Vienos lėlės nuotykiai Niujorko viešojoje bibliotekoje

Šaltinis: AG stuff on Pinterest
2013 m. Niujorko viešosios bibliotekos Ottendorfer filiale prasidėjo dar 19 a. pagamintos lėlės Kirsten Larson nuotykiai. Ilgą laiką lėlė tiesiog sedėjo vaikų skyriaus lentynoje. Tačiau sumani bibliotekininkė Thea Taube nutarė skolinti lėlę bibliotekos mažosioms skaitytojoms. Iš pradžių iniciatyva buvo neformali. Lėle susižavėjusios skaitytojos buvo tiesiog paraginamos pasikviesti Kirsten į svečius. Pasirodė, kad nemažai šeimų tiesiog negalėjo sau leisti nupirkti 110 JAV dolerių kainuojančios lėlės, o kai kurie tėvai nepirko mergaitėms lėlių dėl įvairių pažiūrų ir ugdymo sumetimų.

Labai greitai keliauti mėgstanti lėlė pasidarė itin populiari tarp mažųjų bibliotekos skaitytojų. Todėl greitai susidėvėjo. Kai apie šią istoriją papasakojo New York Times, į biblioteką pasipylė geranoriškų skaitytojų pasiūlymai. O į išradingą Ottendorfer filialą atkeliavo kelios naujos lėlės.

Po šių įvykių ir paramos bibliotekininkė Thea Taube sumanė skolinti naujas lėles dežutėse, kuriose mergaitėms buvo paruoštos knygutės ir dienoraštis, kuriame galima aprašyti, kaip lėlė svečiavosi jų namuose. Bibliotekininkė taip pat nutarė rengti susitikimus ir bendrauti su lėlę pasiskolinusiais vaikais.

Įdomus pasakojimas, o šaunios idėjos visuomet - labai paprastos. Tikiuosi, ši žinutė pažadins šventines nuotaikas ir Lietuvos bibliotekose.

Lėles skolina ir kitos bibliotekos, pvz.: http://library.arlingtonva.us/american-girl/

Parengta pagal:

KILGANNON, C. At a library, an outporing of support, and new dolls. Cityroom: New York Times blog [interaktyvus]. 2013, Janurary 29 [žiūrėta 2014 m. lapkričio 28 d,]. Prieiga per internetą: http://cityroom.blogs.nytimes.com/2013/01/29/at-a-library-an-outpouring-of-support-and-new-dolls/?_r=0

Komentarai

Populiarūs įrašai