Reikia skatinti naujų idėjų ir patirties mainus...

Klaipėdoje šiomis dienomis vykstančioje konferencijoje “Kultūros paveldo sklaida regionuose ir nauji iššūkiai apskričių viešosioms bibliotekomsAlvyda Skuodytė pranešime „Viešųjų bibliotekų bendradarbiavimas: problemos ir galimybės“ siūlė pradėti nuo bendrų tikslų išsiaiškinimo. Reikėtų apsispręsti ir dėl prioritetinių krypčių, tarp kurių galėtų būti įsipareigojimas intensyviau keistis informacija apie bibliotekų praktinės veiklos tyrinėjimus, gerąja patirtimi. Kitaip – sukurti profesinės informacijos sistemą. Alvyda atkreipė dėmesį į nepakankamai Lietuvoje išnaudojamus komunikacijos būdus – dalykines konferencijas, apvalius stalus ir kitas tiesioginio bendravimo renginių formas.

Labai pritariu Alvydai, manau, kad prie tradicinių renginių formų, galėtume ir eksperimentuoti su interaktyvesnėmis renginių metodikomis, tokiomis kaip (ne)konferencija, „world cafe“, „speedgeeking“ diskusijos ir kitas. Jų pagrindinis privalumas – į diskusiją įtraukiami visi renginio dalyviai, tokiu būdu ir rezultatai tampa visų, ne tik pranešėjų ir organizatorių, atsakomybė. Tokios priemonės sukuria pasitikėjimą, nes veikia pagal principą „ir aš ten buvau“. Šiuo atveju ne tik buvau, bet ir - "...dalyvavau diskusijoje, prisidėjau prie bendrų rezultatų, pati ar pats gavau naudos".

Šią vasarą per Lietuvą pravažiuos (ne)konferencija „Dviračiais už bibliotekas“: http://bukbibliotekininku.blogspot.com/2011/10/rnr-bibliotekininkas-rekomenduoja-sia.html. Tikiuosi, prie šio renginio (greičiau - judėjimo) prisijungs daug Lietuvos bibliotekininkų ir bibliotekų draugų. Nepraleiskite progos!

Priminsiu, kad prieš dvejus metus vykusioje (ne)konferencijoje „Rock&Roll bibliotekininkininkystės idėjų forumas sėkmingai buvo panaudoti du iš aktyvių diskusijų metodų. Čia apie renginio rezultatus: http://bukbibliotekininku.blogspot.com/2010/12/nekonferencija-rock-bibliotekininkas.html

Komentarai

Populiarūs įrašai