(Ne)konferencija "Rock&roll bibliotekininkas 2010" - eksperimentas pavyko

Praeitą ketvirtadienį, gruodžio 2 d., Utena, kaip sakė viena iš rock&roll bibliotekininkių, Ramunė Petuchovaitė, laikinai tapo kūrybingų bibliotekininkų sostine. (Ne)konferencija „Rock&roll bibliotekininkas 2010: bibliotekininkystės idėjų forumas!“ sulaukė didžiulio susidomėjimo, į ją užsiregistravo apie 80 dalyvių iš įvairių Lietuvos miestų.


Pirmieji (ne)konferencijos dalyviai

(Ne)konferencijoje kelti esminiai bibliotekų plėtros klausimai. Plenarinį pranešimą skaitęs projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas dr. Kęstutis Juškevičius klausė ar bibliotekininkai pasirengę artėjantiems reikšmingiems pokyčiams, kurie privers iš naujo permąstyti bibliotekos vaidmenis visuomenėje. Ilgai trukęs asmeninio kompiuterio dominavimas eina į pabaigą – perversmą kelia įrenginiai valdomi prisilietimui jautriais ekranais, balsu ir gestais. Pokyčius pranašauja ir tai, kad Amazon.com pirmą kartą istorijoje pardavė daugiau elektroninių knygų nei popierinių.


Kęstutis Juškevičius apie rock&rollą ir pokyčius bibliotekose

Diskusijose išryškėjo daugiau klausimų ir idėjų. Kavos staliukų sekcijoje „Bibliotekų spalvos” kalbėta apie bibliotekininko profesiją, organizacijos klimatą, bibliotekų architektūrą ir bibliotekos ryšius su bendruomene. (Ne)konferencijos dalyviai žaismingai priėmė iššūkį dalyvauti trumpose 20 minučių diskusijose prie kiekvieno staliuko. Ši renginio dalis, labai dinamiška, triukšminga ir žaisminga, suteikė puikų toną ir tempą tolesnėms diskusijoms.


Diskusija prie kavos staliuko Profesinis bibliotekininko portretas

Koks gi yra tikrasis bibliotekininkas ir kaip kinta bibliotekininko veikla, savybės, darbo aplinka ir karjeros galimybės? Elektroninės informacijos šviesoje viešosioms bibliotekoms sunku išlaikyti išimtinį informacijos teikėjų vaidmenį. O gal vietoj to vertėtų labiau atsiverti bendruomenei ir lanksčiai priimti tai, ką bendruomenės nariai ir organizacijos gali patys sukurti bibliotekoje? Nauji bibliotekų pastatai – ar XXI amžiuje reikia statyti naujas bibliotekas? Naujas pastatas – naujos „sienos”, naujos paslaugos, nauja ideologija? Biblioteka prekybos centre? Kokia bibliotekos fizinės erdvės paskirtis skaitmeniniame amžiuje? Tai tik nedidelė dalis klausimų ir minčių, pateiktų diskusijos eigoje.


Išklausysime visas nuomonės - Ieva Sudmantaitė (kairėje) ir Margarita Pilkienė (dešinėje) prie kavos staliuko Organizacijos klimatas

Atvirosios erdvės sekcijoje dalyviai turėjo galimybė patys siūlyti temas arba rinktis tas, kurias suformulavo organizatoriai, išanalizavę dalyvių diskusijas renginio socialiniame tinkle ir pageidavimus registracijos anketose. Diskutuota šešiomis temomis:

Kaip keisti bibliotekų įvaizdį?
Patrauklūs visuomenei renginiai bibliotekose
Kokių žinių reikia bibliotekininkui?
Vadovai-darbuotojai-bendradarbiai
Biblioteka ugdymo procese
Bibliotekininkystės specialistų rengimas

Šįkart dalyviai dirbo grupėse skirtingose bibliotekos erdvėse. Smagu, kad grupių dalyviai buvo labai skirtingi - bibliotekų darbuotojai, bibliotekininkystės studentai ir dėstytojai, kitų sričių atstovai.

(Ne)konferencijos metu dalyviai turėjo galimybę rašyti savo pastabas ir tuo naudojosi – buvo publikuota kelios dešimtys pasisakymų. Įdomiausias mintis, pasisakymus galima rasti renginio Twitter paskyroje http://twitter.com/RRLibrarian2010.

Trečiojoje (ne)konferencijos sekcijoje dalyviai turėjo galimybę pasirinkti minkštasuolio sekciją, kurioje diskutuota apie bibliotekų metaforas, bibliotekų erdvių ir išteklių savininkus arba vieną iš dviejų seminarų - apie meniškus spalvų aspektus ir bibliotekos idėjos pardavimą.

Baigiamojoje renginio dalyje dalyvių laukė vynas ir malonūs įspūdžiai. Ši (ne)konferencijos dalis skirta Lietuvos moksleivių reklamos konkurso „Biblioteka veža” nugalėtojų apdovanojimui ir renginio apibendrinimui. (Ne)konferencijoje viešėjo moksleiviai iš Kauno ir Panevėžio - I ir II vietos nugalėtojai. Pasveikinta aktyviausiai konkurse dalyvavusi Panevėžio „Vyturio” vidurinė mokykla, kuri pateikė konkursui net 22 darbus.


Reklamos konkurso Biblioteka veža I vietos laimėtojų (Kauno VšĮ VDU "Rasos" gimnazijos moksleivių) apdovanojimas


Antrosios vietos nugalėtojos (Panevėžio "Vyturio" vidurinės mokyklos moksleivės)

Apibendrindami (ne)konferenciją dalyviai pažymėjo, kad svarbu diskutuoti ne tik bibliotekinėje bendruomenėje, bet ir su kitų sričių atstovais. Malonią nuostabą ir dalyviams, ir organizatoriams sukėlė tai, kiek daug naujų ir netikėtų idėjų sužinojome diskutuodami renginyje. Iš tiesų, tikriausiai, sėkmingiausia renginio idėja - laisvas ir interaktyvus forumas, parodęs kiek daug įdomių minčių ir patirties turi Lietuvos bibliotekininkai. Diskusijas labai praturtino ir kitų sričių atstovų - architekto Dariaus Baliukevičiaus, nepelno organizacijos „Europos namai” direktorės Juditos Akromienės, tapytojos Kunigundos Dineikaitės, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojos Margaritos Pilkienės, reklamos agentūros Lowe Age atstovo Andriaus Versecko, leidyklos „Kitos knygos” direktoriaus Gedimino Baranausko ir Laisvojo universiteto iniciatoriaus Dariaus Pocevičiaus dalyvavimas. Dėkojame visiems, kas paskatino mus pamatyti požiūrių, idėjų, minčių ir galimybių įvairovę.


Rock&roll bibliotekininkų komanda "Mes tai padarėme!"

Naudodamiesi proga norėtumėme padėkoti ir VU KF studentams, be kurių šis renginys nebūtų pavykęs. Tai Julija Zemcova, Vincas Grigas, Ieva Sudmantaitė, Simona Petraitytė ir Edvaldas Baltrūnas.

Parengė Zinaida Manžuch ir Vincas Grigas
Jurgitos Kunigiškytės nuotraukos

Komentarai

  1. Rock&roll bibliotekininkų komanda šaunuoliai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ech, gerai jums ten buvo! Iš mūsų kolektyvo tik vienas žmogus per laisvadienį nuvažiavo savo pastangomis...išties džiaugiasi, kad nuvyko, jau pasakojo įspūdžius!

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kur galima pamatyti konkurso nugalėtojų darbus? :) įdomu labai!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Darbus galima pamatyti konkurso facebook paskyroje: http://www.facebook.com/pages/Biblioteka-veza/161332010550132

    arba tiesiogiai:
    I vieta: http://vimeo.com/16765389
    II vieta: http://www.youtube.com/watch?v=bsQQXF7-UZM
    III vieta: http://www.youtube.com/watch?v=J_RGipHyu8E

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai