Sveikatos informacijos paieškos ypatumai, o gal dar viena niša bibliotekų paslaugoms?

Šaltinis: Pew Internet & American Life Project
Pew Internet & American Life Project atliko daugiau kaip 3000 amerikiečių apklausą apie tai, (ar)kaip jie ieško su sveikata susijusią informaciją internete. Pasirodo, net 59 proc. apklaustųjų ieškojo sveikatos informacijos internete. Dažnai tokios paieškos siejasi su noru sužinoti daugiau apie žmogaus sveikatos būklę, kitaip tariant nustatyti sau diagnozę. Tokiomis diagnozės paieškomis užsiima kiek daugiau negu trečdalis visų apklaustųjų. Pusė tokių diagnozuotojų aptaria savo sveikatos prognozes ir su gydytoju.

Kaip yra ieškoma sveikatos informacijos? Du trečdaliai interneto vartotojų pradeda paiešką populiariosiose paieškos priemonėse, kaip Google, Bing arba Yahoo. Tik 13 proc. vartotojų pradeda paiešką nuo specializuotų sveikatos informaciją teikiančių interneto svetainių.

Įdomu ir tai, kad dalis JAV gyventojų (nors ir nedidelė) ieško kitų žmonių, kurie patiria panašias sveikatos problemas, arba nori susipažinti su kitų žmonių patirtimi sergant panašiomis ligomis.

Taigi, sveikatos informacija paklausi, gal ir Lietuvoje viešosios bibliotekos gali pasiūlyti gyventojams pagalbą ieškant sveikatos informacijos internete? Juolab, kad jau turime bibliotekų projektų, susijusių su sveikata, pavyzdžių bibliotekose. Tai Kauno apskrities viešosios bibliotekos projektas Bibliohealth ir Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos iniciatyva Sveika biblioteka: sveikata išmintingųjų honoraras.

Parengta pagal:

FOX, S.; DUGGAN, M. Health online 2013 [interaktyvus]. Pew Internet & American Life Project. 2013 [žiūrėta 2013 m. sausio 23 d.]. Prieiga per internetą: http://www.pewinternet.org/Reports/2013/Health-online/Summary-of-Findings.aspx

Komentarai

Populiarūs įrašai