"Lietuvos ryte" diskusijas sukėlęs straipsnis: ar bibliotekose tinginiaujama?

Vakar "Lietuvos ryte" paskelbtas straipsnis "Bibliotekose yra tinginiaujama". Jis sukėlė nemažai komentarų ir pastebėjimų. Kviečiame paskaityti ir pasvarstyti - kiek jame yra tiesos, kas paskatino paskelbti tokį straipsnį.

Komentarai

  1. straipsnis, nors ir parašytas kiek per tiesmukai, kalba atvirai apie vadybines problemas bibliotekoje. kadangi man tenka susidurti su bibliotekomis, tą matau ir savo praktikoje. bibliotekoms iš tiesų yra ko pasimokyti, keliant sau strateginius tikslus, metinius uždavinius, matuojant veiklos efektyvumą, nuolatos gerinant klientų aptarnavimą.
    nesinori sutikti su autorės mintimis dėl vadovo vyro. geri vadovai yra ne tik vyrai. tai priklauso nuo asmens savybių suburti komandą, tarnauti jai, padėti atskleisti stipriąsias kiekvieno nario puses ir būti rezultatyviu.

    asmeniškai netgi džiaugiuosi, kad tokie klausimai keliami viešai. kartais atrodo, kad bibliotekininkai yra užmigę ant laurų ir savimi be galo didžiuojasi. tačiau akivaizdžių problemų tikrai yra ir blogiausia, kad jas mato, jaučia skaitytojai, o ne bibliotekos darbuotojai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš dalies pritariu, jog straipsnyje atvirai kalbama apie problemas bibliotekose. Taip, čia dirba daug žmonių be tinkamo išsilavinimo, sugebėjimų. Tačiau yra daugybė jaunatviškų, savo darbą mėgstančių ir besistengiančių, jį kuo geriau atlikti, žmonių.
    Mano nuomone, pats straipsnis labai neprofesionalus, stokojantis argumentų, pagrįstumo, objektyvumo. Jame taip pat daug įžeidinėjimų.
    Nenorėčiau sutikti, kad bibliotekininkai yra užmigę ant laurų. Dar daug laiko ir visų mūsų pastangų reikia, kad ir bibliotekininkai, ir bibliotekininko profesija būtų teisingai vertinama...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku su Jurgita, problemų - marios ir straipsnyje tiesos daug. Viešumas gerai, gal paskatins kokius pokyčius. pažiūrėkit, kiek ten prikomentavo bibliotekininkės - šiame tinklaraštyje profesiniai reikalai tokio jų aktyvumo nesukelia:-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tiesa pasakius, perskaičius straipsnį mane ištiko šokas... Mane rekomenduoja ištremti ten, iš kur daug kas negrįžo...
    Iš tikrųjų pritariu tam, kad bibliotekoms reikalingi pokyčiai, tačiau juos skatinti tokia atvirai įžeidžiančia forma, tikrai yra mažų mažiausia neetiška...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Alma, ten gi neparašyta Jūsų pavardė? Nebent tikrai sau taikote bruožus,kurie ten išjuokti. Juk ir apie politikus sako: visi vagys... Mano nuomone, ta diskusija komentaruose dar ir patvirtino aprašomą bibliotekininkų įvaizdį. Sveikų, normalių reakcijų tiek nedaug, kad graudu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, būtent dėl to šokas ir buvo, kad straipsnyje ištisai pabrėžiama, kad "visos" bibliotekininkės tokios. Ir vieninteliu argumentu, "aš tikrai žinau", remiantis, siūloma visus tremti kuo toliau.
      Aš pati sau tikrai tokių bruožų netaikau. Priešingai visą laiką stengiuosi būti tolerantiška ir tikrai būti paslaugi skaitytojui.
      Ir man įdomu pasidarė, ką jūs laikote "sveika, normalia reakcija"?

