Visuotinė "mobilizacija": bibliotekų paslaugos mobiliųjų įrenginių savininkams

The State of Mobile in Libraries 2012, http://www.thedigitalshift.com/
Library Journal, tyrinėdamas JAV bibliotekų vartotojų poreikius ir bibliotekų paslaugas, atliko paslaugų mobiliesiems įrenginiams analizę. Mobilieji įrenginiai - planšetiniai kompiuteriai, išmanieji telefonai, e.skaityklės, skaitmeniniai grotuvai - populiarėja bibliotekų skaitytojų tarpe. Todėl ir bibliotekos privalo pasiūlyti tokias paslaugas. Pažymėtina, kad panašus tyrimas buvo atliktas ir 2010 m. Jau 2010 m.  44 proc. akademinių ir 39 viešųjų  JAV bibliotekų pažymėjo, kad teikia vienokias ar kitokias paslaugas mobiliųjų įrenginių vartotojams. 2011 m. jų skaičius dar padidėjo. Šiais metais bibliotekos pasiūlė mobiliųjų įrenginių savininkams daugiau paslaugų - savitarnos paslaugas naudojant QR kodus, mobiliųjų įrenginių skolinimą, padidino savo matomumą socialiniuose tinkluose.

Anot tyrinėtojų, bibliotekų partneriai irgi pažėrė naujų pasiūlymų - pvz., Boopsie sukūrė brūkšninių kodų skenavimo įrangą, kad mobiliuoju įrenginiu būtų galima patikrinti ar knygyne pamatytas leidinys yra ir bibliotekoje. Bibliotekų "mobiliųjų paslaugų" vartojimui didžiulę įtaką turėjo  sparčiai populiarėjančios e.knygos.

Tyrime pateikiama informacija ir apie vartotojų lūkesčius. Kaip matome diagramoje, daugiausia mobiliųjų įrenginių savininkų pageidauja šiais įrenginiais atlikti paiešką bibliotekos kataloge, pratęsti paskolintų knygų grąžinimo laiką, surasti naujas arba rekomenduotas knygas ir kt.

Parengta pagal:

The state of mobile in libraries 2012 [interaktyvus]. 7 February 2012 [žiūrėta 2012 m. vasario 12 d.]. Prieiga per internetą: http://www.thedigitalshift.com/2012/02/mobile/the-state-of-mobile-in-libraries-2012/

Komentarai

  1. Jei dar nežinote, Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) paskelbė kvietimą dalyvauti mobiliojo turinio sprendimų konkurse „Naujasis knygnešys 2012“. Konkurse geriausi mobiliojo turinio sprendimų kūrėjai bus apdovanoti aštuoniose kategorijose: 1) mobilusis verslas ir komercija, 2) mobilioji valdžia ir dalyvavimas, 3) mobilusis mokymasis ir švietimas, 4) mobiliosios pramogos ir gyvenimo būdas, 5) mobilusis turizmas ir kultūra, 6) mobilioji žiniasklaida ir naujienos, 7) mobilioji aplinka ir sveikata bei 8) mobilusis įtraukimas ir įgalinimas. Paraiškas galima užpildyti iki kovo 1 d.
    Daugiau informacijos skelbime: http://www.ivpk.lt/naujasisknygnesys

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai