SENJORAI, SVEIKI ATVYKĘ Į TRIMAČIO SPAUSDINIMO PASAULĮ!

Mokslas bei inovacijos žaibišku greičiu integruojasi į žmogaus gyvenimą. Vienas tokių pavyzdžių – šių laikų technikos stebuklu vadinamas 3D spausdintuvas, padedantis savo idėjas realizuoti vieno mygtuko paspaudimu. Esame įpratę, kad, paspaudus mygtuką „spausdinti“, išlenda popieriaus lapas su jame esančiu vaizdu arba tekstu. Tereikia paspausti „spausdinti“, ir jūsų idėjos bus paverstos spalvotais modeliais ar prototipais jau po keliolikos minučių ar keleto valandų.

Užsienyje trimačio spausdintuvo dėka sėkmingai kuriami automobiliai, robotai, namai, ar net tortai bei kūno dalių protezai. Tuo tarpu, Lietuvoje ši technologija vis dar tik ieško savo vietos. Čia 3D spausdinimas yra pakankamai naujas reiškinys, kurio didžiausias proveržis dar vis laukiamas ateityje.

Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka, projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ dėka įsigijusi buitinį 3D spausdintuvą, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu sumanė su šia technologija supažindinti ir vyresnio amžiaus panevėžiečius. Juk ne paslaptis, jog jaunimui 3D spausdinimas jau nebe naujiena, tačiau kalbant apie vyresnio amžiaus žmones, daugelis jų net negirdėję apie tokį daiktą kaip 3D spausdintuvas, neįsivaizduoja, ką su juo galima veikti...

Parko bibliotekoje (Parko g. 37) vykęs edukacinis užsiėmimas buvo unikali galimybė senjorams savo akimis pamatyti, kaip atrodo 3D spausdintuvas, kaip iš plastiko gijų gimsta įvairūs trimačiai objektai.

Nors kamavo baimė, ar susirinks vyresnio amžiaus auditorija, tačiau atvykęs gausus būrys žmonių, paneigė mitą, jog senjorai naujoves priima skeptiškai.

Su trimačio spausdinimo pasauliu senjorus supažindino senjorus nukėlė Smėlynės bibliotekos vedėja Loreta Breskienė.

Renginio dalyviams ji papasakojo apie 3D spausdinimo pritaikymą įvairiose srityse– medicinoje, odontologijoje, statyboje, automobilių pramonėje, madoje, elektronikoje, moksle, švietime bei daugelyje kitų.

Tuomet pademonstravo bei leido kiekvienam savo rankomis pačiupinėti 3D spausdintuvu pagamintus daiktus: įvairiausios formos knygų skirtukus (drugelio, širdelės, animacinio filmuko herojaus ir kt.), akinius, ryklio, dinozauro, augalo piestelės maketus, vardinį raktų pakabuką, žetoną, filmo „Pikseliai“ herojų...

Senjorai dar smalsiau ir atidžiau, nei minėtus trimačius gaminius, apžiūrinėjo neišvaizdžią keturkampę dėžę, kuri pasirodo ir yra tas technikos stebuklas – 3D spausdintuvas! Užsiėmimo metu vos per 20 minučių jo pagalba buvo pagamintas mažas pilkšvas arbatinukas. Vykstant spausdinimo procesui, L. Breskienė daugiau papasakojo apie šią inovaciją.

Susirinkusieji sužinojo, jog norint projektuoti, kurti įvairiausius objektus, o vėliau pasigaminti juos 3D spausdintuvu, nereikia būti inžinieriumi, architektu. Nereikia net turėti specifinių kompiuterinių žinių. Turint viziją ar konkrečią idėją, užtenka dizainui skirta kompiuterine programa sukurti trimatį objekto brėžinį, arba pasinaudoti nemokamais 3D modelių brėžinių katalogais. Tuomet brėžinys perkeliamas į spausdinimo aplinką, ir sluoksnis po sluoksnio, gija po gijos spausdinamas 3D spausdintuvu. Spausdinimui naudojamas specialiai šiai technologijai skirtas ekologiškas plastikas, pagamintas iš kukurūzų. Pažinties metu dar daug įdomaus buvo išgirsta ir pamatyta.

Džiugu, jog 3D technologijos nei vieno senjoro nepaliko abejingo.


Indrė Lašinytė

Komentarai

Populiarūs įrašai