Didelė biblioteka namuose - sėkmė moksluose

Šaltinis: tinklaraštis Growing a library
JAV mokslininkai atlikę plataus masto tarptautinių apklausų duomenų analizę padarė išvadą, kad asmeninė tėvų biblioteka namuose daro teigiamą įtaką vaikų studijų pasiekimams. Mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 70000 įvairių apklausų, kuriose buvo ir klausimas apie asmenines bibliotekas ir kurios apėmė 27 pasaulio šalių duomenis.

Pasirodo, nepriklausomai nuo socialinio šeimos statuso ir tėvų užsiėmimo, jei namuose yra daugiau kaip 500 tomų biblioteka, tai suteikia vaikams didžiulį pranašumą mokykloje. Palyginti su tais vaikais, kurie išaugo namuose be knygų (arba tik su keliomis), knygų apsuptyje augantys vaikai yra pranašesni. Tokie vaikai lenkia be knygų augančius bendraklasius daugiau kaip 3 metais. Įdomu, kad kuo skurdžiau gyvena šeima, tuo didesnė knygų reikšmė. Tyrimas taip pat atskleidė, kad vaikai, kurių namuose buvo turtinga biblioteka, 19 proc. atvejų daugiau įstoja ir baigia universitetą, negu tie, kurie augo be knygų.

Tyrėjų nuomone, teigiamą poveikį studijoms asmeninės tėvų bibliotekos daro todėl, kad tokiose šeimose skaitymas suprantamas kaip malonumas, jis vertinamas. Todėl vaikas augdamas šiose šeimose natūraliai įgyja įprotį skaityti, tad ir mokymosi procesas jam žymiai patrauklesnis.

Biblioteka - galinga jėga. Ar jūs augote knygų apsuptyje?

Išsamiai su tyrimo rezultatais galima susipažinti čia:

EVANS, M. D. R.; KELLEY, Johnatan; SIKORA, Joanna; TREIMAN, Donald J. Family scholarly culture and educational success: books and schooling in 27 nations. Research in Social Stratification and Mobility [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2013 m. gegužės 19 d.]. Prieiga per internetą: http://www.rodneytrice.com/sfbb/articles/home.pdf

JACOBS, Tom. Home libraries provide huge educational advantage. Pacific Standard [interaktyvus]. 8 April, 2010 [žiūrėta 2013 m. gegužės 19 d.]. Prieiga per internetą: http://www.psmag.com/culture-society/home-libraries-provide-huge-educational-advantage-14212/

Komentarai

Populiarūs įrašai