iPad - naujasis būdas pasiekti bibliotekos apklausų respondentus

Nuotrauka iš: http://schoolofthought.com/tag/ipad
Kiekviena akademinė biblioteka rengia įvairias apklausas, siekdama nustatyti vartotojų pasitenkinimą  paslaugomis, nuomonę apie naujoves bibliotekoje. Džordžijos valstijos universiteto biblioteka (JAV) surado originalų būdą padidinti atsakymų į apklausas skaičių. Idėja kilo gavus 10 iPadų (planšetinių kompiuterių) bibliotekos projektams plėtoti. Kilo idėja - kodėl gi nepabandžius panaudoti iPadą kaip apklausos mediją?

Akademinės bibliotekos dažnai susiduria su užpildytų anketų grįžtamumo bei atsakymų kokybės problemomis. Studentai ir mokslininkai neretai nereaguoja į elektroninius laiškus, kviečiančius užpildyti anketą, arba elektronines apklausas bibliotekos svetainėje. Parengus popierines anketas kyla nemažai organizacinių trikdžių platinant ir surenkant anketas. Todėl Džordžijos valstijos universiteto biblioteka nutarė panaudoti naują būdą surinkti atsakymus į anketas.

Pirmiausia biblioteka surengė bandomuosius tyrimus. Paaiškėjo, kad daugelis respondentų susidomėjo iPadu ir todėl atsakė teigiamai į prašymą atsakyti į anketos klausimus. iPadas - tai labai paprasta naudotis priemonė, todėl netgi tie respondentai, kurie anksčiau niekada nesinaudojo šiuo prietaisu, lengvai perprato, kaip pateikti atsakymus. Anketos pildymas užėmė labai nedaug laiko - respondentus pavykdavo "pagauti" tiesiog važiuojant ar laukiant lifto.

Pažymėtina, kad bibliotekininkai ne pirmieji susimąstė apie iPadų naudą rengiant apklausas. Šiais įrenginiais aktyviai naudojasi medikai, norėdami gauti atsakymus iš savo pacientų, tame tarpe sunkiai sergančių.

Džordžijos valstijos universiteto bibliotekininkai iPadų atžvilgiu nusiteikę optimistiškai ir ketina tęsti eksperimentus.

Parengta pagal:

Assessment on the go: surveying students with an iPad. In Journal of Library Innovation [interaktyvus]. 2011, vol. 2, issue 2 [2011 m. 20 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryinnovation.org/article/view/134/237

Komentarai

  1. Tai va, o pas mus kol kas... Paklauskite, kiek bibliotekininkų apskritai žino, kas tas Ipadas:-) Ką daryt, kad tai pasikeistų?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai