Kitokie senjorai bibliotekoje

Pastaruoju metu bibliotekininkai pradėjo kalbėti apie tai, kad bibliotekose palaipsniui atsiranda nauja pagyvenusių vartotojų karta. Tai 1946-1964 m. (arba pokario metais) gimę žmonės (angl. baby boomers).

Šie pagyvenę žmonės skiriasi nuo ankstesnės senjorų kartos. Tyrimai rodo, kad jie daug aktyvesni, ilgiau dirba, noriai bendrauja su jaunimu ir siekia kuo ilgiau išlaikyti savo jaunatviškumą. Ši karta taip pat labiau susipažinusi su kompiuteriu ir internetu bei naudojasi skaitmeniniais informacijos ištekliais.

Šios kartos atėjimas į bibliotekas skatina bibliotekininkus permąstyti paslaugų senjorams turinį, nes keičiasi pati senjorų karta. Šiuolaikiniams senjorams biblioteka aktuali kaip susitikimo vieta, jie noriai tampa savanoriais. Tai atveria bibliotekoms naujas paslaugų kūrimo galimybes.

Amerikos bibliotekų asociacija prieš du metus išleido labai savalaikę knygą apie pokario metais gimusią kartą ir bibliotekų vaidmenis ir paslaugas aptarnaujant šiuos vartotojus. Kviečiame susipažinti.

Parengta pagal:

Boomers and beyond: reconsidering the role of libraries. Edited by Pauline Rothstein, Diantha Dow Schull. Chicago: American Library Association, 2010. 144 p. ISBN 978-0-8389-1014-6.

Komentarai

Populiarūs įrašai