Šiaulių miesto savivaldybės viešąją biblioteką lanko patys mažiausi skaitytojai

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje jau antri metai veikia įkurtas klubas „Skaitanti mama“, kuriame nuo įkūrimo pradžios yra užsiregistravusios 35 mamos su 43 vaikučiais. Klubo veikla organizuojama įgyvendinant projektą „Skaitančios mamos - skaitantys vaikai“, kurio rėmėjas yra LR Kultūros rėmimo fondas.

Projekto idėja - pakviesti mamas ateiti į biblioteką kartu su savo mažyliais dar nesulaukus ir pirmojo gimtadienio. Visi žinome, kad vaikai mokosi sekdami suaugusiųjų pavyzdžiu. Bendri mamos ir vaiko apsilankymai bibliotekoje, dalyvavimai įvairiose bibliotekos organizuojamose veiklose, leidžia užsimegzti vaiko skaitymo įpročiams, paskatina mamas išnaudoti ankstyvojo ugdymo galimybes, kurios padeda atskleisti bei puoselėti vaikų gabumus.

Bibliotekos darbuotojų tikslas - paskatinti mamas kuo anksčiau pradėti rūpintis vaikų skaitymu ir prisidėti prie kuo tvirtesnio ryšio tarp vaiko pasaulio ir knygos.

Įgyvendinant klubo „Skaitanti mama“ veiklą, yra organizuojami disputai, susitikimai, kuriuose dalyvauja įvairių profesijų atstovai: pedagogai, psichologai, medicinos darbuotojai, aktoriai ir bibliotekininkai. Tai skirtingų sričių specialistai, tačiau susitikimų metu kiekvienas iš jų suteikia daug naudingos informacijos vaikus auginančioms mamoms. Buvo organizuoti susitikimai su kineziterapeute, judesio korekcijos specialiste Inga Šimkute, psichologe, perinatalinės ir ankstyvosios raidos konsultante Inga Drupiene, logopede Angelija Klapatauskiene, dietologe Edita Kiežaite, vaikų gydytoja Aušra Urbutiene, Šiaulių universiteto dėstytoja, ikimokyklinio ugdymo pedagogikos specialiste Danguole Šakavičiūte ir kt. specialistais.

Rimtas susitikimų temas keičia linksmesni renginiai. Lėlių teatras „Avilys“ Vaikų literatūros skyriuje suvaidino spektaklį „Pagrandukas“, bibliotekoje buvo atšvęsti ir pirmieji mažylių gimtadieniai. Dar visai neseniai, spalio mėnesį, biblioteka pakvietė visas mamas ir vaikučius dalyvauti akcijoje „Vardų girlianda". Šventės metu buvo išrinkti populiariausi, rečiausi, ilgiausi vardai. Kalbėta apie vardų kilmę, reikšmę. Biblioteka, kaip kultūros židinys, tapo branduoliu, kuriame plečiamas mamų akiratis, ugdoma kūryba, iniciatyva, aktyvumas, o mažiesiems įdomu pažaisti su kitais draugais, dar nematytais žaislais, pavartyti jiems skirtas knygeles.

Ant bibliotekoje „išaugusio“ medelio šakų mažyliai gali užkabinti savo čiulptuką, atsisveikinti su juo, mainais gauti knygelę kaip startą į draugystės, pažinimo ir skaitymo džiaugsmą. Todėl bibliotekoje yra paskelbta nesibaigianti akcija „Ate čiulptukui“ ir kviečiami tėveliai, kurie norėtų, kad jų mažyliai tokiu netradiciniu būdu norėtų atsisveikinti su savo čiulptuku.

Klubą „Skaitanti mama“ lankančiųjų gretos didėja. Vis daugiau bibliotekos organizuojamuose renginiuose galima pamatyti ne tik mažylius lydinčias mamas, bet ir tėvelius bei mažus anūkėlius turinčius senelius.

Šiame bibliotekos darbuotojos Ingos Bubulytės sukurtame filmuke galite pamatyti reportažą iš paskutinio susitikimo su logopede, dietologe bei kineziterapeute.

Pranešimą parengė: Kristina Mikliuvienė (Specialistė projektinei veiklai, Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka)

Komentarai

Populiarūs įrašai