JAV viešosios bibliotekos - naujas e.komercijos žaidėjas

Šaltinis: Mobile Marketing Watch
Mažiausiai 75 iš maždaug 9000 viešųjų bibliotekų JAV pradėjo siūlyti skaitytojams įsigyti knygas naudojantis bibliotekos elektroniniu katalogu. Dar ne mažiau kaip 30 bibliotekų planuoja pradėti tokią veiklą. Pavyzdžiui, knygą elektroniniame kataloge aptikęs skaitytojas gali ją įsigyti tik panorėjęs. Tokiu būdu galima įsigyti tiek spausdintas, tiek e.knygas. Pavyzdžiui, JAV e.knygų platintojas OverDrive praeitais metais pasiūlė bibliotekų e.knygų informacinėse sistemose galimybę pirkti e.knygas. Viena vertus, tokia paslauga sukurta skaitytojo patogumui. Kita vertus, tai ir būdas sumažinti įtampą tarp leidėjų ir bibliotekų. 2013 m. žurnalo "Library Journal" atliktas tyrimas parodė, kad net 54 proc. bibliotekų skaitytojų nusipirko knygas, kurias jie pirmiausiai rado bibliotekoje.

Kol kas bibliotekos neuždirbo didelio pelno iš e.knygų pardavimo. Tačiau e.komercijos naujovės viešosiose bibliotekose jau sukelia diskusijas apie tai, ar tokių paslaugų atsiradimas nereiškia viešosios institucijos komercializavimo. E.komercijos idėjos šalininkai mano, kad tai tiesiog paslauga, kuri patogi skaitytojui bei neatima iš jo teisės nemokamai naudotis bibliotekos leidiniais. Idėjos priešininkai mano, kad teikdama tokią paslaugą viešoji biblioteka akivaizdžiai supainiojo prioritetus ir nukrypo nuo savo pagrindinės funkcijos - sutelkti dėmesį į visiems prieinamus nemokamus informacijos paslaugas ir išteklius. Argumentas - tie, kas gali sumokėti, gauna geresnę paslaugą iš bibliotekos (pvz., akimirksniu atsisiunčia e.knygą), nei tie, kurie pinigų neturi.

Daugiau apie naujovę skaitykite straipsnyje, pagal kurį ir parengta ši žinutė:

MALONEY, Jennifer. Libraries check out e-sales. The Wall Street Journal [interaktyvus]. 14 June 2013 [žiūrėta 2013 m. birželio 15 d.]. Prieiga per internetą: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324904004578539601004580928.html

Komentarai

Populiarūs įrašai