviai sudaro vieningą pasaulio lietuvių bendruomenę", – sakė N. Brazauskas.

Pristatyti Dublino lietuvių vaikų kūrybiniai darbai

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Mes amžinam Lietuvą" visus metus buvo įgyvendinamas veiklomis, kuriomis skatintas tiek užsienyje gyvenančių lietuvių, tiek šiauliečių patriotiškumas, pilietiškumas, meilė šaliai ir savo gimtajam miestui. Viena iš veiklų – suorganizuota ir bibliotekos „Šaltinėlio" bei „Saulės" filialuose eksponuota paroda „Šiauliai, nugulę popieriaus lape". Parodoje buvo eksponuojami Dublino (Airija) dviejų bendrojo ugdymo mokyklų bei Dublino „Keturių vėjų" lituanistinės mokyklos moksleivių kūrybiniai darbai: 7–8 klasių moksleiviai, anksčiau gyvenę Šiauliuose, piešė miestą tokį, kokį prisimena, ir sukūrė eilėraščių apie Tėvynę ir gimtinę. Už šios parodos atsiradimą renginio vedėja, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė kultūrinei-edukacinei veiklai Jurgita Januševičiūtė-Taralė dėkojo Dubline gyvenančiai ir lietuvių kalbos mokančiai šiaulietei Jurgitai Urbelienei. Kai biblioteka išsiuntinėjo laiškus ir kreipėsi į užsienio lietuvių bendruomenes, ji vienintelė iš viso pasaulio atsiliepė ir mielai, su džiaugsmu sutiko prisidėti prie projekto. Dublino lietuviškų mokyklų mokinių kurtus eilėraščius apie Šiaulius perskaitė Šiaulių „Juventos" progimnazijos 5 klasės mokinys Benediktas Jonas Lebedis, daugkartinis meninio skaitymo konkursų laureatas. Airijoje gyvenantys moksleiviai eilėmis išreiškė ilgesį ir meilę gimtajam miestui, į eilėraščius įpindami labiausiai įstrigusias vietas – Šiaulių bulvarą, išdidžius kaštonus, „Tris nykštukus", centrinį parką, katedrą, Kryžių kalną.

Renginio puošmena – įspūdinga puošmena

Dar viena bibliotekos veikla, minint Pasaulio lietuvių metus, – Šiaulių oro uoste pristatyta kilnojamoji paroda „Ką Šiauliai davė pasauliui". Parodos sumanytojai, Šiaulių miesto bibliotekos "Šaltinėlio" filialas, siekė sudominti ir paskatinti šiauliečius geriau pažinti ne tik savo gimtojo miesto istoriją, bet ir prisiminti bei įvertinti iškiliausias Šiaulių krašto asmenybes, parodyti, kad pasaulyje gyvenantys šiauliečiai ir Šiaulių kilmės asmenys yra vienos Lietuvos dalis. Parodoje pristatytos asmenybės, kurių išskirtinė profesinė veikla labai įvairiapusiška: tai – mokslininkai, keliautojai, politikai, menininkai, dailininkai, rašytojai, muzikai, dainininkai, režisieriai, aktoriai, sportininkai. Kiekvieno iš jų biografija – ypatinga. „Šiauliai – miestas, kuriame gimė daug iškilių, nusipelniusių žmonių. Įdomiausia yra tai, kad bet kurioje veiklos srityje rasime kraštiečių, garsinančių Šiaulių vardą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje", – sakė J. Januševičiūtė-Taralė.

Renginyje netrūko ir nuotykių

Kaune gyvenantis šiaulietis, žinomas keliautojas Mantas Bertulis publiką pralinksmino pasakojimais apie kelionėse patiriamus nuotykius. 26 metų M. Bertulis yra apkeliavęs 54 pasaulio šalis, per metus aplanko apie dešimt. Į pirmąją kelionę užsienyje Mantas su bičiuliu išsirengė 2014 metais, būdamas pirmame kurse. Bilietus į Romą pirko tik į vieną pusę, nakvojo po atviru dangumi. Kelionė atgal Austrijoje baigėsi policijos bauda už tranzavimą neleistinoje vietoje: 40 eurų studentiškai kišenei buvo kone trečdalis kelionės biudžeto. Galiausiai iš Prahos grįždami autobusu į Kauną draugai sumokėjo daugiau, nei būtų kainavęs skrydis. Pirmoji nesėkmė keliautoją įkvėpė – taip prasidėjo nuotykių kolekcija. Praėjusį mėnesį M. Bertulis grįžo iš Afrikos, kur tris savaites keliavo po Ugandą, Keniją, Ruandą. Už vienintelę galimybę pasaulyje – Ugandoje pamatyti gorilas – jis nepagailėjo 650 eurų – didžiausios per visas keliones pramogoms išleistos sumos. Ir nenusivylė. Nuotykius M. Bertulis prisijaukina, kur bekeliautų – Tanzanijoje, Komoruose, Kuveite, Katare, Naujojoje Zelandijoje ar Ukrainoje. „Nuotykiai yra visiems", – sakė keliautojas, priminęs, kad gyvenimas yra trapus, todėl juo reikia mėgautis.

Šventinę nuotaiką renginyje kūrė Šiaulių menų mokyklos vaikų POP grupės „POCO a POCO" ir Lieporių gimnazijos atlikėjų koncertas. Finalinė daina „Sudainuokime Lietuvą" palietė visų širdis – renginio dalyviai, pritardami solistams, vieningai pakilo iš vietų ir susikibo už rankų.

Baigiamojo renginio tikslas buvo pabrėžti, kad tiek gimtinėje, tiek kitur pasaulyje gyvenantys lietuviai yra vienos Lietuvos dalis, jos stiprybės, vienybės, pažangos ir išlikimo garantas.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos informacija, parengta pagal dienraščio „Šiaulių kraštas“ informaciją 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.



Komentarai

Populiarūs įrašai