Klausimas iš seminaro "Ateities biblioteka"

Šiandien ir rytoj Helsinkyje vyksta seminaras "Ateities biblioteka" (Future library), kuriame filosofas Aleksi Neuvonen (Demos) uždavė klausimą: Kokių svarbių pokyčių visuomenėje dalimi jūs norite matyti bibliotekas?" Kviečiu pagalvoti ir padiskutuoti...

Komentarai

  1. Aš manau, kad tokių sričių labai daug.
    Bet pakomentuosiu apie tai, kas, tikriausia, man labai artima, nes siejasi su kasdieniu darbu universitete.
    Norėčiau, kad bibliotekos dalyvautų mokslo ir naujų žinių kūrimo transformacijose. Manau, tai pakankamai didelis pokytis :). Tuoj paaiškinsiu, ką turiu omenyje.
    Dažnai tenka skaityti ir girdėti apie tai, kad mokslinis darbas transformuojasi, jam jau nebetinka nusistovėję standartai, dėl to dažnai tenka girdėti "karčias" tiesas - pvz., humanitarinių mokslų monografijos labai menkai skaitomos, nes brangios ir dėl to neprieinamos. Mokslininkai, įsprausti į mokslo produkcijos vertinimo standartus "pasisako" moksliniuose žurnaluose net tuomet, kai, iš tiesų, neturi, ką pasakyti. Tačiau šios krizės akivaizdoje ryškėja transformacijos kontūrai. Mokslininkai vienijasi patys inicijuodami naujos kokybės studijų kūrimui. Pavyzdžiui, kartu rengia viki knygas, kurias pildyti gali didelis kolektyvas iš įvairių šalių. Apleidžia tradicinius komercinius leidybos modelius, kad knygos taptų prieinamos ir skaitomos. Džiugu, kad tuose procesuose dalyvauja bibliotekos. Pavyzdžiui, JAV Michigano universiteto biblioteka įsteigė knygų leidybos padalinį MPublishing, kuris leidžia knygas, kurias internete galima perskaityti nemokamai. Be to, neseniai, MPublishing dalyvavo labai įdomios knygos leidybos procese. Tai knyga Hacking the Academy (kas išvertus skambėtų Griaunant akademinės bendruomenės pamatus, http://www.digitalculture.org/hacking-the-academy/) - ši knyga buvo parašyta labai inovatyviu būdu - paskelbus diskusinius klausimus el. priemonėmis (twitteryje, el. paštu, socialiniuose tinkluose.

    Matydama tokias iniciatyvas tikiu bibliotekų potencialu prisidėti prie mokslą ir žinių kūrimą transformuojančių iniciatyvų :). Manau, tokios bibliotekų vertybės kaip atvira informacijos prieiga, intelekto laisvė labai palankios tokioms inovacijoms

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visiškai sutinku, kad galimybių socialiniams pokyčiams mūsų visuomenėje ir bendruomenėse yra labai daug, tarp jų ir atviros prieigos (priešingos komercializuotai prieigai) idėja, apie kurią kalba Zinaida. Aš pavyzdžiui, svarbia laikau - skirtumų tarp miestų ir kaimo žmonių galimybių dalyvauti kultūriniame, socialiniame ir ekonominiame šalies gyvenime problemą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai