Naudinga praktinė knyga skaitmenintojams

Nuotr. iš Google Books
Neseniai į rankas pateko knyga "Preparing collections for digitization" (Rinkinių paruošimas skaitmeninimui, autorės: Anna E. Bulow ir Jess Ahmon, 2011 m.), kurią norėčiau parekomenduoti visoms bibliotekoms, kurios skaitmenina kultūros paveldo rinkinius. Apie skaitmeninimą parašyta išties nemažai, tačiau vis dar labai trūksta leidinių, kuriuose būtų aprašyta praktinė patirtis ir paaiškinta, kaip susidoroti su labai praktinėmis skaitmeninimo problemomis.

Ši knyga skirta vienam kiekvienai skaitmeninančiai bibliotekai svarbiam klausimui: kaip ir suskaitmeninti leidinius, ir išsaugoti originalus? Kaip žinia, skaitmeninimą negalime laikyti išsaugojimo veiklą dėl įvairių priežasčių. Pirmiausia, skaitmeninis pakaitalas neperteikia dalies originalo savybių (pvz., neatspindi, iš kokios medžiagos jis pagamintas). Antra, kol nėra vienareikšmiškai veiksmingų skaitmeninio saugojimo sprendimų, ir kol jie nepritaikyti bibliotekų praktikoje, skaitmenintų išteklių ateitis nėra visiškai užtikrinta. Tačiau be abejonės, negalime paneigti didžiulės skaitmeninimo naudos atveriant prieigos galimybių prie kultūros paveldo išteklių.

Knygos autoriai skiria savo leidinį bibliotekos darbuotojams, atsakingiems už retų ir vertingų rinkinių valdymą. Patariama, kad planuojant skaitmeninimą atlikti kolekcijos auditą ir nustatyti galimus fizinės būklės pažeidimus bei suplanuoti leidinių parengimo skaitmeninimui kaštus, organizuoti parengiamųjų darbų eigą. Nemažai dėmesio skirta tam, kaip suderinti konservatorių ir skaitmeninius vaizdus kuriančių darbuotojų bendradarbiavimą, kad skaitmeninimas nepažeidžiant leidinių vyktų produktyviai ir efektyviai. Knygos puslapyje sprendžiami ir tokie klausimai, kaip tinkamai pasirinkti skaitmeninimo įrangą, kaip elgtis su archyvinių dokumentų tvirtinimo elementais, kurie gali trukdyti skaitmeninimui, kaip parengti skaitmeninimui pažeistus dokumentus.

Mano galva, ši knyga ypatingai naudinga ne tik dėl to, kad joje aptariamos labai praktinės situacijos ir galimi sprendimai, bet ir tai, kad autorės - patyrusios Jungtinės Karalystės nacionalinio archyvo darbuotojos, dirbančios skaitmeninimo iniciatyvose. Daugiausia leidinyje kalbama apie rankraščius, archyvinius dokumentus, be to, pateikiama labai daug pavyzdžių iš JK nacionalinio archyvo skaitmeninimo praktikos.

Kadangi knygoje aptariami darbo eigos, užduočių paskirstymo, kaštų mažinimo aspektai, ji gali būti naudinga ir bibliotekos vadovams.

Kviečiu paskaityti.

Komentarai

Populiarūs įrašai