      Panaikinti
  6. Normali reakcija, mano manymu, ne piktinimasis, kokia bloga žurnalistė ir profesinės etikos pažeidimas, porinant, jog, maždaug, buvo mūsų skaitytoja ir ne kažin ką skaitė, bet pripažinimas, kur yra klaidos, ir apgailestavimas, kad mūsų įvaizdis susidaro būtent toks, o tada jo formavimas ne neigimu, bet veiksmais, kurie patys tą įvaizdį paneigtų, reklamavimas ne tradicinių dalykų, o tikrai novatoriškų ir realiai skirtų visuomenės naudai, bet ne bibliotekininkų patogumui. Žingsnis to link, mano galva, būtų kad ir švaros dienos atsisakymas. Neigdami realybę, padėtį tik bloginsime. Tiesą sakant, dirbant bibliotekoje man pačiai ateidavo į galvą į žurnalistės panašių minčių. Situacija dažnai – beviltiška.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tai liūdnoka, kad va "rokenrole" vėlgi diskutuoja 2-3 žmonės tokiu, sutikime, opiu klausimu, o straipsnio komentarų skaičius jau peržengė 200 ir jau prieita iki visokių absurdų, kai tapatinamasi su knygnešiais, kuriuos trėmė į Sibirą, su Achmatova ir Pasternaku, kuriuos skriaudė Ždanovas ir t.t. Švaros dienos atsisakėme jau prieš keletą metų - tikrai patenkinti skaitytojai, bet vien to neužtenka, faktas, kad būna visko, bet diskusijos ir vėl va nėra...Tik piktinimasis ir dar baisiai visos nori žinoti, ką dirba straipsnio autorė, lyg tai kažką keistų :-).

      Panaikinti
  7. Turbūt nemaža dalis mūsų, bibliotekininkų, nenoriai pripažįstame, kad esame aptarnavimo srityje dirbantys žmonės. Ar galime sau sąžiningai pasakyti, kad visada esame geranoriški atėjusiems pas mus lankytojams? Žinoma, visi esame žmonės ir negalime 24 valandas per parą atrodyti laimingi ir žvalūs, tačiau turbūt kartais savo lankytojus laikome nevertais savo dėmesio ir baigę "per didelius mokslus", kad aiškintume kažkokius niekus senjorams ar prie kompiuterių besiveržiantiems paaugliams...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Be reikalo mes čia taip piktinamės - tai vieno žmogaus nuomonė, išdėstyta laiške redaktoriui. Taigi laiško autorė - ne žurnalistė, ji gali turėti ir reikšti asmeninę nuomonę laisvai, nes gyvena demokratinėje valstybėje. Ji neskatina nei smurto prieš bibliotekininkus ar kokių kitų draudžiamų veiksmų. Be reikalo apie tuos trėmimus, be reikalo taip sutirštintai apie daug ką, bet tai laisva nuomonė. Aš tai kolegoms ir kolegėms, kurios kovoja su "žinianešiu", siūlyčiau atkreipti dėmesį į žinią, kurią puikiai čia išgrynino Jurgita. O Linos komentaras apie profesinių klausimų svarstymą ir diskusijas - tiesiog į viduriuką. Geriau pakalbėkim, o ką aš galiu padaryti savo darbo vietoje, kad tokių nuomonių būtų mažiau arba visai nebūtų!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai bent straipsnis.Prasilenkiantis su bet kokia etika.Bibliotekininkų vietoje tą"rašytoją" paduočiau į teismą už garbės ir orumo įžeidimą.Matyt "priplojo" delspinigių už perlaikytas knygas .Dabar tulžį lieja.Nors esu ne bibliotekininkė,tačiau giminėje turim porą bibliotekininkių.Žinau kaip tos moterys iš savo asmeninių grašių renginius orgsnizuoja,kaip amžinus viršvalandžius dirba.Neužtenka šiai panelei,kad bibliotekininkė dirba šeštadieniais, norėtų kad visai be išeiginių dirbtų.Mat rašo,kad trys dienos per savaitę renginiams ir dar keturios kitiems dasrbams lieka.Lankykitės ,mieloji,dažniau bibliotekoje.Tada gal kitoks įspūdis susidarys apie bibliotekininkių darbą.Mano giminaitei net buto langą išplakė toks "kompiuterinės "didvyris už tai,kad buvo paprašytas užleisti vietą kitam lankytojui.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na,apie laiškiuko toną ir t.t. -be komentarų, žemiau kritikos.Betgi kad nė lašo tiesos -tikrai nepasakytum.Virginija teisi - bibliotekose dirbantys žmonės išties NERETAI pamiršta, kad dirba a p t a r n a v i m o sferoje.Mūsų bibliotekoje griežta nuostata: lankytojas -"dievas",rūgštus veidas ar atsainumas netoleruotini.Tačiau ir tai kartais visko pasitaiko.Kaip ten mes save bevertintume, situacija yra tokia: tarp bibliotekų lankytojų -nemažai menkas pajamas gaunančių žmonių, bedarbių ir t.t. Tokie žmonės, atėję į biblioteką pirmiausiai pamato moterį(dažniausiai), kuri sėdi "šiltoje" vietoje, dabar jau neretai -ir gražioje aplinkoje, tad, natūralu, sunkų darbą už dar menkesnius pinigus dirbančiam toks mūsų darbas atrodo svajonių viršūnė. Kad tam reikia ir smegenų, ir išsilavinimo -jo visiškai nejaudina.Bet nemalonus apsiėjimas -būtinai strigs tiesiai į paširdžius.Būkime realistais -kuo toliau, tuo labiau būtent soc. remtinųjų grupei priklausantys asmenys bus dominuojantis bibliotekų lankytojų kontingentas.Aikštingų panelių tarp lankytojų irgi visada buvo ir bus.Tačiau apie darbo vietų išsaugojimą(ne tik apie galimybes gauti didesnį atlygį...) pirmiausiai reikia mąstyti pačioms bibliotekininkėms.Vargu ar apsileidimas,rūgštus veidas, arogantiškas bendravimo tonas- geriausi sąjungininkai...
    O tai, kad pastaraisiais metais į bibliotekas ateina nemažai absoliučiai atsitiktinių, nekvalifikuotų žmonių -išvis tragedija. Net neįsivaizduoju, kokiu būdu situaciją pakeisti -juk ir bibliotekų vadovams dabar visiškai nebūtina kompetencija profesijos srityje -pakanka turėti "tinkamas partines akis" :(

