Kad raidės nesipainiotų - šriftai žmonėms su skaitymo sutrikimais

"Savo kailiu" disleksiją  patyręs olandų dizaineris Christian Boer sukūrė specialų kompiuterinį šriftą, kuris padeda tokį skaitymo sutrikimą turintiems žmonėms lengviau suprasti tekstus. Šriftas vadinasi Dyslexie ir gali būti atsisiunčiamas į vartotojo kompiuterį. Raidžių spalvos - tamsiai mėlynos, nes tokios spalvos tekstą disleksiją turintiems žmonėms skaityti daug maloniau. Pagrindiniai sprendimai, kurie pagerina teksto skaitymą - pastorinta raidžių apatinė dalis, didesni tarpai tarp raidžių, vizualiai atskiriamos panašios raidės (pvz., "veidrodinės" - "b" ir "d"). Kaip sako pats šrifto kūrėjas, dislektikai skaitydami dažnai nesąmoningai mintyse apverčia raides, painioja raidžių seką. Todėl verta kiek įmanoma labiau išryškinti raidžių skirtumus. Panašiais principais (galbūt, išskyrus spalvą) veikia ir kitas šriftas - OpenDyslexic - tai atviro kodo produktas, kurį vartotojas gali atsisiųsti į savo kompiuterį. Kol kas tai anglų kalbai tinkantys šriftai.

Kita įdomi naujovė: mokslininkų - tėvo ir sūnaus Nevillo ir Darylo Brownų rengiamas žodynas dislektikams. Tyrinėtojų manymu, iš tradicinių žodynų dislektikams nėra jokios naudos. Todėl mokslininkų sumanytame žodyne žodžiai pateikiami ne abėcėlės seka, o grupuojami pagal prasmę. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, tą pačią šaknį turintys žodžiai atsiras šalia, nors ir prasideda iš skirtingų raidžių. Žodyne jau pateikiama apie 50000 žodžių. Žodyno sudarymo darbus tikimasi pabaigti per 2015 metus.

Taigi ir bibliotekoms verta stebėti naujoves, nes, pavyzdžiui, šriftai praverstų ir bibliotekų vartotojams, kurie skaito tekstus užsienio kalba savo kompiteriuose. Įdomu sulaukti ir naujojo žodyno pasirodymo.

Parengta pagal:

CHAPPELL, B. For dyslexics, a font and a dictionary that are meant to help. Iš NPR [interaktyvus]. 2014, November 11 [žiūrėta 2014 m. lapkričio 14 d.]. Prieiga per internetą: http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2014/11/11/363293514/for-dyslexics-a-font-and-a-dictionary-that-are-meant-to-help 

Komentarai

Populiarūs įrašai