Lietuvos bibliotekų jaunųjų specialistų kompetencijų ugdymo stovykla

Dalyviai klausosi pranešimų
2014 m. rugpjūčio 27-29 dienomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mokymų bazėje Pakretuonėje (Pakretuonės k., Švenčionių raj.) vyko Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunųjų specialistų sekcijos narių organizuota Lietuvos bibliotekų jaunųjų specialistų kompetencijų ugdymo stovykla. Tai pirmasis tokio pobūdžio kvalifikacijos tobulinimo renginys jauniesiems (o gal ir apskritai visiems) bibliotekininkams Lietuvoje! Didžiuojamės tuo, jog projektą stovyklai organizuoti rengė ir įgyvendino patys Jaunųjų specialistų sekcijos nariai, projekto vadove išrinkę mane, Eglę Grigaitę iš Kauno regiono bibliotekininkų draugijos.

Geros emocijos lydėjo visos stovyklos metu
Stovykloje dalyvavo 30 asmenų iki 35 metų amžiaus iš įvairių Lietuvos bibliotekų: Lietuvos nacionalinės, savivaldybių ir apskričių viešųjų, akademinių ir specialiosios. Džiugu buvo ir tai, kad įprastai mergaitišką kompaniją papildė du vyrukai iš Lietuvos aklųjų ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekų. Per tris dienas dalyviai susipažino, pabendravo, pasidalijo patirtimi, įgijo naujų žinių ir tiesiog gerai leido laiką.

Pirmoji diena prasidėjo svečių – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus, prof. Renaldo Gudausko ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkės Alinos Jaskūnienės – pranešimais ir sveikinimais susirinkusiems dalyviams. Vėliau patys dalyviai pristatė savo bibliotekas, o Alma Masevičienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) – 2014 m. IFLA konferencijos gerąją patirtį. Vakarodami neformalioje aplinkoje, visi drauge galėjome pabendrauti, aptarti naujus iššūkius ir problemas, su kuriomis susiduria bibliotekos, jų sprendimus ir galimybes.

Stovyklos dalyviai ir svečiai
Antrą ir trečią dieną (rugpjūčio 28-29 d.) vyko mokymai „Komandinis darbas, asmeninis efektyvumas ir praktinė psichologija“, kuriuos vedė UAB „Talentų namai“ psichologė, koučingo specialistė, lektorė Vega Dikčienė. Mokymų metu jaunieji specialistai gavo patarimų ir žinių itin aktualia tema – kartų bendravimas ir bendradarbiavimas bibliotekose. Praktinės veiklos išryškino asmeninių savybių, įsiklausymo svarbą kasdienėse veiklose, komandinės ir organizacinės atsakomybės reikšmę. Antrą dieną žaismingai užbaigė „Protų mūšis“, suteikęs visiems daug geros nuotaikos.

Trečios dienos popietę, mokymų pabaigoje, visi drauge apibendrinome mokymų ir visos stovyklos rezultatus ir pasidalijome įspūdžiais. Daugelis dalyvių kaip didžiausią stovyklos privalumą nurodė suteiktą galimybę pabendrauti ir užmegzti naujus kontaktus. Paaiškėjo, jog Lietuvos bibliotekose dirba jauni, talentingi, išsilavinę, itin kūrybiški ir aktyvūs žmonės, kurie gali daug nuveikti kartu. Su mintimis stovyklą rengti ir kitąmet visi išvykome kupini įspūdžių, pasisėmę patirties ir, svarbiausia, naujų žinių, teikiančių galimybę gerinti kasdienių veiklų efektyvumą.

Parengė projekto vadovė Eglė Grigaitė
Kauno regiono bibliotekininkų draugija

Komentarai

Populiarūs įrašai