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jovita, kadangi laiške neįvardintas nė vienas konkretus asmuo apie jokius orumo ir garbės įžeidimus negali būti ir kalbos. Tai nuomonė, o už nuomonę niekas negali būti nubaustas. Ir tai, manau, neblogai...
    O po Jovitos pasisakiusiam anonimui turiu priminti, kad viešoji biblioteka yra atvira kiekvienam, todėl mūsų darbas ne atrinkti, kas ateina į biblioteką, o dirbti taip, kad kiekvienas tai įvertintų. Bibliotekoje dirba ne moteris ar vyras, o pirmiausia - specialistas, tai ir yra atsakymas bet kam. Kas dominuos tarp lankytojų priklausys taip pat tik nuo specialistų.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Man atrodo, mes per daug susireikšminame, sakydami, kad dirbant bibliotekoje reikia „smegenų ir išsilavinimo“. Daug kur reikia, ne tik bibliotekoje. Mano nuomone, bibliotekoje kol kas reikia tik deklaratyviai - o kai taip bus realiai, nebus tokių straipsnių ir nuomonių kaip Ugnės, nes visos smegenys bus tinkamai panaudojamos ir duos geriausius ir pažangiausius rezultatus. Kol kas tai nei vertinama, nei skatinama. Kaip tik labiau vertinami besmegeniai. Tereikia būti lojaliam. Ir ne profesijai, bet vadovybei. Nematyti neskaidrumo, piktnaudžiavimo, neveiklumo ir jokiu būdu nepakritikuoti – tada būsi „tikras specialistas“. Ko gero, ir kiti turi tokios patirties, tik nelinkę apie ją kalbėti, nes būgštauja netekti palankumo, darbo ir pragyvenimo šaltinio. Bet jei jau turime tiek smegenų, ar neturėtume to nebijoti – juk pritaikysime save kitur, būdami tokios aukštos kvalifikacijos, nesame gi labai siauro profilio specialistai. Nepykite, kad taip ironizuoju. Tad teigiu (turiu teisę turėti nuomonę, ar ne?) – darbui bibliotekoje ypatingos kvalifikacijos kol kas nereikia ir tai yra šilta ar patogi vieta tiems, kuriems nereikia daug pinigų, arba – pašaukimas. Bet jei čia tiek daug tokių, kurie turi tikrąjį pašaukimą, vėlgi – kodėl tada randasi tokie straipsniai: juk tai, kas daroma iš pašaukimo, turėtų nešti geriausius rezultatus. Gal vis dėlto dominuoja ne smegenys ir ne kvalifikacija?

    Dar dėl skirstymo. Manau, neturėtume net tarpusavyje, kalbėdami tarp kolegų, skirstyti lankytojus į socialiai remtinus (nuvertiname jų poreikius) ar aikštingas paneles (gal nesuprantame jų poreikių, todėl nusprendžiame, kad tai aikštingumas?).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dėl "skirstymo". Manau, buvau neteisingai suprasta:"soc. remtino" pavyzdys buvo pateiktas ribinei situacijai apibūdinti -kaip į darbuotojų chi chi -cha cha, garsiai barškinamus kavos puodelius ir/ar bibliotekininkų aroganciją, nepaslaugumą,nepaslankumą gali sureaguoti gyvenime daug sunkumų patiriantis žmogus.Be jokios abejonės -KIEKVIENAS lankytojas bibliotekai yra svarbus.Netgi "aikštingosios panelės":) . Bibliotekininkams tikrai yra ko pasimokyti iš jaunų žmonių -pardavimų vadybininkų, kurių pagrindinis tikslas -įtikinti nusipirkti tau netgi visiškai nereikalingą prekę :) Nuoširdžiai stebiuosi ir žaviuosi jų paslaugumu ir mandagumu.:) Bet vistiek kategoriškai nesutinku, kad mūsų profesijai nereikia nei smegenų, nei kvalifikacijos.Labai liūdna, kad tokia nuomonė, kaip suprantu,jau gaji net tarp mūsų pačių :( Taip, nedideliame filiale, aptarnaujančiame nereiklią bendruomenę, gal ir nebūtina atitinkama kvalifikacija, jei žmogus imlus ir nekvailas.Dėl daugelio kitų pozicijų bent kiek didesnėje bibliotekoje -stipriai abejoju.Kol patys bibliotekininkai bus tuo šventai įsitikinę - panašių publikacijų, dėja, neišvengsime ir ateity:( Nes jei negerbi savo profesijos, bergždžias reikalas tikėtis pagarbos ir iš tų, kurie sprendžia bibliotekų finansavimo klausimus ar naudojasi tavo paslaugomis:( Liūdna.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Norėčiau pasiaiškinti:-) Parašiau tai, ką patyriau 10 metų dirbdama apskrities viešojoje bibliotekoje, ne kaime: buvau ir eiline darbuotoja ir skyriaus vedėja. Negerbiu ne profesijos, bet profesijoje susiklosčiusios situacijos. Niekada nesigėdijau sakyti, kad pagal išsilavinimą esu bibliotekininkė. Manau, kalbėjimas apie problemas nėra profesijos negerbimas.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai