Krizės iššūkis – nauja kaimo biblioteka

Nauja biblioteka – ganėtinai retas reiškinys Lietuvoje. Rankos pirštų pakaktų skaičiuojant, kiek bibliotekų atvėrė naujų patalpų duris kaimuose krizės laikotarpiu. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gera... Sakoma, kad krizė „iššūkių ir naujų galimybių metas“ – tokį posakį paantrino ir š.m. spalio 22 d. Antalieptės bibliotekos (Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinio) persikėlimas į naujas erdvias daugiau kaip 270 kv. metrų patalpas.

Bibliotekos siekis būti „modernia informacijos, kultūros ir švietimo įstaiga, kurioje įvairūs leidiniai ir informacinės technologijos prieinamos kiekvienam“ – nėra iš piršto laužtas. „Galime pasidžiaugti, kad ši biblioteka gali būti pavyzdžiu ir kitoms Lietuvos bibliotekoms, nes puikiai atitinka Tarptautinės Bibliotekų Asociacijų Federacijos (IFLA) bibliotekoms taikomus standartus“, – apie naujose patalpose įsikūrusią Antalieptės biblioteką kalbėjo Danutė Karlienė, Zarasų viešosios bibliotekos direktorė.
Architektų ir bibliotekos specialistų bendro darbo rezultatas – funkcionaliai atskirtos bibliotekos erdvės: skaitykla su naujausiais periodiniais leidiniais, atskiros erdvės vaikams bei paaugliams, pagal IFLOS standartus išdėstytas fondas, interneto skaitykla.
Vasaros skaitykla

Naujovė – vasaros skaitykla, įsikūrusi terasoje. Specialiai įrengta jauki ir svetinga skaitykla šiltuoju metu laiku leis džiaugtis ne tik gamtos malonumais, bet ir spaudiniais ar stalo žaidimais.
Paauglių erdvė
Mažųjų erdvė
Antalieptės biblioteka įsikūrė moderniame daugiafunkciniame centre. Daugiafunkcinio centro idėja kaimiškoje vietovėje tapo realybe įgyvendinant ES struktūrinės paramos 2007-2013 m. programos „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas“ projektą „Antalieptės daugiafunkcinio centro įkūrimas“ (projekto kodas – VP3-1.2-VRM-01-R-91-002). Paprasčiau tariant, kaimo vietovių diversifikavimo programa (Investicijos į kaimo vietovių viešosios infrastruktūros bei paslaugų, susijusių su verslo sąlygų gerinimu ir užimtumo didinimu, plėtra bei integruotas požiūris (turizmas, kultūra ir kt.) leido rekonstruoti seną valgyklos-parduotuvės pastatą ir, be bibliotekos, jame įkurdinti seniūniją, kultūros namus, muziejų bei įrenti bendruomenės patalpas. Toks daugiafunkcinio centro sprendimas suteikia galimybę pagerinti gyvenimo kokybę, vienoje erdvėje gauti visas viešąsias paslaugas bei cirkuliuoti didesniam interesantų skaičiui, susitikti skirtingų poreikių žmonėms, organizuoti bendrus projektus ir renginius, tuo pačiu pritraukti naujų skaitytojų į biblioteką ir kt.

Daugiafunkcinio centro idėja – nuo sutarties pasirašymo iki patalpų eksploatavimo – užtruko dvejus metus. Projekto vertė (statybos darbai su reikalinga įranga, baldais) siekia 1,5 mln. Lt. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo, Lietuvos valstybės biudžeto ir Zarasų rajono savivaldybės lėšomis.

Parengė Inga Pužaitė, Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
 
Kontaktinis asmuo: Inga Pužaitė, tel. (8 385) 30935 El. paštas komunikacija@zarasubiblioteka.lt 

http://www.zarasubiblioteka.lt 

Nuotraukos - Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Komentarai

  1. Man tai bibliotekos atnaujinimas yra labai natūralus prieškrizinis sprendimas. Tai yra viena iš nedaugelio nemokamai prieinamų erdvių, kuri gali paįvairint gyvenimą. Dar investuočiau į parkus, viešas sporto ir vaikų žaidimo aikšteles. Čia mano infrastruktūrinių prioritetų trio :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai