Lietuvos bibliotekininkų akiratyje – Čekijos viešųjų bibliotekų veikla

Šių metų kovo 30 – balandžio 2 dienomis Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų atstovai lankėsi Čekijos viešosiose bibliotekose. Kelionę organizavo Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija. Lietuvos bibliotekininkai lankėsi ir sėmėsi patirties Prahos viešojoje bibliotekoje ir Karlovy Vary krašto bibliotekoje (nuotraukoje).


Karlovy Vary krašto biblioteka – daugiafunkcinis, bendruomenės pripažintas informacijos centras, kuris teikia naudingas paslaugas. Biblioteka įsteigta 1945 m., o 2005 m. – persikėlė į naujas patalpas. Pastato projektavimo darbuose nuo pat pradžios dalyvavo bibliotekos administracija. Tokio bendradarbiavimo rezultatas – erdvios, šviesios patalpos, specialiai pritaikytos įvairioms vartotojų grupėms. Bibliotekos sistemą sudaro centrinė biblioteka, kurioje lankytasi, ir 1 filialas. Bibliotekos fondas – įvairus, jį sudaro daugiau kaip 145 tūkstančiai knygų, 22 tūkstančiai vaizdo garso dokumentų, apie 2 tūkstančių pavadinimų periodinių leidinių, daugiau kaip 2 tūkstančiai garsinių knygų, skirtų neregiams. Bibliotekoje dirba apie 50 darbuotojų, kurie per metus aptarnauja apie 500 tūkstančių lankytojų. Biblioteką finansuoja krašto administracija. Nemaža dalis finansavimo vykdomoms programoms gaunama iš kitų šaltinių – projektams vykdyti, dalis lėšų surenkama iš kompiuterių klasės ir konferencijų salės nuomos.

Kaip įprasta biblioteka skolina knygas gyventojams, organizuoja prieigą prie informacinių išteklių, duomenų bazių ir kitos elektroninės informacijos, nemokamai teikia viešosios interneto prieigos paslaugas. Bibliotekos specialistai organizuoja bendruomenei įvairias edukacines programas, rengia kompiuterinio raštingumo bei anglų kalbos mokymus, įvairias paskaitas senjorams ir kitoms gyventojų grupėms.
Bibliotekoje veikia kavinė, konferencijų salė, kompiuterių klasė, atskirai įrengta jauki žaidimų ir laisvalaikio erdvė vaikams, speciali vieta stalo žaidimams.

Karlovy Vary – turistinis miestas, todėl bibliotekos fonde specialiai komplektuojama turistinė informacija, su kurortu susiję leidiniai, veikia Turizmo informacijos centras, teikiantis bendro pobūdžio informaciją apie miestą, regioną. Kaip įprasta jame galima įsigyti autobuso, lėktuvo bilietų, rasti informacijos apie kultūrinius renginius ir čia pat nusipirkti bilietą.

Biblioteka daug dėmesio skiria žmonėms su fizine negalia, pavyzdžiui, organizuoja paskaitas, kompiuterinio raštingumo, atminties lavinimo kursus regos ir klausos negalią turintiems gyventojams, ekskursijas bei paskaitas gestų kalba klausos negalios žmonėms. Ši veikla pradėta 1995 m. ir iki šiol vykdoma kaip tęstinis projektas „Regos ir klausos sutrikimų turintys žmonės – ateikite ir prisijunkite prie mūsų“. 2009 m. biblioteka buvo apdovanota už aktyvią veiklą su regėjimo ir klausos negalios žmonėmis, o 2010 m. savo struktūroje įkūrė skyrių, kartą per savaitę suburiantį rankdarbius kuriančius 52 neįgaliuosius. Šie darbai eksponuojami bibliotekoje, jų gali įsigyti kiekvienas lankytojas.

Tačiau biblioteka turi ir rūpesčių, pavyzdžiui, pritraukti jaunimą, kurio dalis tarp bibliotekos lankytojų jau kelerius metus mažėja. Mieste gausu patrauklių pramogų, todėl bibliotekai tenka suktis, organizuojant specializuotus užsiėmimus, žaidimus, paskaitas, kviečiant naudotis moderniomis Muzikos skyriaus kolekcijomis ir įranga.

Prahos viešoji biblioteka – daug senesnė, įkurta paskutiniame XIX amžiaus dešimtmetyje. Tačiau šiandien ji veikia kaip modernus informacijos ir kultūros centras, teikiantis Prahos gyventojams reikalingas informacines paslaugas, rengiantis užsienio kalbų mokymus, specialius užsiėmimus tėvams ir jų vaikams. Biblioteka nuo įkūrimo nuolat keitėsi, 1998 m. atidarytas rekonstruotas Prahos bibliotekos pastatas. Miesto bibliotekų sistema jungia 41 filialą ir 3 mobilias bibliotekas. Nuo 1999 m. sistemingai vyksta filialų automatizavimas – kasmet pasiekiami 2 - 3 filialai. Biblioteka prieš 14 metų pradėjo kurti savo elektroninį katalogą Kunijas, jį nuolat pildo. LIBIS, jungiančio šalies viešąsias bibliotekas į vieną tinklą, atitikmens Čekijoje nėra, kiekviena biblioteka šioje srityje dirba atskirai.

Be įprastų viešosioms bibliotekoms struktūrinių padalinių Prahos viešojoje bibliotekoje yra Teatro skyrius, Muzikos skyrius, savarankiškas Knygų grąžinimo skyrius, Registratūra, Turizmo informacijos centras, kavinė, dvi salės su filmų peržiūrai, teatrui bei baletui pritaikytomis erdvėmis. Filmų, spektaklių bei baleto pasirodymų organizavimu užsiima atskiras skyrius. Ši paslauga – mokama.

Pagrindinėje bibliotekoje registruota 16 tūkstančių skaitytojų. Fonde – 2,2 mln. įvairių leidinių (spaudinių, kompaktinių plokštelių, įrašų DVD, garso kasečių, vinilinių plokštelių). Atvirame fonde apie 150 tūkstančių knygų, pusė milijono – 6 aukštų saugykloje.

Biblioteka pateikė ir siurprizų: įėjus į biblioteką pamatai 5 metrų aukščio ir 2 metrų pločio knygų piramidę, sukurtą iš 8000 nurašytų knygų. Kitas įdomus dalykas – skolinamų dokumentų skaičius. Vienu metu skaitytojas gali pasiimti iki 60 dokumentų, iš vienos bibliotekos ne daugiau kaip 40 dokumentų. Jie išduodami paprastai 4 savaitėms, nors yra ir išimčių, pavyzdžiui, įrašai DVD skolinami 2 savaitėms.

Leidžiama prasitęsti panaudos laiką 2 kartus, jei paimtų dokumentų nerezervavo kiti skaitytojai. Iš esmės visus bibliotekos dokumentus, išskyrus tik vinilines plokšteles, vartotojai gali skolintis į namus.

Fondai skirstomi pagal spalvas ir piktogramas, viduje – pagal temas. Tai patrauklu ir suprantama kiekvienam. Jaukaus ir spalvingo Vaikų ir jaunimo skyriaus fonde dokumentai suskirstyti spalvomis pagal amžių.

Atrodo, kad lyginant su Lietuva Čekijos gyventojai gali laisviau naudotis viešųjų bibliotekos paslaugomis. Iki 15 metų skaitytojai bilietą gauna nemokamai, vyresniems jis kainuoja 60 kronų metams, taikomos nuolaidos vyresnio amžiaus žmonėms, neįgaliesiems, moksleiviams, studentams.

Lankytojai nemokamai ir be jokių apribojimų (asmens tapatybės dokumentų) naudojasi internetu, turi galimybę ieškoti informacijos 16 duomenų bazių. Taip pat yra ir kompiuterių su filmų montavimo programine įranga.

Matyt, dėl įvairovės ir draugiškumo vartotojui biblioteka – populiari, per dieną jos duris praveria 2-3 tūkstančiai lankytojų, o per metus jų priskaičiuojama net 7 milijonai.

Parengė: Skaistė Venckutė, Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė

Komentarai

Populiarūs įrašai