Tėvams, kurie nori, kad jų vaikai skaitytų

Šaltinis: nprEd
JAV Virdžinijos universiteto psichologijos profesorius Danielius Vilinghamas (Daniel Willingham) parašė knygą, kuri tikrai bus įdomi tėvams ir bibliotekininkams - "Kaip auginti skaitančius vaikus". Knygoje autorius pateikia nemažai patarimų, kurie padėtų vaikams skaityti su malonumu. Anot profesoriaus, kuris pats išaugo mėgstančioje skaityti šeimoje, jam skaitymas yra vertybė, kuria norėtų pasidalyti su kitais.

Anot autoriams, jaunesnio amžiaus dar neskaitantiems vaikams svarbu girdėti kalbą, kartu su jais žaisti įvairių garsų dėliojimo žaidimus.

Autoriaus nuomone, vaikai turėtų tapti skaitytojais jau tuomet, kai jie patys dar neskaito. Tai reiškia, kad šeimos nariai turėtų skaityti vaikams garsiai, be to, aiškiai perteikti, kad šeimoje skaitymas laikomas vertybe. Skaitymas turėtų tapti pramoga  - pvz., galima padėti vaikui knygų automobilyje, kad kelionė neprailgtų. Kai kurie tėvai padeda spalvingų vaikiškų knygelių net vonios kambaryje. Taip vaikas pratinamas, kad knyga gali būti smagiu laisvalaikiu.

Tačiau, anot Danieliaus Vilinghamo, apdovanoti vaiką už skaitymą nederėtų. Panašiai, kaip ir suaugę, kurie už mokestį daro įvairius darbus, kurių nesiimtų laisvalaikiu, vaikai ims tikėti, kad skaitymas - tai darbas.

Daugiau įdomių minčių galima rasti pačioje knygoje, kuri tikrai pravers tėvams, mokytojams ir bibliotekininkams.

Parengta pagal:

TURNER, Cory. Raising kids who want to read. nprED [interaktyvus]. March 15, 2015 [žiūrėta 2015 balandžio 30 d.]. Prieiga per internetą: http://www.npr.org/blogs/ed/2015/03/17/387774026/q-a-raising-kids-who-want-to-read

Komentarai

Populiarūs įrašai