Vilkaviškis 1905 – Amerika – Pjongčangas - Olimpiada 2018. Kas bendro?

Ieva Januškevičiūtė ir Jenn Virskus
Vasario pirmąją dieną Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išlydėjo Lietuvos olimpiečius į žiemos olimpines žaidynes. Devynių iškeliaujančių sportininkų tarpe ir kalnų slidinėjimo rungtyje dalyvausianti Ieva Januškevičiūtė. Tačiau ar žinote, kaip ši olimpiada ir joje dalyvaujanti jaunoji sportininkė susijusi su Vilkaviškiu?

2017 m. pabaigoje Vilkaviškio viešąją biblioteką pasiekė netikėtas laiškas. Iš tolimos Amerikos rašė mūsų kraštiečio Juozo Virškevičiaus (Virškaus), gimusio 1905 metais (http://www.etnografija.vilkaviskis.lt/asmenybes/3799-virskevicius-virskus-juozasgiminaičiai) – anūkė Jenn Virskus ir jos tėvas Vytautas Virskus. Jie domėjosi savo tėvo ir senelio pėdsakais mūsų krašte, norėjo pasidalinti jų turima informacija su mumis. Juozo Virškaus gyvenimas nusipelno atskiro pasakojimo, tačiau šįkart papasakosime apie jo anūkę Jenn. Ši istorija atskleis, kaip šimtmečio senumo įvykiai keičia dabartį.

Jenn Virskus niekada nemanė, kad jos kelias kada nors atves į Lietuvą. Slidinėti nuo vaikystės mokė tėvai. Labai mėgo stebėti slidinėjimo varžybas Olimpiadų metu, o slidinėjimas tiesiog buvo ta veikla, be kurios ji savęs neįsivaizdavo. Labiausiai žavėjo istorijos apie dalyvius iš mažų šalių, neturinčių jokių šansų laimėti. Šie žmonės vyko į Olimpiadas tik atstovauti savo šalį ir padaryti viską, ką gali geriausio. Paauglystėje Jenn aktyviai slidinėjo, tapo mokyklos slidininkų komandos kapitone, tačiau dalyvavimas Olimpiadoje buvo tik svajonė. Ruošiantis studijuoti Kolorado Universitete, Jenn tėvas paklausė - o gal galėtų čiuožti už Lietuvą? Nors Jenn niekada nebuvo buvusi Lietuvoje ir nemokėjo kalbėti lietuviškai, tėvo pasiūlymas ją sudomino.

Taip jau nutiko, kad Kolorado Universitete likimas suvedė su slidinėjimo trenerio padėjėju Linu Vaitkumi, turėjusiu Lietuvos pilietybę ir jau dalyvavusiu vienoje iš olimpiadų. Jis padėjo užmegzti ryšius su Lietuvos slidininkų asociacija. 1997 vasarį Jenn Virskus gavo oficialų laišką nuo tuometinio prezidento Algirdo Brazausko, ji ir jos tėvas tapo Lietuvos piliečiais. 2003 –iaisiais m., Lietuvai rengiantis stoti į Europos Sąjungą, paprašė tėvų nupirkti bilietą į vieną pusę – į Lietuvą.

Į tolimą ir nepažįstamą šalį atvyko prieš pat Kalėdas, bendravo su Cosmopolitan redaktore Eva Tombak, dirbo šiame žurnale, savaitgaliais slidinėdavo Ignalinoje. Pavasarį pradėjo treniruoti vaikus, mokyti juos slidinėti. Keturių vaikų grupelė pasivadino „Lietuvos ereliais“. Nuo tada triskart per savaitę komanda treniravosi Liepkalnyje, netoli Vilniaus. Drauge su slidinėjimo treneriu Miroslavu Urbonavičiumi įsteigė neformalų slidinėjimo klubą ir „Lietuvos ereliai“ tapo „Kalnų ereliais“. 2006 metais komandoje jau buvo 30 vaikų, kurie treniravosi skirtingais lygmenimis.

2009 m. birželį Jenn paliko Lietuvą ir išvyko į Naująją Zelandiją treniruoti vietos komandos ir planavo po pusmečio grįžti. Deja, komanda prarado finansinę paramą ir jai grėsė iširimas. Vis tik komanda išliko, nes matydama vaikų entuziazmą, slidininkų federacija palaikė jų pastangas bent šiokia tokia parama. Jenn nuolat domėjosi komandos veikla ir palaikė ryšį su jaunaisiais sportininkais. Komandoje išryškėjo talentai - Ieva Januškevičiūtė, Karolis Janulionis, Aivaras Tumas ir Rokas Zaveckas. Ieva Januškevičiūtė turėjo galimybę dalyvauti Sočio olimpiadoje. Nors jau nebedirbo trenere, tačiau Jenn taip pat vyko į olimpiadą stebėti varžybų ir laikė klubo vėliavą iš visos širdies džiaugdamasi klubo laimėjimais.

Stebėdami Ievos Januškevičiūtės, kurią nuo mažų dienų paskatino treniruotis Jenn Virskus, dalyvavimą žiemos olimpiados rungtynėse, prisiminkim, kad Vilkaviškio kraštas turi pagrindo laikyti ją savo numylėtine ir linkėti jai sėkmės. Juk jei daugiau nei prieš šimtą metų šiame krašte, Pūstapėdžių kaime, nebūtų gimęs pirmosios Ievos Januškevičiūtės trenerės Jenn Virskus senelis, galbūt Lietuva neturėtų kalnų slidininkų komandos? Šimtmečių gijos veda ateitį.


Parengė Gitana Pumerytė-Vosylienė

Vilkaviškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Bibliografijos ir informacijos skyriaus vedėja

Komentarai

Populiarūs įrašai