Kūrybinės dirbtuvės bibliotekoje: YOUmedia

Ieškote idėjos inovatyviam projektui bibliotekoje? Norėčiau pasidalyti puikiu projektu, kuris galėtų įkvėpti pradėti pokyčius ir jūsų viešojoje bibliotekoje. Tai Čikagos viešosios bibliotekos įgyvendinta iniciatyva ir puiki paslauga vaikams ir jaunimui - YOUmedia. YOUmedia - tai kūrybinės dirbtuvės bibliotekoje tiesiogine to žodžio prasme. Tai erdvės specialiai suprojektuotos jaunimo mokymuisi ir saviraiškai. Čia gausu įvairių įrenginių ir kompiuterinės technikos, kuri leidžia kurti savo muziką, filmus ar žaidimus, leisti literatūros žurnalą ar laikraštį bei išreikšti save įvairiais būdais. YOUmedia teikia prieigą ir prie knygų, filmų, muzikos įrašų kolekcijų.

Nors YOUmedia erdvėje daug įvairios technikos, apie ją kalbama mažiausiai, nes svarbiausi yra žmonės, kurie dirba su vaikais. Tai vadinamieji mentoriai, arba menininkai, kurie samdomi padėti jaunimui kūrybiškai reikštis ir mokytis tam tikroje srityje - tai muzikantai, menininkai, grafikos dizaino ar video ir animacijos specialistai bei bibliotekininkai. Jie parengiami darbui su vaikais ir jaunimu specialiuose mokymuose. YOUmedia kūrėjų manymu, geriausiai ugdyti kūrybiškumą, netipinį mąstymą leidžiant vaikui ar jaunuoliui pasirinkti tai, kas jam įdomu ir padėti jam šitą interesą gilinti, t.y. suteikti galimybę bendrauti su mentoriais ir kitais vaikais.

Skaitytojai, besinaudojantys YOUmedia paslaugomis gali rezervuoti įrangą, dalyvauti įvairiose teminėse programose.


The Story of YOUmedia... from YOUmedia @Chicago Public Library on Vimeo.

Ši paslauga atskleidžia, kaip transformuojasi bibliotekos vaidmuo, o gal tai tiesiog  būdas prisiminti, kam iš tiesų buvo sukurta biblioteka ir įkūnyti tai mūsų laikų realijose. Juk bibliotekos tarnauja žmogaus kūrybiškumui plėtoti ir naujoms idėjoms kurti - ar gi ne tam žmonija pradėjo fiksuoti savo patirtį ir atradimus bei kaupti juos bibliotekose? Šiandien biblioteka gali pateikti ir kitokias kūrybos priemones ir, svarbiausia, užtikrinti tinkamas sąlygas savarankiškam ir nenutrūkstamam mokymuisi. Kviečiu pasižiūrėti nedidelį filmuką apie YOUmedia projektą (žr. aukščiau).

Beje, šio projekto įkvėpti JAV Muziejų ir bibliotekų paslaugų institutas bei McArturo fondas skyrė lėšas skaitmeninėms laboratorijoms, ar kūrybinėms dirbtuvėms įkurti bibliotekose ir muziejuose.

Parengta pagal:

LANDGRAF, G. Digital learning labs convert consumers into creators. American libraries magazine [interaktyvus]. 10 September, 2012 [žiūrėta 2012 m. spalio 2 d.]. Prieiga per internetą:  http://americanlibrariesmagazine.org/features/09102012/geek-out

YOUmedia Chicago [interaktyvus]. 2012 [žiūrėta 2012 m. spalio 2 d.]. Prieiga per internetą: http://youmediachicago.org/

Komentarai

  1. Kūrybinės industrijos ant bangos! Ačiū, Zina, už labai naudingą nuorodą. Perduosiu jau rytoj Lietuvos šiaurėje esančioms bibliotekoms :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai