Patrauklesnės bibliotekų erdvės už 5000 dolerių

Nuotrauka iš Library Journal
Daugelis šiuolaikinių bibliotekų susiduria su panašia problema - kaip geriau adaptuoti, atnaujinti ir geriau pritaikyti bibliotekos erdves besikeičiantiems vartotojų poreikiams, kai lėšų tokiems pokyčiams skiriama vis mažiau. Mažėjant biudžetams atsiranda kitokie kūrybingi sprendimai, kaip mažomis sąnaudomis atnaujinti bibliotekų erdves ir padidinti jų patrauklumą. Pavyzdžiui, Njudžersio valstijoje siekiant padėti bibliotekininkams įgyvendinti "mažai kainuojančias" permainas buvo sukurta bibliotekininkų-ekspertų komanda. Njudžersio valstija apmokėjo bibliotekininkų-ekspertų konsultavimo darbą bibliotekoms, kurios pateikė paraiškas dėl bibliotekų erdvių transformavimo ir pažadėjo investuoti ne mažiau 5000 JAV dolerių į erdvių dizainą.

Bibliotekininkų-ekspertų komanda jau apsilankė keliose bibliotekose ir pagyvino jų aplinką. Rezultatus galima peržiūrėti nuotraukose, pridedamose prie straipsnio apie erdvių perkūrimo iniciatyvą.

Iš tiesų, bibliotekininkams, kurie mąsto apie permainas jų bibliotekoje, bet neturi daug lėšų, kad pastatytų naują pastatą ar iš esmės pertvarkytų bibliotekų erdves, praverstų 10 patarimų, publikuotų žurnale Library Journal:

Nuotrauka iš Library Journal
1. Pažiūrėkite į bibliotekos erdves vartotojo akimis. Dažniausia pripratę dirbti bibliotekoje, nepastebime to, kas gali būti nepatogu skaitytojams. Patartina laikas nuo laiko padaryti sau ekskursiją po bibliotekos pastatą ir paklausti savęs - ar paprasta rasti reikiamą skaityklą, tualetą, ar bibliotekos patalpų išplanavimas, informaciniai ženklai yra aiškūs ir lengvai perprantami?
2. Pašalinkite vizualius trukdžius, kurie neleidžia efektyviai naudotis bibliotekų erdvėmis. Pavyzdžiui, perstatykite aukštas lentynas, kurios užgožia vaizdą įėjus į skaityklą, arba sumažinkite jų aukštį.
3. Naudokite mažiau dizaino elementų tam, kad jų poveikis didėtų. Pavyzdžiui, derėtų saikingai derinti spalvas, baldus, kad vartotojas nepasimestų nuo interjero detalių mirgančioje aplinkoje, kuri trukdo pamatyti svarbius orientyrus.
4. Kurkite gerai suplanuotą aplinką, venkite chaotiškumo ir informacijos pertekliaus. Pavyzdžiui, skaitytojas vargu skaitys visus informacinius ženklus ir pranešimus, jeigu jų per daug, jis nejaukiai jausis tokioje "informacijos pertekliaus" aplinkoje.
5. Traktuokite bibliotekos dizainą kaip visumą. Nepatartina planuoti bibliotekos erdvių gabaliukais, nesusiejant jų tarpusavyje. Geresnį įspūdį palieka tarpusavyje derantys interjero elementai. Derinti galima pagal spalvas, formą ar medžiagą, iš kurios pagamintos interjero detalės.
6. Atsižvelkite į tai, kaip žmogus linkęs naudoti erdves. Paprastai žmonės mėgsta natūralų apšvietimą, gerą vaizdą ir prieglobsčio (savo erdvės) įspūdį suteikiančias aplinkas. Vadovaujantis šiais principais galima sukurti patrauklias darbo ir skaitymo vietas.
7. Įvertinkite bibliotekos erdves ir suskirstykite jas į ramias ir triukšmingas zonas. Kiekvieną zoną įrenkite taip, kad ji tiktų individualiam darbui, susikaupimui arba bendravimui.
8. Atsižvelkite į įvairius poreikius. Kiekvienas skaitytojas turi savo poreikių, todėl vienas dizaino sprendimas netiks visiems. Pavyzdžiui, paįvairinkite skaityklų ar kitų erdvių baldus - tai gali būti kėdės, modernūs krėslai ar kiti baldai, kurie tinka įvairiems skaitytojams ir įvairiems atvejams.
9. Eksperimentuokite su apšvietimu, kad pagerintų vartotojo jauseną bibliotekoje. Atsižvelkite į tai, kad pernelyg apšviestos ar blogai apšviestos erdvės gali gerokai apkartinti darbą bibliotekoje. Skirtingose bibliotekos darbo ir bendravimo zonose reikia kitokio apšviestumo lygio - pavyzdžiui, daugiau šviesos gali būti tose erdvėse, kur skaitytojai renkasi knygą iš lentynų arba skaito, mažiau šviesos - vietose, skirtose bendrauti.
10. Naudokite įvairias spalvų gamas. Atkreipkite dėmesį, kad spalva gali būti geru orientyru ir subtilia užuomina apie tai, kam skirta erdvė. Pavyzdžiui, vaikų kampeliuose neretai naudojami ryškūs spalvų deriniai, kurie atkreipia dėmesį į tai, kam skirta ši erdvė. Iš tiesų, sienas perdažyti nėra brangu, bet tai gali padėti sukurti jaukias ir tam tikroms tikslinėms grupėms ar veikloms pritaikytas erdves.


Parengta pagal:

COOPER, Gary; SCHALK-GREENE, Kathy. Expert makeover: library transformers bring savings and smart design. In Library Journal [interaktyvus]. 20 September 2011 [ žiūrėta 2011 m. spalio 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryjournal.com/lj/home/891645-264/expert_makeover_library_transformers_bring.html.csp
LESNECKI, Traci. 10 steps to a better library: tips that don't have to cost a lot.  In Library Journal [interkatyvus]. 20 September 2011 [ žiūrėta 2011 m. spalio 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryjournal.com/lj/home/891646-264/10_steps_to_a_better.html.csp

Komentarai

  1. Puikūs patarimai, tikrai turėtų atverti mūsų akis į tai, kaip biblioteką mato žmonės. Visgi sunkiausia turėtų būti nugalėti giliai viduje slypinčią baimę keisti, nes juk "taip turi būti, čia gi biblioteka". Besidomintiems interjero išplanavimu noriu pasiūlyt lenkų architektų ir bibliotekininkų parengta knygele "Biblioteka. Small ideas for big change" (FIRSI, 2009). Prieiga per internetą: http://www.biblioteki.org/repository/PLIKI/ENGLISH/LIBRARY_small_ideas_for_a_great_change.pdf
    Angliškai, bet turbūt jų puslapyje yra ir lenkiškas tekstas, jei ši kalba jums prieinamesnė.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai