Viešosios bibliotekos kviečiamos dalyvauti NAPLE partnerių paieškos programoje

Ar kartais nepritrūksta idėjų, kokias naujas, naudingas ir įdomias veiklas galėtumėte pasiūlyti į biblioteką atėjusiems gyventojams? Ar norėtumėte pakviesti savo aptarnaujamą bendruomenę į biblioteką susipažinti su kitų šalių kultūra, kalba ar literatūra? O gal netgi suorganizuoti tarptautinį skaitymo renginį? Visas, net ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai įgyvendinamas idėjas jums gali padėti realizuoti seseriška biblioteka!

Bibliotekos seserys“ („Sister Libraries“) – tai 2011 metų pabaigoje NAPLE (National Authorities for Public Libraries in Europe) forumo inicijuota viešosioms bibliotekoms skirta programa, kuria siekiama padėti Europos bibliotekoms kurti naujus bendradarbiavimo ryšius joms įdomiomis temomis.

Kam skirta? Programa yra atvira NAPLE forume dalyvaujančių valstybių potencialių partnerių ieškančioms viešosioms bibliotekoms. Jau dabar joje gali dalyvauti bibliotekos iš Belgijos, Kroatijos, Čekijos, Suomijos, Lenkijos, Airijos, Portugalijos, Rumunijos, Slovėnijos, Ispanijos, o nuo šiol ir Lietuvos.

Kaip tai veikia? Viešosios bibliotekos, norinčios dalyvauti ir rasti potencialias partneres kitose Europos šalyse, turi užpildyti bibliotekos prisistatymo formą ir ją nusiųsti nacionaliniam programos koordinatoriui. Taip pat reikia nuspręsti kokiai bendrai veiklai ieškoma partnerių. Jeigu biblioteka nežino ar neapsisprendė dėl bendradarbiavimo temos, specialiai programai sukurtoje interneto svetainėje http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/ galima susipažinti su įvairiomis siūlomomis veiklomis bei galimybėmis. Bibliotekos gali laisvai rinktis, pritaikyti savo poreikiams arba siūlyti savo temas.

Partnerių ieškančių bibliotekų užpildytos formos skelbiamos internete, tad rasti bendradarbiavimui pasirengusią biblioteką pakankamai paprasta. Sąraše suradus panašių interesų biblioteką, tolimesnis bibliotekų bendradarbiavimas gali būti vykdomas neformaliai arba gali būti formalizuotas, t.y. pasirašomas susitarimas dėl bendradarbiavimo. NAPLE forumo interneto svetainėje galima rasti ir kelis bendradarbiavimo sutarčių pavyzdžius.

Taigi kviečiame Lietuvos viešąsias bibliotekas įgyvendinti savo idėjas kartu su seseriškomis bibliotekomis! Daugiau informacijos apie programą rasite interneto svetainėje adresu http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/ Taip pat visais dalyvavimo programoje klausimais kviečiame kreiptis į nacionalinį kontaktinį asmenį – Kultūros ministerijos Informacinės visuomenės plėtros skyriaus vyr. specialistę Eriką Buivydienę el. paštu e.buivydiene@lrkm.lt

Tekstą parengė: Erika Buivydienė

Komentarai

Populiarūs įrašai