Bibliotekoms apie atviro kodo programinę įrangą

LYRASIS, http://foss4lib.org/
Šiuolaikinės bibliotekos vis dažniau mąsto apie galimybę pereiti nuo komercinės prie atviro kodo programinės įrangos paketų. Atviro kodo programinė įranga kuriama įvairiems bibliotekų tikslams ir veikloms įgyvendinti. Naudojantis atviro kodo programomis bibliotekoms nereikia mokėti įvairiausių įrangos įsigijimo, aptarnavimo ir priežiūros mokesčių. Tačiau būtina samdyti kvalifikuotą personalą, kurti tam tikrą techninę infrastruktūrą. Taigi atviro kodo programinės įrangos naudojimas bibliotekoje - tai gerai suplanuotas ir apsvarstytas sprendimas.

Priimant tokį sprendimą į pagalbą bibliotekoms atėjo JAV nepelno organizacija LYRASIS, kuri bendradarbiauja su bibliotekomis. Ji sukūrė svetainę FOSS4LIB, skirtą atviro kodo programinei įrangai, kurią galima naudoti bibliotekose. Svetainė padės sekti programinės įrangos asortimentą. Be to, joje yra specialistų sukurtų patarimų, kurie padės priimti sprendimą ir nutarti, ar bibliotekai verta naudotis tokia įranga.

Kviečiame naudotis visus bibliotekininkus, kurie susidomėjo ar jau naudojasi atviro kodo programine įranga!

Komentarai

  1. Man atrodo, tai būtų pažangus ir išmintingas sprendimas – pereiti prie atviro kodo. Bet tam prireiktų įdiegti nemažai pokyčių, nors gal ne finansinių, tad Lietuvoje tai įmanoma tik tarp pažangiausiųjų. Gal kas mano kitaip? Būtų įdomu

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai