Nuostabusis projektas: įrenginių ir priemonių kolekcija specialiųjų poreikių turintiems skaitytojams

Šaltinis: Awesome Foundation
Šios žinutės pavadinime tikrai nėra klaidos, o įvardijimas "nuostabusis projektas" reiškia ne tik susižavėjimą, bet ir realų faktą. Projektas, apie kurį eina kalba, buvo finansuotas "Nuostabaus fondo" (Awesome foundation), taigi tikrai užtarnavo "nuostabaus projekto" titulą. Šio projekto ėmėsi Saline rajono viešoji biblioteka (JAV) - bibliotekoje surinkta įvairios įrangos, priemonių bei žaidimų kolekcija, pritaikyta skaitytojams su specialiais poreikiais. Ši kolekcija suteikia unikalią galimybę tėvams, globėjams, pedagogams, dirbantiems su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais, išbandyti kiekvieną įrenginį ar priemonę ir nuspręsti, ar jis padės būtent tam tikram specialiųjų poreikių turinčiam skaitytojui. Bibliotekoje surinktos įvairios priemonės ir įrenginiai, kurie pritaikyti skaitytojams, turintiems tam tikrų apribojimų naudotis savo juslėmis, taip pat ugdantys socialinius gebėjimus. Kiekvienam įrenginiui ar priemonei sukuriama instrukcija, mokoma, kaip juo naudotis.

Taip biblioteka parodo, kad ji yra erdvė skiriama visiems skaitytojams, nepaisant jų gebėjimų įvairovės. Be to, programa skatina inicijuoti naujus projektus mokyklose, padeda tėvams lavinti jų specialiuosius poreikius turinčius vaikus. Taigi taip prieinami įrenginiai ir priemonės tampa labiau žinomi specialistų bendruomenei ir specialiųjų poreikių turinčių skaitytojų tėvams bei globėjams.

Įdomu ir tai, kad šis projektas buvo įgyvendintas laimėjus Awesome fondo paramą. Awesome fondas yra globalusis rėmėjų tinklas, kuris dėmesį sutelkia į nedidelės apimties paramą. Dažniausia tokia parama siekia  1000 JAV dolerių per mėnesį. Fondas steigia įvairias rėmėjų bendruomenes, kurios skiria paramą tam tikros tematikos projektams. Norint įsteigti naują bendruomenę, reikia rasti 10 rėmėjų, kurie galėtų kas mėnesį skirti 100 JAV dolerių paramai. Žodis "awesome" reiškia "nuostabus", o fondas rėmėjai susidomi įkvėpiančiais meno, technologijų, bendruomenių sutelkimo projektais, kurie kelia nuostabą dėl savo naujoviškumo, įdomios idėjos, iššūkių įveikimo. Ar norite sukurti "awesome" projektą? Daugiau apie Awesome fondą skaitykite čia.

Manau, kad ir projektas, ir fondas tikrai AWESOME :)

All abilities lending collection. Iš The Awesome Foundation [interaktyvus]. be datos [žiūrėta 2017 m. birželio 12 d.]. Prieiga per internetą: http://www.awesomefoundation.org/en/projects/77772-all-abilities-lending-collection

Komentarai

Populiarūs įrašai