Bibliotekų architektūra pagal Library Journal 2012 m.

Šaltinis: Library Journal
JAV bibliotekininkystės žurnalas Library Journal kasmet pateikia bibliotekų architektūros ir interjero dizaino apžvalgą. Šį kartą žurnalo duomenimis per 2012 m. JAV buvo įgyvendinti 107 viešųjų ir 19 akademinių bibliotekų statybos ar renovacijos projektų. Todėl tikrai yra į ką pažiūrėti. Žurnale pažymėtos keletas įdomių bibliotekų architektūros ir dizaino tendencijų:

Atviros erdvės - nemažai bibliotekų pasirinko interjero akcentą - atviras erdves, kurios gali užimti net kelis aukštus (vadinamuosius atriumus), aplink kuriuos susitelkia įvairios paskirties bibliotekos erdvės.

Arčiau bendruomenės - bibliotekos integruoja savo erdves ar priartėja prie kitų bendruomenei svarbių institucijų ar erdvių. Bibliotekos įsikuria bendruomenės centruose, kartu su kitomis institucijomis, integruoja savo patalpas su kitais akademinės bendruomenės pastatais ir kt.

Vaikams skirtos erdvių prioritetas. Nemažai bibliotekų sukūrė unikalius vaikų erdvių dizaino sprendimus - tai didžiulės erdvės ir netgi akvariumas vaikams ir paaugliams.

Akademinės bibliotekos rūpinasi, kad studentams būtų patogu. Šiose bibliotekose atsirado naujų poilsio ir mokymosi vietų su puikiais vaizdais, natūralia šviesa nepamirštant tam panaudoti ir tokias erdves kaip bibliotekų vidiniai kiemeliai, kurie išmoningai sujungiami su vidinėmis erdvėmis.

"Žaliosios" bibliotekos. Vis daugiau bibliotekų siekia gauti "žaliosios" bibliotekos sertifikatus ir vadovautis ekologiškos bibliotekos idėjomis. Bibliotekos stengiasi pertvarkyti ir panaudoti istorinius ar apleistus pastatus ir atgaivinti juos pritaikant naujiems reikmėms.

Apie šias ir kitas tendencijas galite pasiskaityti Library Journal straipsnyje, pagal kurį ir parengta ši žinutė. Nepamirškite peržiūrėti nuostabių bibliotekų architektūros ir dizaino vaizdų :).

Parengta pagal:

FOX, B-L. Year in Architecture 2012: Waves of the future. Library Journal [interaktyvus]. November 26, 2012 [žiūrėta 2012 m. gruodžio 2 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2012/11/buildings/year-in-architecture-2012-waves-of-the-future/

Komentarai

Populiarūs įrašai