IFLA: ar bibliotekoms reikia nauju specialistu?


Pirmadieni, rugpjucio 15 diena, 77-ame IFLA kongrese San Chuane ivyko speciali sekcija skirta atkreipti demesi i nauju bibliotekininkystes ir informacijos specialistu poreiki. Sekcijos poteme: naujos bibliotekininkystes specialistu kartos igudziai, poreikiai ir strategija.



IFLA organizacijoje vis neseniai pradejo veikti "Nauju profesionalu poreikiu grupe", kurios tikslas aktyviau itraukti naujus, jaunus bibliotekininkystes specialistus ir absolventus i profesini pasauli, moksline veikla ir paskatinti isitraukti i IFLA veikla. Sutrumpintai vadinama NPSIG (nuoroda veda i sios grupes tinklarasti), sujungia ir kviecia prisijungti naujus specialistus visame pasaulyje.



"Pokyciai matomi ne tik is laiko perspektyvos, nors pries 20-30 metu naudojomes popierinemis kortelemis, viska raseme ranka, veliau pradejo rastis atviri fondai, internetas, el. pastas ir elektronines paslaugos. Keiciasi ne tik paslaugos, keiciasi ir bibliotekininkai. Svarbu islikti atviriems naujoms idejomis, kurias daznai atnesa naujoji bibliotekininku karta." Tokiais zodziais sekcija pradejo buvusi IFLA prezidente Claudia Lux. "Dabar koncentruojames ties technologijomis ir pokyciais, bet negalima pamirsti, kad atejus naujovems, dalis biblioteku ne taip greitai priims jas. Bet kai jos priims jas, gali tai padaryti geriau, nei tos kurios prieme naujoves pirmiausiai - ir ne vien del to, kad turejo kur kas daugiau laiko pasirengti tam."



"Bibliotekininkai nuolat ugdo biblioteku lankytojus, jei anksciau mokeme vartotojus pasiekti multimedija, dabar mokome KURTI multimedija. Lankytojai tampa labiau igude elektronineje erdveje - ne tik naudojasi elektroniniu pastu, pokalbiais, bet ir kuria vaizdo filmukus, talpina, keicia nuotraukas." Naujoji bibliotekininku karta ateina su siais igudziais, poreikiais ir panasiu mastymu, todel jaunu, nauju bibliotekininku itraukimas i bibliotekos personala yra neispasakytai svarbus."



Jai pritare Teemu Rauhala is Tamperes universiteto: "Keiciasi bibliotekos, keiciasi ir bibliotekininkai, keiciasi ir "know-how" dalykai". Naujoji karta, vadinama ne tik "Google" karta, bet ir socialine karta - bendraujanti ne tik akis i aki, bet ir uzaugusiu su socialiniais tinklais, elektroninemis ir mobiliosiomis bendravimo priemonemis. Jie turi tai, ko reikia. Zinoma, viskas susiveda i tai, kokie yra bendruomenes poreikiai. Naujos bibliotekos paslaugos tampa taip pat svarbiomis, kaip ir tradicines."



P.S. atsiprasome uz lietuvisku raidziu nebuvima.

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai