Lietuvos bibliotekininkai Latvijoje: Preili biblioteka



Tęsiame pažintį su Latvijos viešosiomis bibliotekomis. Šįsyk mūsų akiratyje Preili biblioteka.

 Preili mieste, nutolusiame 60 km į šiaurę nuo antro pagal dydį Latvijos miesto Daugpilis, gyvena apie 7,5 tūkst. gyventojų. Nuo 1995 m., decentralizavus bibliotekų sistemą ir kaimo bibliotekas perėmus seniūnijoms, Preili rajono viešoji biblioteka (www.preilubiblioteka.lv) rajono bibliotekoms teikia tik metodinę ir konsultacinio pobūdžio pagalbą. Biblioteka įsikūrusi trijų aukštų pastate, į kurį, 2006 m. renovavus gamyklos pastatą, persikraustė. 

Preili bibliotekos fondas – 71,9 tūkst. dokumentų, registruota 3517 skaitytojų. Per metus bibliotekoje apsilanko apie 56 tūkst. lankytojų, išduodama 108 tūkst. vnt. leidinių. 2011 m. biblioteka gavo 1587 vnt. naujų knygų už 3600 latų (apie 18 tūkst. litų).

Pirmajame bibliotekos aukšte – grožinės literatūros fondas, periodiniai leidiniai (12 pavadinimų laikraščių ir 36 žurnalų), įrengta atvira skaitykla su kompiuterizuotomis darbo vietomis, saugykla su stumdomomis lentynomis, kurioje saugoma 1,5 tūkst. vnt. knygų. 

Preili bibliotekoje 27 % skaitytojų yra rusakalbiai, todėl fonde apie 30 % literatūros yra rusų kalba.

Antrajame aukšte biblioteka lankytojus pasitinka atviroje erdvėje pakabintais paveikslais. Taip pat čia išdėstytas mokslo šakų fondas, kompiuterizuotos darbo vietos vartotojams. Metodiniame kabinete įrengta mokymo klasė, kurioje 10 nešiojamų kompiuterių, projektorius, kopijavimo aparatas ir metodinė medžiaga. Erdvioje skaitykloje prie sienų stovinčiose lentynose -  informacinė literatūra, žodynai ir kraštotyros fondas. Skaitykloje įrengta konferencijų įranga, todėl čia vyksta susitikimai, seminarai, kitos kūrybinės veiklos. Atskiros patalpos skirtos kino peržiūroms, literatūrai apie Europos sąjungą. Nedidelėje, bet jaukioje galerijoje organizuojami profesionalių autorių ir mėgėjų parodų atidarymai. Mūsų lankymosi metu pasigrožėjome bibliotekos direktorės Ilonos Skorodihinos asmenine pieštukų ir tušinukų kolekcija.

Spalvingiausias bibliotekoje – trečiasis aukštas, kuriame įsikūręs Vaikų literatūros skyrius. Vaikų abonemente sukurtas vaikų laisvalaikio ir žaidimo kampelis, nedidelė žaisloteka. Šalia esančioje skaitykloje erdvę dalijasi vaikų literatūros fondas, kompiuteriai. Sienas puošia vaikų darbai.

Vaikų skyriaus vedėja Vilhelmina Jakimova, demonstruodama skaidres, pasakojo apie bibliotekos kultūrinius renginius ir programas, iš kurių ypač išsiskyrė programos vaikams. Biblioteka, aktyviai bendradarbiauja su Preili lėlių muziejumi, todėl bibliotekininkai organizuodami „Vaikų žiuri“ programą, kartu su muziejaus darbuotoja vaikus moko kurti lėles, persirengus vaidinti. Jau pats pavadinimas „Varna kviečia skaityti“ sufleruoja, kad tai projektas, vykstantis vasaros laikotarpiu ir kviečiantis vaikus skaityti rekomenduodamos literatūros sąrašus. Aktyviausi skaitytojai skatinami naujomis knygomis, ekskursija į kito miesto bibliotekas ir kitus kultūros objektus. Programos „Knygos šventė ir poezijos dienos“ metu vyksta teatralizuoti žaidimai, folkloro vakarai, susitikimai su autoriais, muziejininkais. Organizuojami netradicini, pavyzdžiui, senos avalynės, karikatūrų, parodų atidarymai. Projektas „Pirmas susitikimas su biblioteka“ yra skirtas šešiamečių pažinčiai su biblioteka.

Bibliotekoje veikia jaunųjų literatūros mylėtojų klubas, o veiklos rezultatas – išleistas vaikų kūrybos almanachas.

Preili biblioteka aktyviai bendradarbiauja su mokyklomis. 2 kartus per mėnesį Vaikų skyriaus vedėja lankosi mokyklose ir pasitarimų metu pristato mokytojams programas, knygų naujienas. Tradiciškai rugsėjo 1-ąją per mokslo metų atidarymo šventę mokyklose bibliotekininkai apdovanoja aktyviausiai bibliotekoje skaitančius ir įvairiose veiklose dalyvaujančius moksleivius.

Gerosios patirties išvyka buvo seminaro „Elektroninių paslaugų plėtra Latvijos viešosiose bibliotekose: dabartis ir perspektyva“ sudedamoji dalis. Seminaras yra dalis tarptautinio projekto „Skaitymo skatinimas panaudojant informacines technologijas ir kūrybinę veiklą (Zarasai-Daugpilis)“, kurį finansuoja Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa pagal 2007-2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą (www.latlit.eu) bei Zarasų rajono savivaldybė.

Parengė
Jolanta Lementauskienė,
Zarasų viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja
Nuotraukos Ingos Cibulskienės

Komentarai

  1. Daugiau nuotraukų iš Preili bibliotekos rasite http://www.zarasubiblioteka.lt/lt/latlit-projektas/1035-ispudziai-is-preili-bibliotekos-2

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai