„Oprah efektas“ drebina Amerikos literatūros pasaulį

Tęsdama kolegių pradėtą Oprah temą :), noriu pasidalinti pakeliui į konferenciją atrastu USA Today dienraščio straipsniu. Neabejotinai, jos pasiryžimas užbaigti 25 metus trukusią pokalbių laidos vedėjos karjerą traukia žiniasklaidos dėmesį ir verčia spėlioti, o kas gi toliau?

Taigi dar vienas straipsnis apie ją - Oprah uždėjo antspaudą ant literatūros: Ir jos knygų klubas tęs veiklą OWN‘e*. Garsioji pokalbių laidos televizijoje vedėja Ophrah Winfrey straipsnyje dar vadinama populiariausia Amerikos skaitytoja, kuri amerikiečius pakvietė skaityti 1996 m. rugsėjo 17 d. įkūrusi knygų klubą – Oprah‘s book club. Šiandien Oprah knygų klubo sąraše – apie 70 knygų, kurių bendras tiražas ekspertų prognozėmis siekia 55 milijonus egzempliorių. Kasmet O knygų klubas atrenka ir pristato po kelias knygas – nuo naujų, pradedančių autorių iki gerai žinomų klasikų.

Straipsnyje teigiama, kad kritikai kimba prie žvaigždės dėl kai kurių knygų pasirinkimo subtilybių ir didesnio dėmesio skaitytojams, o ne pačioms knygoms. Pvyzdžiui, Oprah portalo knygų klubo paskyroje galime rasti sąrašus knygų, kurios perkeitė pačios Oprah ir kitų įžymybių gyvenimus.

Atrodytų kas čia tokio – įprasta skaitymo skatinimo kampanija, tik su Oprah. Tačiau būtent įtakingumu ir išsiskiria Oprah žodinės rekomendacijos. Šį fenomeną Bob Minzesheimer (Bobas Minzeshaimeris), minėto straipsnio autorius, vadina tiesiog Oprah efektu, pateikdamas nepaneigiamų įtakingumo įrodymų. 2004 metais Oprah knygų klubo paminėta Levo Tolstojaus Ana Karenina greit užėmė pirmąją vietą USA Today bestselerių sąraše. Iš 70-ies klubo rekomenduojamų knygų net 22 buvo pirmoje minėto sąrašo pozicijoje, 59 – pateko į dešimtuką. Šių knygų tiražai auga milžiniškais tempais, pavyzdžiui, 2009 m. Nigerijos rašytojo ir jezuitų kunigo Uwem Akpano penkių apsakymų rinkinys apie Afriką Pasakyk, kad nesi vienas iš jų (Say you are not one of them), gavęs O knygų klubo palaiminimą, greit šoktelėjo iki USA Today bestselerių sąrašo 9-sios vietos. O jos leidėjai, prieš tai deklaravę 77 tūkstančių egzempliorių tiražą, jau kalba apie 780 tūkstančius.

Anot straipnyje cituojamo Davido Kipeno, buvusio Nacionalinio menų labdaros fondo NEA (National Endowment for the Arts) literatūros direktoriaus, Oprah netikėtai suteikė dingstį Amerikai kalbėti apie knygas ir atvėrė rašytojams kelią į pokalbių šou. Nors jie ne visada yra pramoginiai. Po pokalbių su Oprah išgarsėjo ne vienas autorius. Patricia Eisemann, knygų publicistė, Oprah pakvietimą vadina knygų dievų patepimu. Tačiau, teigia ji, tai negarantuoja bestselerių aukštumų. Visai kas kita, jei patenki O knygų klubo akiratin. Knygynai, pasitikėdami Oprah vardo galia gali užsakyti pusę milijono knygos egzempliorių, net nepasidomėję jos pavadinimu.

Straipsnio autorių ir jo kalbintus leidybos verslo atstovus, literatūros ekspertus ir rinkodaros tyrinėtojus akivaizdžiai žavi ir Oprah asmenybė, ir jos knygų klubo veikla. Jų manymu, tik jos dėka skaitymas susidraugavo su televizija. Baigdama savo karjerą bene garsiausioje pokalbių laidoje, žvaigždė pareiškė, kad jos kalba apie knygas dar nebaigta – ji tęsis OWN kabelinėje televizijoje.

Neabejoju, kad plačiojoje visuomenėje populiarumą prarandantis skaitymas yra vertas iššūkis Oprah galioms, todėl dar pasižiūrėsim, kas ką nugalės.


---------------------------
* OWN santrumpa žymi kabelinės televizijos tinklą Oprah Winfrey Network.


Parengta pagal Minzesheimer, Bob. Oprah has put own stamp on literature. And her book club will continue at OWN. USA Today. Life. May 24, 2011, Section B. p. B8-9

Kiti šaltiniai:

Oprah‘s book club. [interaktyvus] Prieiga per internetą: http://www.oprah.com/book_club.html [Žiūrėta 2011 m. gegužės 29 d.]
USA best-selling books. What America's reading. [Interaktyvus] USA Today. Prieiga per internetą: http://books.usatoday.com/list/index [Žiūrėta 2011 m. gegužės 29 d.]
Uwem Akpan. [Interaktyvus] Wikipedia. Prieiga per internetą: http://en.wikipedia.org/wiki/Uwem_Akpan [Žiūrėta 2011 m. gegužės 29 d.]

Komentarai

Populiarūs įrašai