Kalifornijos eksperimentas - bibliotekų privatizacija

Kalifornija, pas mus plačiai žinoma iš dainų apie viešbučių verslą ir gubernatoriaus Švarcnegerio filmų, senokai pateko į finansinę krizę. Ką originalaus galime Arnoldui patarti: mažinti išlaidas ir nekelti vadinamų “taksų” [angl. taxes - mokesčiai]. Dėl pirmosios dalies Arnoldas neprieštarauja ir yra parengęs tam tikrus veiksmų paketus. Sakysim, parkų ir viešųjų bibliotekų privatizavimą.

Naujasis gubernatorius Gerry Brown tęsia pradėtą biudžeto deficito mažinimo programą („tik“ $25 milijardai ). Pirmiausiai braukia $30 milijonų iš viešųjų bibliotekų finansavimo ir eina link privatizacijos.

Kokios prielaidos? Svarbiausia iš jų: privačios bibliotekos dirbs efektyviau. Ir antra: tai neleis iš viso uždaryti bibliotekų.

Skirtingai nuo mums žinomų kultūros objektų privatizavimo Lietuvoje tolimoje Amerikoje bus privatizuojamos paslaugos ir įvedama veiklos kontrolė. Tikėsimės, kad tas, kas sumanyta ir įvyks.

Stebėsime.

Parengė Vytas Savanoris

Plačiau:

HOANG, Lien. Calif. bill regulates privatization of libraries. San Francisco Chronicle [interaktyvus]. 3 June 2011 [žiūrėta 2011 m. birželio 7 d.]. Prieiga per internetą: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2011/06/03/state/n162446D01.DTL&type=business

Nuotrauka iš: http://www.hudobe.net/downloads.php?page_id=22

Skaitytojams, susidomėjusiems bibliotekų valdymo funkcijų perleidimo privačioms kompanijoms tema, primename, kad šiuo klausimu jau rengėme apklausą ir apžvalgą: Ar bibliotekų valdymo funkcijų perdavimas į privačių kompanijų rankas pagerintų jų veiklos efektyvumą?

Komentarai

Populiarūs įrašai