BOBCATSSS 2015: Dizainas • Inovacijos • Dalyvavimas

BOBCATSSS - tai kasmetinė tarptautinė bibliotekininkystės ir informacijos studentų konferencija, rengiama nuo 1993 metų. Ši konferencija unikali tuo, kad ji rengiama pačių studentų, kurie sprendžia konferencijos temos, pranešimų, finansavimo, logistikos ir kitus klausimus. Be to tai yra smagus renginys, kuriame galima susipažinti su bibliotekininkystės ir informacijos studentais, dėstytojais ir tyrinėtojais iš Europos ir kitų pasaulio šalių. Dvidešimt trečioji BOBCATSSS konferencija šiais, 2015-aisiais metais, vyko Čekijoje, Brno mieste, sausio 29-30 dienomis. Brno yra antras pagal dydį Čekijos miestas ir didžiausias Moravijos regiono miestas.

Kasmet skirtingose pasaulio miestuose vykstančio simpoziumo organizaciniai klausimai šiais metais buvo patikėti Masaryk, Čekijos ir Tampere (Suomija) universitetų studentų ir dėstytojų komandai. BOBCATSSS 2015 tema - "Design • Innovation • Participation". (liet. Dizainas • Inovacijos • Dalyvavimas).

Jau daugelį metų iš eilės tarptautinėje konferencijoje dalyvauja ir atstovai iš Lietuvos - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF). Šiais metais konferencijoje dalyvavo Informacijos ir bibliotekų paslaugų ketvirto kurso studentės Diana Gailiūtė ir Julija Ingelevič bei Komunikacijos fakulteto lektorė dr. Jurgita Rudžionienė. Dr. J. Rudžionienė dalyvavo ir konferencijos dienomis vykusiame EUCLID (European Association for Library and Information Education and Research), kurio nariu yra Komunikacijos fakultetas, posėdyje.
Dauguma pranešimų buvo skirti naujų technologijų plėtrai ir jų pritaikymo informacijos įstaigose problematikai, naujų programų, suteikiančių galimybę komunikuoti ir akimirksniu dalintis turima informacija pristatymui ir analizei.

Kviestinis svečias Jay Edwin Gillette (Ball valstijos, Indianoje, JAV) skaitė pranešimą ,,Innovative Leadership for the Information Renaissance", kuris atspindėjo pirmosios konferencijos dienos tematiką: inovacijos. Prof. Gillete akcentavo tai, kad šiuo metų vyksta informacijos renesanso laikotarpis – tai po industrinės valstybės terminas, kurio metu informacijos gavimas perdavimas, suvokimas ir naudojimas yra svarbus ir be galo reikalingas visiems pasaulio žmonėms. Antrą konferencijos dieną pranešimą skaitė IFLA prezidentė 2013-2015 Sinikka Sipilä ,,Strong libraries, strong society", kuriame buvo akcentuojama antros dienos pagrindinė tema: dalyvavimas. Pranešimo mintis buvo ta, kad jeigu visos organizacijos, įskaitant ir bibliotekos, informacijos įstaigos, dalinsis informacija dar plačiau ir diegs visuomenės nariams supratimą, kad šios dalybos ir sklaida yra svarbi jų asmeniniame, kasdieniniame, profesiniame gyvenime, tuomet stiprės pati visuomenė, nes informacija pasieks visus ir bus sukuriama stipri informacijos dalijimosi reikšmės atmosfera. Puikus pavyzdys visuomenės ir informacijos įstaigų bendradabiavimo rezultatas: Helsinkio centrinės bibliotekos projektas, kurio metu buvo sukurta informacijos įstaiga su poilsio zonomis, biblioteka, kino sale ir sauna (daugiau informacijos https://vimeo.com/105949543). Paskutinė konferencijos dieną kalbėjo Roberta Tassi, www.servicedesigntools.org įkūrėja. Trečios dienos pagrindinė tema buvo: dizainas. Pranešėja kalbėjo apie tai, kad iš daugybės įvairių dizaino šablonų, kuriuos galime rasti paprasčiausiame tinklapyje http://www.servicedesigntools.org/, galime rasti detalių, kurios atitiktų vadovaujamą informacijos įstaigą ir leistų sukurti senų paslaugų patobulinimus, kurie stipriau įtrauktų vartotojus. Pagrindinė mintis pranešimo buvo ta, kad sukuriant sistemą, prieš tai ištyrus organizacijos tiek vidinę, tiek išorinę aplinką, galima susikurti nuoseklų paslaugų patrauklumo didinimo scenarijų.

Dalyvavimas konferencijoje BOBCATSSS 2015 suteikė nemažai profesinės patirties, praplėtė žinias apie kitų šalių bibliotekas, bei jų veiklą. Konferencijos metu jos rengėjai sudarė galimybes aplankyti ir susipažinti su Brno miesto informacijos institucijomis. Konferencijos dalyviams buvo surengtos ekskursijos į bibliotekas, archyvus, informacijos centrus bei kitas lankytinas ir populiarias miesto vietas. 2016 metais konferencija keliasi į Prancūziją (Lionas).

Parengė: dr. Jurgita Rudžionienė Julija Ingelevič, Diana Gailiūtė

Komentarai

Populiarūs įrašai