Akcija „Knygų Kalėdos“

Ateinančių Kalėdų proga šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė kviečia Lietuvos gyventojus dovanoti naujas knygas bibliotekoms. Socialinė akcija "Knygų Kalėdos" vyks nuo lapkričio 25-osios iki Kalėdų.

Į šalies vadovę kreipėsi 300 Šiaulių krašto vaikų. Savo laiške jie papasakojo, kad labai mėgsta skaityti, tačiau šalies bibliotekose trūksta naujų knygų. Prezidentė nusprendė išpildyti šių vaikų svajonę ir padovanoti jų krašto bibliotekai reikiamų knygų. Tačiau prie šios idėjos prisijungus Lietuvos leidėjų asociacijai, Bibliotekininkų draugijai, Spaustuvininkų asociacijai, Rašytojų sąjungos leidyklai, knygynų tinklams "Vaga", "Pegasas" ir "Knygų namai", Sigutės Chlebinskaitės studijai "Tu gali sukurti knygą", LRT ir radijui "Laisvoji banga", akcija "Knygų Kalėdos" tapo nacionaline.

Akcijoje dalyvaus apie 1,5 tūkst. šalies bibliotekų. Akcijai yra parengtas bendrinis 45 naujų knygų sąrašas, ko labiausiai trūksta bibliotekoms. Viena sąlygų yra ta, kad knygos turėtų būti išleistos ne seniau nei trejų metų laikotarpiu.

Akcijoje dalyvaujantys knygynai "Vaga", "Pegasas" ir "Knygų namai" turės parengę specialias lentynas su plakatais, kuriose bus reikalingos knygos. Jas bus galima įsigyti su 20 proc. nuolaida ir palikti bibliotekoms arba nešti į bibliotekas.

Žmonės reikalingas knygas galės nešti ir šiaip, iš namų į bibliotekas, tačiau jų nešti į knygynus nebus galima.

Lapkričio 25 d. eglutės įžiebimu Prezidentūroje prasidėsianti akcija "Knygų Kalėdos" pakvies visus šalies žmones branginti knygą, skaityti ir dovanoti naujų knygų savo krašto bibliotekoms.

Visą informaciją apie akciją rasite čia:  http://www.lbd.lt/knygukaledos/

Daugiau informacijos:

LBD pirmininkės pavaduotojas Petras Zurlys, mob. tel. 8 698 80242 el. p. petras.zurlys@amb.lt

Komentarai

  1. Skaičiau Delfyje komentarus apie šią akciją. Buvo žmonių, kuriuos piktino nurodymas (kai kurie sakė esą pasibjaurėję)dovanoti tik tam tikrais metais leistas knygas ir knygas iš sąrašo. Buvo manančiųjų, kad tai tik knygynų verslo skatinimas. Manau, tai išties gadina bibliotekų įvaizdį ir tokie komentarai yra pagrįsti. Dovanas derėtų gerbti, priimti absoliučiai visas, o paskui jas tinkamai tvarkyti: ko nereikia, pvz., dėti į visuomenei dovanojamų knygų lentynas, iš kurių jas galėtų laisvai pasiimti kiti žmonės, ar pan. Kuo daugiau žmonės dovanotų, tuo didesnė tikimybė, kad tame dideliame kiekyje atsiras daugiau vertybių. Reikėtų draugauti su savo bendruomene, tada ir dovanų bus daugiau. Beje, esu dovanojusi bibliotekai nemažai knygų (naujų), bet ėmė ir praėjo tas noras, pamačius, kaip negreitai jos pateikiamos skaitytojams ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be abejo -dovanas reikia gerbti.Bet gerbti reikia ir... tuos, kuriems dovanoji.Bent jau pas mus Kalėdų (ar rinkimų...) proga būta ne vienos akcijos .Tai devyniasdešimt devyniais atvejais iš šimto dovanų bibliotekos(t.y.jų skaitytojai)gaudavo knygas, kurios ilgus metus dulkėdavo namų sekcijose, t.y. tokių, kurių kiekį bibliotekų saugyklose(jei dar nenurašytos)galima net ne vienetais, o ..metrais skaičiuoti.Juokingiausia buvo prieš metus:atėjo bankininkų delegacija -su skyriaus valdytoju fasade, atsinešė netgi fotoaparatą :) ir padarė iškilmingą dovanų įteikimo "ceremoniją".Nepasikuklino netgi paprašyti, kad jų geradarystę BŪTINAI paviešintume žiniasklaidoje.Na, palinkčiojom galvom, pažadėjom, nusifotografavom dorovingais veidais.Jie išėjo, mes puolėm dovanų apžiūrinėti.Net žiaunos atvipo - Brežnevo laikų nudremžtos ir moraliai pasenusios knygutės, akivaizdžiai iš tolimiausių asmeninių sekcijų užkaborių:)))))))))) Net sarmata pasidarė -ne už save, už bankininkus...Taip kad prašymas dovanoti naujausias knygas -teisingas, padiktuotas daugiametės bibliotekininkų praktikos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O aš manau, kad jei žmonės knygas kaupė sekcijoje, laikė jas vertingomis. Tad nusprendę jas dovanoti bibliotekai manė prisidėsiantys prie jos papildymo, nors ir taip nuolat prisideda - juk bibliotekininkai ir bibliotekos yra visų mokesčių mokėtojų išlaikytiniai:-)Taigi gerbiu tų žmonių norą dovanoti. Nedrįsčiau šaipytis iš tos bankininkų dovanos ir man nebūtų sarmata dėl to, ką jie dovanojo. Dar visai neseniai dirbau bibliotekoje ir turiu pasakyti, kad iš knygų mainininko, į kurį žmonės suneša dovanoti knygas, biblioteka prisirinko daugybę gerų knygų. Knygų anglų kalba fondą papildėme nuolat priimdami didžiulius maišus nuo cukraus knygų (dar ir kitoms bibliotekoms atidavėme). Būtume raukę nosis ir reikalavę tik naujų ar iš sąrašo, neėmę visko, ką siūlė, būtume tikrai tiek negavę. Mano sesuo, kuri gyvena kone priešais bibliotekos duris, nebedovanoja knygų tai bibliotekai ir joje beveik nesilanko (nors nuolat perka knygas, o paskui jas išdalija). Parvežiau jų daug į Panevėžį. Žinote, kodėl nedovanoja? Todėl, kad apsilankymas bibliotekoje dažniausiai suerzina: keistos procedūros, ne visada malonūs darbuotojai ir pan. Manau, yra daug apie ką pagalvoti. Skaitytojų, ko gero, ne vien dėl knygų stokos mažės.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sutinku su Lina, tikrai nesunku priimti dovanas ir nuoširdžiai padėkoti. Svarbiausia, kad žmonės žinotų, kad iš dovanojamų knygų, jau esančias bibliotekoje ar per senas fondui išdalinsite bendruomenės nariams. Ne taip sunku civilizuotai organizuoti dovanų procesą, ypač pasitelkus savanorius, pavyzdžiui, atiduodamų knygų įvedimui į duomenų bazę ar paprastą lentelę, kurią galima būtų rasti bibliotekos tinklalapyje. Taip gal gyventojai neieškotų kitų erdvių ir vietų knygų mainams, juk biblioteka yra natūrali aplinka mainams ir skolinimui... Keistos procedūros ir žmonių geros valios nuvertinimas tikrai gali atbaidyti...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai