Bibliotekininko karjeros perspektyvos interneto marketingo vandenyne

Nuotrauka iš TopRank Blog, http://www.toprankblog.com/
Žurnale Library Journal perskaičiau įdomų pasakojimą apie tai, kaip tradiciniais tapę bibliotekininko įgūdžiai virsta jo privalumu įsisavinant naujai atsiradusias ir populiarias įsidarbinimo galimybes. Straipsnyje pasakojama bibliotekininko, dirbančio dviejose darbovietėse, patirtis. Vienoje jų - jis koledžo bibliotekininkas, kitoje - pramoginės svetainės Neatorama turinio priežiūros specialistas (angl. content curator).

Prisipažįstu, ne itin domėdavausi turinio industrijų verslu, todėl ši pareigybė - pažodžiui, turinio prižiūrėtojas - man iš pradžių pasirodė keistoka. Pasidomėjau. Pasirodo, turinio priežiūra - tai šiandien labai populiarus, ant bangos esantis darbas. Jo esmė - efektyviai rasti, sutelkti ir paskelbti įvairioms interneto tikslinėms auditorijoms aktualų turinį, kad nuolat palaikytų ir didintų svetainės vartotojų skaičių.

Pavyzdžiui, jau minėta svetainė Neatorama yra pramoginio turinio, joje skelbiami ir visiški niekai, ir naudingi dalykai. Svarbu, kad jie pritrauktų dėmesį ir didintų lankytojų skaičių. Taip šios istorijos herojus - bibliotekininkas, su mūsų specialybei būdingu sistemiškumu ir organizuotumu kasdien išnaršo ir peržiūri po 500 įvairiausių interneto žinučių, nuotraukų, vaizdo įrašų, tam kad atrinktų iš jų nedidelį skelbtinos medžiagos dalį. Kad įtiktų vartotojams ieškodamas skaitmeninio turinio jis analizuoja svetainės statistiką, nagrinėja, kokie pranešimai labiausiai sudomino vartotojus.

Be abejonės, iš karto peršasi paralelė su bibliografinio skyriaus specialistų darbu. Neatorama - tai tik vienas iš pavyzdžių, egzistuoja daugiau svetainių, kurios gyvena iš specializuoto profesinio turinio (pvz., ryšių su visuomene, vadybos) teikimo interneto auditorijoms. Kai kurios kompanijos rūpinasi savo svetainės kokybišku ir nuolat atnaujinamu turiniu tam, kad atsirastų pirmoje vietoje populiarių paieškos sistemų rezultatų sąrašuose. Taigi bibliotekininkas, turintys profesionalių paieškos, atrankos įgūdžių  ir gebėjimo pateikti rezultatą reikiamu būdu ir forma, įgyja daugiau perspektyvų, iš pirmo žvilgsnio, gana netikėtoje interneto marketingo srityje.

Daugiau apie bibliotekininkus-turinio priežiūros specialistus ir pačią veiklos sritį skaitykite šiuose straipsniuose, pagal kuriuos ir parengta žinutė:

FARRIER, John. Digital content curator is career for librarians. Library Journal [interaktyvus]. February 1, 2012 [žiūrėta 2012 m. vasario 3 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2012/02/opinion/backtalk/digital-content-curation-is-a-perfect-career-fit-for-librarians-backtalk/

MULLAN, Eileen. What is content curation? E-Content [interaktyvus]. 30 November 2011 [žiūrėta 2012 m. vasario 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.econtentmag.com/Articles/ArticleReader.aspx?ArticleID=79167

Komentarai

  1. Inovatyvus bibliotekininkas internete, manau, gali dirbti labai efektyviai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nemanau, kad šiuolaikinės technologijos gali pakeisti bibliotekininkus

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai