Netrukus dienos šviesą išvys dailininko Petro Repšio ekslibrisų katalogas


Džiaugiamės galėdami pranešti, kad garsaus grafiko, vieno žymiausių Lietuvos ekslibrisų kūrėjų Petro Repšio ekslibrisų katalogas po ilgų ir sudėtingų parengiamųjų darbų jau spausdinamas spaustuvėje „Petro ofsetas“ ir tuoj išvys dienos šviesą. Dėkojame spaustuvei už išskirtinį bendradarbiavimą ir šio leidybinio iššūkio priėmimą. Spausdinimo procese dalyvauja ir pats ekslibrisų autorius P. Repšys.

2018 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje (toliau ŠAVB) vykusiame tarptautiniame forume „Lietuvos ekslibrisui – 500“ knygos meno žinovai, kolekcininkai ir menininkai diskutavo apie būtinybę surinkti, suregistruoti, suskaitmeninti ir taip išsaugoti didžiulę vertę meno pasauliui turinčius P. Repšio knygos ženklus, išsaugoti šį palikimą ne tik grafikų reikmėms, bet ir studentams, pedagogams, plačiajai visuomenei. Iš Šiaulių kilusio menininko kūryba itin vertinama ir nacionalinės dailės mėgėjų, ir dailėtyros profesionalų.
2019 m. sulaukėme reikšmingos sukakties – prieš 50 metų pirmajame respublikiniame ekslibrisų konkurse grafikas P. Repšys, pristatęs pirmąjį savo ekslibrisą, tapo nominantu. Šios sukakties proga ilgametė knygos ženklų saugotoja ir puoselėtoja ŠAVB inicijavo P. Repšio ekslibrisų katalogo leidimą, skirtą dailininko kūrybai ir knygos ženklų tradicijoms Lietuvoje pristatyti ir populiarinti. Kataloge atskleidžiama išsami, iki šiol visuomenei dar nepristatyta menininko ekslibrisų kolekcija, sukurta 1969–2019 m. Šią kolekciją autorius dovanojo bibliotekai ir ji šiuo metu saugoma ŠAVB Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde, kuriame jau du dešimtmečius kaupiami kultūrinę ir meninę vertę turintys ekslibrisai.

Ekslibrisų katalogą visuomenė galės išvysti jau 2019 m. lapkričio 16 d. Šiaulių knygų mugėje. Katalogą pristatys leidinio sudarytoja prof. Giedrė Jankevičiūtė. Dalyvaus katalogo dizainerė Sigutė Chlebinskaitė ir ekslibrisų autorius dailininkas Petras Repšys.

Su ekslibriso fenomenu P. Repšys susipažino mokydamasis šeštoje klasėje, kai lankydavosi legendinio dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namuose. Neatsitiktinai pirmasis ir vienintelis ekslibriso rinkimo ir tyrimo centras šalyje veikia būtent šio žanro entuziastų Gerardo Bagdonavičiaus ir Petro Repšio mieste, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, kuriai P. Repšys ir dovanojo visą savo sukurtų ekslibrisų rinkinį. Kiekvienas atskiras P. Repšio ekslibrisas – žavi grafikos miniatiūra, pasižyminti ir puikiu humoru, ir išradingumu, ir atlikimo meistryste. <...> Jie būtinai ką nors pasako apie ekslibriso savininką bei jo pomėgius, apie ekslibriso autorių ir jo aplinką.
Prof. Giedrė Jankevičiūtė

Patiems nekantriausiems siūlome apsilankyti Lietuvos virtualioje kultūros paveldo bazėje epaveldas.lt. Čia jau galite rasti suskaitmenintus Petro Repšio ekslibrisus.


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Tomo Pauliuščenkos inf.
Sigutės Chlebinskaitės nuotr.





Komentarai

Populiarūs įrašai