KomiksLaB - unikali trijų bibliotekų ir VU Komunikacijos fakulteto partnerystė mažinant skaitmeninę atskirtį

Tomas Januškevičius pasakoja apie komiksus Šiaulių m.
savivaldybės bibliotekoje
Praeitą savaitę pradėjome įgyvendinti unikalų trijų viešųjų bibliotekų bei VU Komunikacijos fakulteto partnerystės projektą "KomiksLaB". Projektas skirtas sukurti edukacinę skaitmeninio komiksų skaitymo programą ir įvertinti galimybes ugdyti skaitmeninio raštingumo gebėjimus skaitant komiksus planšetiniuose kompiuteriuose. Projekte bendradarbiauja trys viešosios bibliotekos - Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka ir Vilniaus centrinė biblioteka. Visos bibliotekos turi unikalios darbo patirties su įvairiomis socialiai pažeidžiamomis grupėmis, kurios sukurs ir išbandys edukacinę programą projekte "KomiksLaB". Projekto mokymuose dalyvaus senjorai, kurtieji ir neprigirdintieji, paaugliai iš nepasiturinčių šeimų. Be to, Šiaulių miesto savivaldybės bibliotekoje įsikūręs komiksų centras panaudos savo sukauptą vertingą patirtį apie komiksus kaip mediją bei jų skaitymą.

VU Komunikacijos fakultetas projekte atliks tyrimą, kuris leis nustatyti skaitmeninio skaitymo potencialą ugdant gebėjimus naudotis planšetiniais kompiuteriais ir mažinant skaitmeninę atskirtį. Tyrimas grindžiamas kompleksiška skaitmeninės atskirties samprata. Skaitmeninę atskirtį lemia ne tik skaitmeninių technologijų, t.y. įrangos bei interneto ryšio, neprieinamumas, bet ir gebėjimų, motyvacijos naudotis stoka, nežinojimas, kokias galimybes atveria skaitmeninės technologijos.

Kodėl komiksai? Iš tiesų, komiksai - tai unikali medija, kuri leidžia lavinti įvairius gebėjimus. Komiksai gerai žinomi dirbantiems su skaitymo gebėjimų stokojančiais žmonėmis, nes ši medija - puiki priemonė ugdyti gebėjimą skaityti bei susidomėjimą skaitymu. Be to, komiksai - tai vizuali medija, kuri leidžia lavinti vizualinį raštingumą, kuris itin svarbus šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje vaizdai yra svarbi įtaigos priemonė.

Įdomu ir tai, kad skaitmeninis skaitymas apima įvairius gebėjimus - įvaldyti skaitymui skirtą įrangą, ieškoti ir vertinti skaitomą informaciją bei ją interpretuoti ir pan. Todėl manome, kad įtraukianti komiksų medija bei palanki mokymosi aplinka padidins norą naudotis skaitmeninėmis technologijomis ir paskatins atsikratyti technologijų baimės, be to, leis sužinoti daugiau, kaip ieškoti informacijos internete bei naudotis įvairiomis kasdieniame gyvenime naudingomis šiuo metu populiarių planšetinių kompiuterių funkcijomis.

Nuotrauka - Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos

Komentarai

Populiarūs įrašai